ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 21:21
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Αβέρωφ προς ΑΚΕΛ: Να αποκαλύψουν τι τάζουν στους Τ/κ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Άφησε αιχμές πως το ΑΚΕΛ υπόσχεται εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας και άρση του εμπάργκο

Σε ανοικτό πόλεμο με το ΑΚΕΛ βρίσκεται πλέον ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα, στο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Όπως είπε κακώς έδειξε ανοχή στην Αντιπολίτευση αφήνοντάς τους να ισοπεδώσουν όπως είπε τα πάντα. Μιλώντας από το βήμα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου άφησε σαφείς αιχμές πως το ΑΚΕΛ άλλα υπόσχεται προεκλογικά στους Τ/κ στα κατεχόμενα και άλλα λέει στις ελεύθερες περιοχές. Κάλεσε το κόμμα της Αριστεράς, να απαντήσει ξεκάθαρα αν υπόσχονται πως εκλογή Τ/κ σημαίνει εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας ή άρση του εμπάργκο. Ευθεία επίθεση έκανε στο ΑΚΕΛ και για τη στάση του γύρω από τις δολοφονίες, κάνοντας συγκεκριμένα λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό και για κομματική μικροψυχία γύρω από τις επιτυχίες της Κύπρου στο εξωτερικό. Θύμισε επίσης τη στάση του ΑΚΕΛ κατά το κούρεμα και υπογράμμισε πως η πολιτική τους οδήγησε στα κοινωνικά παντοπωλεία. Έδωσε πλήρη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υπογραμμίζοντας πως είναι ο Πρόεδρός τους και ο Πρόεδρος όλης της Κύπρου. 

Δίγλωσσο το ΑΚΕΛ για τους Τ/κ

Υπογραμμίζοντας πως βλέπει με σεβασμό τη συμμετοχή των Τ/κ σε ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε το ΑΚΕΛ να απαντήσει αν η συμμετοχή των Τ/κ δίνουν το μήνυμα σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώρισης του ψευδοκράτους.    

«Προκαλώ» όπως είπε «το ΑΚΕΛ να πει ξεκάθαρα και στους Ελληνοκύπριους, αλλά και στους Τουρκοκύπριους εάν συμφωνεί με αυτή τη θέση. Και τους προκαλώ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους διότι ακούγονται και γράφονται διάφορα που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κυριολεκτική διγλωσσία εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Άλλα λένε στους Τουρκοκύπριους - στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν στα κατεχόμενα - και άλλα στους Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κάλεσε το ΑΚΕΛ να ξεκαθαρίσει αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή αυτό που στην πραγματικότητα θα πετύχει θα είναι την εκπροσώπηση είτε της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας – ως κοινότητας – στο Ευρωκοινοβούλιο ή ακόμη και την άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος. Αυτό όπως είπε δεν μπορεί να ισχύει υπογραμμίζοντας ότι «οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπήσουν. Και πρέπει να είναι ξεκάθαροι όλοι, σε αυτή την πραγματικότητα».

«Να ξεκαθαρίσει, επίσης, το ΑΚΕΛ εάν υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισάγει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης; Διότι δεν ισχύει ότι κάποιος θα μπορεί να τοποθετείται στην τουρκική εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Όχι διότι εμείς δεν το επιθυμούμε. Να υπενθυμίσω στους φίλους Τουρκοκύπριους: Κάτι τέτοιο ζητήθηκε, όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας, να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντί τους» σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά γύρω από το έγκλημα και τις πολιτικές διαστάσεις. Παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη, σημείωσε πως ο ΔΗΣΥ επέτρεψε στην Αντιπολίτευση να ισοπεδώσει τα πάντα και κατάγγειλε το ΑΚΕΛ για πολιτικό ρεβανσισμό.

 Ειλικρινά θλίβομαι όμως για την μικρότητα ορισμένων. Που ενώ ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του Υπουργού, σήμερα, που επέδειξε την πολιτική ευθιξία, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Απλά γιατί τους αποστερεί το φύλλο συκής που τους επέτρεπε να απομυζούν κομματικά οφέλη από ένα αποτρόπαιο έγκλημα ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Υπάρχουν και αυτοί που πληγώσαμε και παρουσιάζονται έτοιμοι να θέσουν την πορεία της χώρας σε κίνδυνο, για να ‘τιμωρήσουν’ την κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για λάθη και παραλείψεις. Σ’ αυτούς θέλω να πω ότι κατανοώ την όποια απογοήτευση τους. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου. Λάθη κάναμε! Και αναγνωρίζουμε ότι στη προσπάθεια να βελτιώσουμε τη χώρα, πρώτα πρέπει να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας» ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε ο κόσμος του Συναγερμού είναι ο πιο αυστηρός κριτής και διαμήνυσε πως «ένα από τα λάθη μας ήταν ότι επιτρέψαμε στην αντιπολίτευση να ισοπεδώσει τα πάντα. Σήμερα βάζουμε τελεία. Δεν θα επιτρέψουμε στον περήφανο Συναγερμικό κόσμο να απολέσει το ηθικό του πλεονέκτημα έναντι οιουδήποτε». Αναφερόμενος στο ΑΚΕΛ υπογράμμισε πως «η ρεβανσιστική συμπεριφορά, για ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως τη βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί και απλά δεν θα συνεχίσει να γίνεται ανεκτή».

