ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τριήμερο διάλειμμα για τα ξενοδοχεία

Στο 50% οι πληρότητες για τον Κατακλυσμό, 80 χιλιάδες διανυκτερεύσεις μέσω του Σχεδίου εγχώριου τουρισμού

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μπορεί οι εξελίξεις όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό να είναι δυσοίωνες για τις φετινές επιδόσεις σε τουριστικές κρατήσεις και έσοδα, ωστόσο, επίκειται το τριήμερο του Κατακλυσμού, με τις κρατήσεις από τον εγχώριο τουρισμό να δίνουν μια ανάσα στα ξενοδοχεία και την βιομηχανία εν γένει. Μεγάλο μέρος των κρατήσεων έγιναν μέσω του Σχεδίου Εγχώριου Τουρισμού του Υφυπουργείου. Σύμφωνα με στοιχεία, από την 1η μέχρι τις 11 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 16 χιλιάδες κρατήσεις για 35 χιλιάδες άτομα που μεταφράζονται σε 80 χιλιάδες διανυκτερεύσεις. Οι κρατήσεις αφορούν ως επί το πλείστον τον μήνα Ιούνιο. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή των δημοφιλέστερων ημερομηνιών των κρατήσεων, θεωρείται ότι οι πλείστες κρατήσεις αφορούν το τριήμερο του Κατακλυσμού. Οι ξενοδόχοι δέχτηκαν περισσότερα τηλεφωνήματα και κρατήσεις για το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη σε σχέση με τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου, από τις 10 Μαϊου μέχρι τέλος Μαϊου καταγράφηκαν περίπου 50 χιλιάδες διανυκτερεύσεις, για 23 χιλιάδες άτομα και διατέθηκαν 11 χιλιάδες δωμάτια. Βάσει στοιχείων, το ενδιαφέρον έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία του Υφυπουργείου αφού οι κρατήσεις είναι πολύ περισσότερες από την προηγούμενη εφαρμογή του. Υπενθυμίζεται ότι είχε εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 23 Οκτωβρίου και οι κρατήσεις σταμάτησαν όταν άρχισαν οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Προτιμήσεις και εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι από τα 182 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που συμμετέχουν στο πλαίσιο του προγράμματος, από τις 17-20 Ιουνίου ο αριθμός αυτός μειώνεται στα 136, αφού αριθμός ξενοδόχων, θεωρώντας δεδομένες τις πληρότητες, προτίμησαν να διαθέσουν τα δωμάτια τους μόνο για εκείνο το τριήμερο σε κανονικές τιμές. Οι περισσότεροι στην Αμμόχωστο, όπου από τα 65 ξενοδοχεία, τα 32 εξαιρούνται, ένα στην Λάρνακα και 13 στην Πάφο.

Παρόλα αυτά, η ελεύθερη Αμμόχωστος διατηρεί τα ηνία στις κρατήσεις, ενώ ακολουθεί η Πάφος και η Λεμεσός. Μικρή ώθηση παίρνει το τριήμερο του κατακλυσμού η Λάρνακα και τα ορεινά θέρετρα στα οποία στράφηκε αριθμός Κύπριων τουριστών, βρίσκοντας διέξοδο εφόσον καταλύματα σε Αγία Νάπα και Πρωταρά είτε δεν ήταν διαθέσιμα μέσω του σχεδίου, είτε είχαν υπερκαλυφθεί. Σημειώνεται ότι δεν διατίθενται όλα τα δωμάτιου μιας μονάδας μέσα στο σχέδιο εγχώριου τουρισμού. Τα δωμάτια διατίθενται αναλόγως της χωρητικότητας, της πληρότητας και των συμφωνιών μεταξύ ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που θεωρείται προτιμότερο να δίνονται τα πολυτελή δωμάτια σε πιο χαμηλές τιμές, παρά να παραμείνουν κενά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υφυπουργείου, ενώ οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν τον Ιούνιο, κάποια κινητικότητα άρχισε να καταγράφεται και για τον Σεπτέμβριο.

