ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το 10ο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ ζέστης προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες

Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο 10ος συναπτός μήνας κατά τον οποίο καταρρίφθηκε παγκόσμιο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών

Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο πιο θερμός Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και εγγράφτηκε στη σειρά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που διαδέχονται το ένα το άλλο τους τελευταίους δέκα μήνες.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus, κάνοντας επίσης λόγο για νέο μηνιαίο απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασιών στις θάλασσες.

Συνέπεια αυτής της αδιάλειπτης σειράς ιστορικών υψηλών είναι το ότι «η παγκόσμια μέση θερμοκρασία τους τελευταίους 12 μήνες είναι η υψηλότερη που καταγράφτηκε ποτέ».

Ξεπερνά κατά «1,58° Κελσίου τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής» εξαιτίας των δεκαετιών έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου — οι συνέπειες του οποίου επιτείνονται από τα μέσα του 2023 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, όπως τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Σε αχαρτογράφητο έδαφος ο κόσμος

Εάν η ανωμαλία δεν σταθεροποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο, λογική προσδοκία που βασίζεται σε προηγούμενα φαινόμενα Ελ Νίνιο, τότε ο κόσμος θα βρεθεί σε αχαρτογράφητο έδαφος επισημαίνουν οι επιστήμονες του κλίματος.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται ήδη αλλάζει θεμελιωδώς τον τρόπο λειτουργίας του κλιματικού συστήματος, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί.

Ο πυρήνας του προβλήματος – οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων – είναι γνωστός και σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητος στην επιστημονική κοινότητα.

Ερευνα σε σχεδόν 90.000 μελέτες που σχετίζονται με το κλίμα δείχνει συναίνεση 99,9% ότι ο άνθρωπος μεταβάλλει το κλίμα καίγοντας φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα και δέντρα.

Η αναχαίτιση της περαιτέρω αύξησης της θερμοκρασίας απαιτεί ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επισημαίνουν οι επιστήμονες του Copernicus.

Με πληροφορίες από AFP, Copernicus

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Περιβάλλον: Τελευταία Ενημέρωση