ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο Γιούνκερ: Χρηματοδότηση ύψους 46 εκ. ευρώ για την Κύπρο

Προβλέπεται να προκαλέσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΥΠΕ

Πάνω από 1,1 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και 0,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της ΕΕ, συνεισέφερε το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ (Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις -EFSI), μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι το 2022, το σχέδιο ΓΙούνκερ θα έχει αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 1,8% και θα έχει δημιουργήσει 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρομοίως σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, οι ίδιες επενδύσεις θα έχουν δημιουργήσει άλλο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας και 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κοινοτικού ΑΕΠ ως το 2037.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και προέρχονται από τελευταίους υπολογισμούς του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) και της Οικονομικής Διεύθυνσης του Ομίλου ΕΤΕπ, βάσει συμφωνιών χρηματοδότησης που εγκρίθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2019, ήδη μέσω του σχεδίου Γιούνκερ, περισσότερα από 10 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι επωφελούνται από βελτιωμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και 182 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως απολαμβάνουν καλύτερη σιδηροδρομική και αστική υποδομή.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2019, το σχέδιο Γιούνκερ πρόκειται να κινητοποιήσει συμπληρωματικές επενδύσεις ύψους 439,4 δισ. Ευρώ σε όλη την ΕΕ και περισσότερο από ένα εκατομμύριο νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρές επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Περίπου το 70% των αναμενόμενων κινητοποιημένων επενδύσεων προέρχεται από ιδιωτικούς πόρους, γεγονός που σημαίνει ότι το σχέδιο Juncker έχει επίσης επιτύχει τον στόχο της κινητοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων.

Μέσω του σχεδίου Γιούνκερ η ΕΤΕπ ενέκρινε χρηματοδότηση για περίπου 1200 επιχειρήσεις και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη χρηματοδότηση κινδύνου για περισσότερα από ένα εκατομμύριο νεοσύστατες επιχειρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων και σε όλες τις 28 χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Οκτώβριο του 2019, οι κορυφαίες χώρες που κατατάσσονται στις επενδύσεις που προκάλεσε το EFSI σε σχέση με το ΑΕΠ είναι η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Πολωνία.

Επιπλέον σημειώνεται ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από τον Όμιλο ΕΤΕπ στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν επενδύσεις ύψους 90,7 δισ. Ευρώ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτά περιλαμβάνουν κτίρια μηδενικής ενέργειας, αιολικά πάρκα, έργα ηλιακής ενέργειας, ντους εξοικονόμησης νερού, φιλικά προς το περιβάλλον λεωφορεία και φωτισμό με LED.

Από το 2015, παρέχεται μάλιστα και συμβουλευτική επιχειρήσεων με πάνω από 1.400 να έχουν επεξεργαστεί αιτήματα από τους φορείς προώθησης έργων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων περισσότερα από 400 επωφελούνται από προσαρμοσμένη συμβουλευτική υποστήριξη.

Τέλος, από τον Σεπτέμβριο του 2019, 890 έργα έχουν δημοσιευθεί στην Ευρωπαϊκή Πύλη για το Επενδυτικό Έργο - έναν online τόπο συνάντησης για τους φορείς υλοποίησης έργων και τους επενδυτές. Αυτά καλύπτουν όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας της ΕΕ, με προτεινόμενες συνολικές επενδύσεις ύψους 65 δισ. Ευρώ. Περισσότερα από 60 έργα έχουν χρηματοδοτηθεί από τη δημοσίευσή τους στην Πύλη.

Κύπρος

Σε σχέση με την Κύπρο, η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) στην Κύπρο ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπεται να προκαλέσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην Κύπρο υπάρχουν δύο εγκεκριμένα σχέδια που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με υποστήριξη του EFSI με περίπου 36 εκατ. ευρώ συνολικής χρηματοδότησης, που θα προκαλέσει συνολική επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ

Καταγράφονται ακόμα 2 εγκριθείσες συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) με τη στήριξη του EFSI και € 10 εκατ. Συνολικής χρηματοδότησης που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ περίπου 125 ΜΜΕ και μεσαίες επιχειρήσεις που αναμένεται να επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Ως παραδείγματα του EFSI στην Κύπρο η Κομισιόν αναφέρει τον "ΚΟΔΑΠ", ο οποίος είναι Οργανισμός Αποθήκευσης και Διαχείρισης Αποθέματος Πετρελαίου. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε 35 εκατ. Ευρώ για την κατασκευή ιδιωτικής αποθήκης 210.000 τόνων. Το έργο βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αυξάνοντας το ύψος των αποθεματικών αποθεμάτων πετρελαίου. Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στο Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και θα αποτελείται από έξι δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων, αντλιοστασίων και ένα κτίριο διοίκησης.

Επιπλέον καταγράφεται η περίπτωση της Engino στη Λεμεσό που εξάγει τα συστήματά της σε περισσότερες από 50 χώρες. Με προϊόντα που κυμαίνονται από απλές δομές και μηχανισμούς έως σύνολα ηλιακής ενέργειας και ασύρματη ρομποτική, το Engino επιτρέπει στα παιδιά να κατασκευάζουν γρήγορα και εύκολα, απλά ή πολύπλοκα μοντέλα. Όλα τα προϊόντα είναι φιλικά προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα πλαστικά, βιώσιμα ξύλα οξιάς και κινητήρες που κινούνται από ηλιακούς συλλέκτες αντί μπαταριών. Η εταιρεία εξασφάλισε δάνειο που της επιτρέπει να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της.

Ικανοποίηση αξιωματούχων

Σημειώνεται ότι ο Γιέρκι Κατάινεν Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: "Έχουμε προχωρήσει πολύ από τα πρώτα έργα το 2015! Σήμερα, η ευρωπαϊκή οικονομία επανέρχεται στο προσκήνιο και το επενδυτικό σχέδιο θα έχει διαρκές αντίκτυπο. Τα έργα που χρηματοδοτούνται μέχρι στιγμής ωφελούν περισσότερα από ένα εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις και μας βοηθούν στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε κυκλική και βιώσιμη οικονομία. Είμαι υπερήφανος που λέω ότι δώσαμε την πρώτη μας προτεραιότητα να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά χρήματα για το δημόσιο καλό".

Απο την πλευρά του ο Βέρνερ Χόγιερ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε: "Όταν συζητήσαμε για πρώτη φορά αυτή την πρωτοβουλία πριν από πέντε χρόνια, πολλοί άνθρωποι ήταν σκεπτικοί. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό μέσο μπορεί να δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας ή να υποστηρίξει ένα εκατομμύριο εταιρείες. Ωστόσο, πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι είχαμε δίκιο να ακολουθήσουμε τις ιδέες μας. Το σχέδιο Γιούνκερ είχε σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες και τις ζωές σε ολόκληρη την Ευρώπη: υποστήριξε έργα φιλικά προς το περιβάλλον και το κλίμα, καινοτομία και μια δικαιότερη κοινωνία και θα συνεχίσει να το κάνει ακόμη και όταν ο Ζαν Κλοντ και εγώ θα είμαστε μακρυά . "

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X