ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 09:31
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Περιβάλλον

Ο Ντι Κάπριο, η Ανδρος και τα σκουπίδια στη θάλασσα

Newsroom Κ, Αθήνα

Γνωστός για τον ακτιβισμό του και την ευαισθησία του στα περιβαλλοντικά θέματα έχει προκαλέσει σάλο με την εν λόγω ανάρτηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ. «Πλαστικές σακούλες και καθίσματα τουαλέτας. Χιλιάδες κομμάτια αλιευτικών διχτυών. Ολα αυτά ήταν κολλημένα στον πυθμένα της θάλασσας γύρω από το νησί της Ανδρου στην Ελλάδα», έγραψε κάποιος σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αν αυτός ο κάποιος ήταν οποιοσδήποτε, λίγη –ή έστω λιγότερη– σημασία θα δινόταν. Ωστόσο, η ανάρτηση προήλθε από τον λογαριασμό του γνωστού ηθοποιού Λεονάρντο ντι Κάπριο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάρτηση συνοδευόταν από σχετικό βίντεο που δείχνει απορρίμματα και μπάζα στον βυθό της θάλασσας της Ανδρου.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός, γνωστός για τον ακτιβισμό του και την ευαισθησία του στα περιβαλλοντικά θέματα δεν θα μπορούσε παρά να έχει προκαλέσει σάλο με την εν λόγω ανάρτηση, ενώ τόνισε το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ένας άνθρωπος.

«Δυστυχώς, το ύφος της εν λόγω ανάρτησης μας αδικεί και δίνεται η εντύπωση ότι όλο το νησί είναι σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Θεοδόσης Σουσούδης στην «Κ». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια υπόθεση που λιμνάζει από το 2011 οπότε και λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών κατρακύλησαν σκουπίδια από τη χωματερή που βρισκόταν τότε περίπου 800 μέτρα από τη θάλασσα. Η ανάρτηση και το περιστατικό αφορούσαν την παραλία «Σχινιάς» στο κέντρο περίπου του νησιού, προς τη νότια πλευρά, η οποία δεν είναι προσβάσιμη από τη στεριά, παρά μόνο από τη θάλασσα. «Οταν το 2011 ύστερα από πολύ έντονες βροχοπτώσεις κατέρρευσε ένας τεράστιος όγκος σκουπιδιών, κατρακύλησε στη ρεματιά και κατέληξε στην παραλία η κορυφή του όγκου», περιγράφει ο κ. Σουσούδης. Τότε πραγματοποιήθηκε σχετική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε το 2013 περίπου, εξηγεί ο δήμαρχος του νησιού. «Με πόρους από το ΕΣΠΑ προχωρήσαμε τότε στην αποκατάσταση της χωματερής, μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2017», συμπληρώνει.

Μεταξύ των εργασιών που έλαβαν χώρα ήταν και ο καθαρισμός της ρεματιάς και της παραλίας. «Το λάθος μας τότε ήταν ότι δεν ερευνήσαμε τη θάλασσα γιατί νομίζαμε ότι ο όγκος των σκουπιδιών δεν είχε φτάσει στο νερό», παραδέχεται ο κ. Σουσούδης. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν είναι προσβάσιμη από τη στεριά η παραλία, δεν την επισκέπτεται συχνά κόσμος, ο οποίος θα μπορούσε να ενημερώσει για τα ευρήματα. «Οταν ενημερωθήκαμε, καλέσαμε μια εταιρεία εξειδικευμένη σε αποκαταστάσεις θαλάσσιας ρύπανσης από την Αθήνα, η οποία ήρθε και διερεύνησε το σημείο», σημειώνει ο κ. Σουσούδης. Αν και το επίσημο πόρισμα της έρευνας θα παραδοθεί στο Δήμο Ανδρου σήμερα, έγινε γνωστό ότι πρόκειται για μια έκταση περίπου 50 μέτρα επί 50 μέτρα, η οποία έχει απορρίμματα, λάστιχα, μπάζα κ.λπ. Το πόρισμα θα υποδεικνύει τον τρόπο αντιμετώπισης της ρύπανσης, η οποία μάλλον με τη βοήθεια μηχανοκίνητου γερανού σε πλωτή εξέδρα θα προχωρήσει σε αποκατάσταση της ζημιάς. Ο κ. Σουσούδης, μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι εκτός από πόρους του δήμου η προσπάθεια αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συνδρομή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