Μισογεμάτα τα ξενοδοχεία

Μπορεί να εξαντλήθηκαν όλα τα δωμάτια τα οποία προσφέρονται μέσω του σχεδίου του Υφυπουργείου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων είναι στο 100%, τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξηγώντας ότι οι μέσες μηνιαίες πληρότητες κυμαίνονται στο 15% και για το τριήμερο λίγο πιο πάνω από το 50%. Αυτό μεταφράζεται σε σημαντικές αποκλίσεις στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Έτσι η εικόνα που παρουσιάζει το κάθε κατάλυμα διαφέρει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η πληρότητα αγγίζει ίσως το 100%, όπως για παράδειγμα σε Αγία Νάπα και Πρωταρά και περιπτώσεις όπου οι κρατήσεις για το τριήμερο δεν διαφοροποιούν αισθητά την πληρότητα του καταλύματος.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη περιέγραψε ότι στην Πάφο υπάρχουν ακόμα ξενοδοχεία με διαθέσιμες κλίνες, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι πληρότητες είναι σαφώς αυξημένες. «Για ακόμη μια φορά ο εσωτερικός τουρισμός υποστηρίζει τα ξενοδοχειακά μας καταλύματα, ήταν κάτι το αναμενόμενο αφού διαχρονικά υπήρχε προτίμηση των Κυπρίων για εσωτερικό τουρισμό το συγκεκριμένο τριήμερο». Παρατηρούνται λοιπόν αυξημένες πληρότητες, ωστόσο αυτές δεν σώζουν την κατάσταση, αφού το υπόλοιπο διάστημα και κυρίως τις καθημερινές, οι πληρότητες των ξενοδοχείων είναι μηδαμινές.

Αλλαγές στο σχέδιο

Αυτό που ξεκαθαρίζεται πάντως από το Υφυπουργείο Τουρισμού είναι ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης εγχώριου τουρισμού δεν θα επεκταθεί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Πρόκειται για ένα καλό κίνητρο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανέφερε σχετικά ο υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουν οι πιστώσεις ώστε να τρέξει το σχέδιο και τους φθινοπωρινούς μήνες. Ανέφερε μάλιστα ότι προϋπολογισμός θα εξαντληθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για ποσό γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ (1 εκατ. ευρώ ο αρχικός προϋπολογισμός) το οποίο θα δαπανηθεί για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ για τους φθινοπωρινούς μήνες το πρόγραμμα θα τρέξει με τις εξοικονομήσεις του Υφυπουργείου. Υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ακόμα 1,5 εκατ. ευρώ για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Νοεμβρίου, ποσό το οποίο όπως επισήμανε ο Υφυπουργός, θα προέλθει από εξοικονομήσεις.

«Είναι μια χρονιά που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε μετακίνηση προς το τέλος της χρονιάς και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά». Στο μεταξύ εισηγήσεις για αλλαγές στο σχέδιο εκφράζει ο ΣΤΕΚ. Επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς βοηθά τις τουριστικές επιχειρήσεις, ωστόσο ίσως θα πρέπει να εφαρμόζεται με πιο στοχευμένους όρους. Προτείνεται ως σενάριο το χρηματικό κίνητρο να δοθεί υπό τύπο voucher στους πελάτες, ώστε να μπορεί να εξαργυρωθεί σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο και να μπορούν να επιλέγονται και πιο πολυτελή ξενοδοχεία.

Λιγότερα τα ταξίδια

Η γενική εκτίμηση που υπάρχει από πλευράς των τουριστικών πρακτόρων, είναι ότι οι Κύπριοι θα προτιμήσουν φέτος διακοπές εντός Κύπρου, τουλάχιστον για το τριήμερο του Κατακλυσμού. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου του ACTA Χάρης Παπαχαραλάμπους, μόνο οι μισοί Κύπριοι θα ταξιδέψουν φέτος σε σχέση με αυτούς που ταξίδεψαν το 2019. Οι κρατήσεις είναι περιορισμένες ενώ η αβεβαιότητα που επικρατεί οδηγεί σε κρατήσεις σε πιο κοντινούς προορισμούς, κυρίως δε σε Ελλάδα ενώ κλειδί για τον προορισμό αποτελεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθώς και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβάλλει.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους, από αρχές Μαΐου έχει αυξηθεί η ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ από 20 Ιουνίου και μετά εμπλουτίζονται οι κρατήσεις σε περισσότερους προορισμούς όπως Αυστρία, Πολωνία, Σερβία Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία. Σημειώνει ότι οι Κύπριοι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν δώσει ευέλικτες λύσεις, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν ακυρώσεις χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμη και την τελευταία στιγμή, ως αποτέλεσμα των επιδημιολογικών δεδομένων και του εμβολιαστικού προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση