ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο εθελοντισμός πρασινίζει την Κύπρο

Σημαντική συνεισφορά της επιτρόπου Περιβάλλοντος, πρωτοβουλίες και από υπ. Γεωργίας - Aυξημένο κονδύλι για δενδρύλια

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει πάψει πλέον να θεωρείται μια απλή κινδυνολογία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της κατάστασης με την υπερθέρμανση του πλανήτη και το συνεπακόλουθο λιώσιμο των πάγων, απειλείται η βιωσιμότητα του πλανήτη. Μόνο για φέτος το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται αδιάκοπα στον Αμαζόνιο, προκαλούν εύλογα το ερώτημα ποιο θα είναι το μέλλον της γης. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν αρκετά κράτη αλλά και οργανωμένα σύνολα διεθνώς για μεταστροφή της επικίνδυνης αυτής εικόνας, είναι συγκινητικές.

Στην Κύπρο έχουν αρχίσει να δρομολογούνται πρωτοβουλίες για ένα καλύτερο μέλλον. Ήδη εδώ και μέρες έγινε γνωστή η πρόθεση του υπουργείου Μεταφορών να δεντροφυτεύσει το οδικό δίκτυο της Κύπρου με ένα εκατομμύριο δέντρα σε ορίζοντα δεκαετίας. Μια άλλη δυναμική πρωτοβουλία αναδύεται παρόλα αυτά τον τελευταίο καιρό από ευαισθητοποιημένους πολίτες του τόπου. Ομάδες εθελοντών άρχισαν να οργανώνονται σε επαρχιακό επίπεδο, βάζοντας στόχο σε βάθος χρόνου και με μεθοδικότητα να αλλάξουν τον περιβαλλοντικό χάρτη της Κύπρου προς όφελος τουλάχιστον των επόμενων γενιών.

800 000 δέντρα για την Κύπρο

Όλα ξεκίνησαν από ένα δημοσίευμα που αφορούσε μια σημαντική πρωτοβουλία από την Αιθιοπία και τους κατοίκους της, οι οποίοι φύτεψαν 350 εκατομμύρια δέντρα σε μόλις μία ημέρα. Η είδηση αυτή δεν πέρασε στα αζήτητα όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων, αλλά αντιθέτως αποτέλεσε ουσιαστικά το ερέθισμα για να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία που σε λιγότερο από δύο εβδομάδες προσέλαβε παγκύπριες διαστάσεις, όπως ανέφερε στην «Κ» μια εθελόντρια του προγράμματος.

Η συγκεκριμένη μάλιστα ομάδα εθελοντών δημιούργησε και τη δική της σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο το διαδίκτυο αποτελεί το κέντρο συντονισμού ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί και ανοικτή συνεδρίαση με πολύ ενθαρρυντικό αριθμό παρευρισκομένων όπως μας αναφέρθηκε.

Την πρωτοβουλία της Λευκωσίας ακολούθησαν και άλλες πόλεις, με τις Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο να οργανώνουν ήδη τις δικές τους ομάδες επιλέγοντας ως ονομασία τους τον αριθμό που αντιστοιχεί γενικά στους κατοίκους της, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκεται και η σύσταση ομάδας στην επαρχία Αμμοχώστου. Κάθε ομάδα, όπως μας ελέχθη, διατηρεί την αυτονομία της, αλλά όλες χρησιμοποιούν το ίδιο λογότυπο ως δείγμα του κοινού τους σκοπού.

Όπως ανέφερε το μέλος της οργάνωσης, στόχος είναι να γίνουν σωστά και μεθοδικά βήματα για να μην αποτύχει μακροπρόθεσμα το εγχείρημα. Για να θεωρηθεί εξάλλου πετυχημένη η δεντροφύτευση, απαιτείται για τα τρία πρώτα χρόνια συστηματική συντήρηση, οπότε όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η εθελόντρια «δεν πρόκειται για ένα αγώνα ταχύτητας, αλλά ουσίας». Σημείωσε παράλληλα πως γίνονται ήδη ενέργειες για ευαισθητοποίηση των τοπικών αρχών αλλά και του ιδιωτικού παράγοντα, αρκεί ο τελευταίος να έχει αποδεδειγμένη περιβαλλοντική συνείδηση. Εξέφρασε καταληκτικά την ευγνωμοσύνη των ομάδων προς την επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, για την αμέριστη στήριξή της στην όλη προσπάθεια.

Βλέπουν Τμήμα Δασών

Η ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών στο κάλεσμα για δεντροφύτευση της Κύπρου έχει φέρει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς στις 19 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία όλων των ομάδων θα έχει συνάντηση με το Τμήμα Δασών για καλύτερη καθοδήγηση και καθορισμό των επόμενων βημάτων. Σημαντικός ο ρόλος του βουλευτή των Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, στην κινητοποίηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ανέλαβε μάλιστα να συνοδεύσει τους εθελοντές στη συνάντηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου σε συζήτηση που είχαμε, παρευρέθηκε αρχικά σε μια συνεδρία της ομάδας Λευκωσίας, και ακολούθησαν και άλλες πόλεις. «Ο ρόλος μου ήταν καθοδηγητικός και κατατοπιστικός» όπως σημείωσε. Χαρακτήρισε μεγαλεπήβολο το σχέδιο καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό δενδρυλλίων. Ωστόσο, παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως, αν συνεχιστεί αδιάκοπα ο αγώνας, θα έχει επιτυχία. Σημείωσε μάλιστα πως τον έχουν προσεγγίσει ήδη εταιρείες που θέλουν να βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό και πως ο ίδιος θα παραμείνει ενεργός υποστηρικτής για εξεύρεση χρηματοδότησης και εισφορών. Υποστήριξε παράλληλα πως στη συνάντηση της 17ης Σεπτεμβρίου με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, οι ομάδες εθελοντών θα τύχουν ενημέρωσης για το τι είδους δέντρα ενδείκνυται να δεντροφυτευθούν αλλά και όλες οι απαραίτητες μέθοδοι.

Ενεργοποίηση Υπουργείου Γεωργίας

Η μαζική εθελοντική κινητοποίηση έφτασε μέχρι και τα κυβερνητικά δώματα, με το υπουργείο Γεωργίας να εξετάζει ήδη τρόπους για υποστήριξη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Κώστας Καδής στην «Κ», την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση, σε μια προσπάθεια να συντονίσει και να ενισχύσει όλες τις πρωτοβουλίες. Υπερτόνισε μάλιστα την ανάγκη αυτές οι προσπάθειες να γίνονται συνετά για να μην αποτύχουν όπως ανάλογες του παρελθόντος.

Συνέχισε λέγοντας πως «εμείς θα συντονίσουμε όλα τα οργανωμένα σύνολα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για δεντροφυτεύσεις. Θα τους εκπαιδεύσουμε ως προς την όλη διαδικασία». Όσον αφορά την οικονομική βοήθεια που μπορεί να παράσχει η Πολιτεία προς αυτές τις πρωτοβουλίες, υποστήριξε πως «έχουμε ήδη κονδύλι για την παραγωγή δενδρυλλίων, το οποίο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα πολλαπλασιαστεί. Από 60 χιλιάδες τον χρόνο, φέτος γίνονται 130 χιλιάδες, του χρόνου 300 και στη συνέχεια μισό εκατομμύριο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες όλων αυτών των πρωτοβουλιών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση