ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:59
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Περιβάλλον

Κάμελ: Πραγματικά ευρωμεσογειακή χώρα η Κύπρος

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο εξαίρει τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για το κλίμα

Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για την κλιματική αλλαγή, εξήρε ο ΓΓ της Ένωσης για τη Μεσόγειο Νάσερ Κάμελ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο νησί. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μεταξύ αυτών περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα φύλου, τη διμερή συνεργασία, το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή και τις συνεργασίες της Κύπρου με χώρες της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ο κ. Κάμελ χαρακτήρισε την Κύπρο μια πραγματικά ευρωμεσογειακή χώρα, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιδιότητάς της ως κράτος μέλος της ΕΕ. Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην προώθηση από πλευράς Κύπρου της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Κάμελ για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης το οποίο στερείται, όπως είπε, νομικής βάσης.

Αρμοδιότητες της Ένωσης για τη Μεσόγειο συμπίπτουν πλήρως με έναν από τους κύριους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Όπως είπε ο Υπουργός, ορισμένα περιφερειακά ζητήματα, προκλήσεις και κρίσεις που εκτυλίσσονται γύρω μας δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα και δεν έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο μόνο σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και πιο πέρα. «Σε αυτό το πλαίσιο, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Γενικό Γραμματέα για τις πιο πρόσφατες, κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και για την τελευταία προσπάθεια της Τουρκίας να διαταράξει την τάξη και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι βασισμένη σε κανόνες, με την υποτιθέμενη υπογραφή Μνημονίου Συμφωνίας με τη Λιβύη, η οποία στερείται νομικής βάσης», ανέφερε.

Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι συζητήσεις με τον κ. Κάμελ-που συνεχίστηκαν σε γεύμα εργασίας- δεν είναι μόνο επίκαιρες αλλά και συμβολικές, καθώς το 2020 σηματοδοτεί την 25η επέτειο της Διαδικασίας της Βαρκελώνης, η οποία ήταν ο προπομπός της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με διάφορα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Ένωσης, αναγνωρίζοντας τον μοναδικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ως διακυβερνητικό θεσμικό όργανο στην ενίσχυση της συνεργασίας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. «Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάσαμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία Κύπρου – Ένωσης και διερευνήσαμε πιθανούς τομείς για εμβάθυνση της σχέσης, εντοπίζοντας την ισότητα των φύλων, την κλιματική αλλαγή και την εκπαίδευση ως ιδιαίτερα υποσχόμενα θέματα για την υιοθέτηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τόνισε ότι οι αρμοδιότητες της Ένωσης για τη Μεσόγειο συμπίπτουν πλήρως με έναν από τους κύριους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία αφορά τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ οι τριμερείς μηχανισμοί που Κύπρος και Ελλάδα έχουν καθιερώσει με τις γειτονικές χώρες - που είναι επίσης μέλη της Ένωσης για τη Μεσόγειο - εξυπηρετούν με ακρίβεια και πρωτίστως αυτό το σκοπό, βάσει θετικής ατζέντας και χωρίς να αποκλείουν άλλες χώρες της περιοχής από το να ενταχθούν σε μελλοντικό στάδιο.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο δίκτυο τριμερών μηχανισμών μπορεί εύκολα να προσθέσει ή να συμπληρώσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν με τον κ. Κάμελ ότι το ζήτημα θα τύχει περαιτέρω διερεύνησης.  Ο ΓΓ της Ένωσης, στις δικές του δηλώσεις αναφέρθηκε στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή λέγοντας ότι ο ρόλος αυτός είναι ηγετικός σε πολλούς τομείς. Μίλησε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Μεσόγειο όσον αφορά το κλίμα, λέγοντας ότι η περιοχή της Μεσογείου επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και εξήρε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κύπρος για προώθηση σχεδίου δράσης για το κλίμα.

Αναφέρθηκε και στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα την οποία φιλοξενεί η Μαδρίτη και σε συγκεκριμένη δράση που θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα με εμπλοκή και της Κύπρου, τονίζοντας τη σημασία των συνεργειών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Κάμελ αναφέρθηκε στο θέμα της διάστασης του φύλου στην πολιτική ζωή λέγοντας ότι η ισότητα των φύλων σχετίζεται και με την οικονομική ευημερία της κοινωνίας. Επίσης υπογράμμισε και τη σημασία των τριμερών συνεργασιών στις οποίες εμπλέκεται η Κύπρος με χώρες της περιοχής λέγοντας ότι η περιφερειακή συνεργασία είναι σημαντικός τομέας των δράσεων της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