Σεβασμός στην παραίτηση Ιωνά

Εκφράζοντας τις απολογίες του προς τις οικογένειες των θυμάτων σημείωσε πως «ως το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε ακόμη και μεγαλύτερη ευθύνη από αυτή που μας αναλογεί. Όπως πολιτική ευθιξία επέδειξε έμπρακτα ο συναγωνιστής μας Ιωνάς Νικολάου, με την παραίτηση του. Μια πολιτική πράξη που αποσπά το σεβασμό και την εκτίμηση».

Μας έστειλαν στα κοινωνικά παντοπωλεία

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με αφορμή το προεκλογικό σποτ του ΑΚΕΛ, θυμήθηκε και την διακυβέρνηση Χριστόφια, όταν το ΑΚΕΛ βρισκόταν στην εξουσία, σημειώνοντας ότι ο κόσμος ψήφισε ΑΚΕΛ και είδε την ανεργία να αυξάνεται και τη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων.

«Έχω δει πληρωμένες καταχωρίσεις του ΑΚΕΛ στα κοινωνικά δίκτυα. Ιδιαίτερα μία που λέει: «Πριν τελειώσει ο μήνας, σου τελειώνουν τα λεφτά. Ο μισθός είναι λιγοστός και δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Σε πνίγει η απελπισία… Μην μένεις απαθής. Ψήφισε ΑΚΕΛ».

«Ο κόσμος ψήφισε ΑΚΕΛ και έχασε το μισθό του με πολιτικές που οδήγησαν το 17% των συμπολιτών μας στην ανεργία και είδαν την Κύπρο να γεμίζει κοινωνικά παντοπωλεία. Ουδέποτε στην Κύπρο η μεσαία τάξη υπέστη απώλεια στο βιοτικό της επίπεδο, εκτός από την περίοδο που η αριστερά με τις αγκυλώσεις και τις πολιτικές της κυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, η μεσαία τάξη, ο στυλοβάτης της Κυπριακής οικονομίας, δέχθηκε ανηλεή «επίθεση». Επίθεση κατά του τρόπου ζωής της. Κατά των εισοδημάτων της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου.

«Τους ενοχλεί» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «γιατί είμαστε η παράταξη που στήριξε την επιχειρηματικότητα, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι αν οι επιχειρήσεις δεν δουλεύουν, δεν θα έχει έσοδα το κράτος για αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική. Θέλουν μόνο να χρεώνουν τις επόμενες γενιές για να ξοδεύουν αστόχευτα και αλόγιστα χρήματα που δεν έχουν. Θέλουν τον περήφανο Κύπριο πολίτη, επαίτη, αιχμάλωτο των επιδομάτων τους. Αποδεικνύονται αμετανόητοι σε αυτό»! σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΚΕΛ-ΕΛΑΜ κίνδυνος για Ευρώπη

«Ξέρω ότι σας ενοχλούν πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Αναγνωρίζω ότι τα κόμματα πρέπει να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που έπρεπε να γίνονται καλύτερα και στην Κύπρο και στην Ευρώπη» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογραμμίζοντας πως η απάντηση δεν είναι η καταστροφή της Ευρώπης που οραματίζονται οι λαϊκιστές.

«Στις ευρωεκλογές πρέπει να απαντήσουμε με ένα ηχηρό Όχι σε όλους αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, και ως η κοινωνία, αλλά και ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Η Κύπρος είναι το σπίτι μας. Το σπίτι που μοιραζόμαστε με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας. Ο Ελληνισμός είναι το Έθνος μας. Η ψυχή και η ταυτότητά μας. Η Ευρώπη, είναι το μέλλον μας. Ο χώρος που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη συνεργασία, την ευημερία, την ειρήνη και την οικονομική και φυσική μας ασφάλεια», ανέφερε υπογραμμίζοντας πως ένα είναι το δίλημμα των Ευρωκλογών:

«Είτε ψηφίζουμε και προχωρούμε μαζί για μια καλύτερη Ευρώπη είτε μένουμε «κολλημένοι» στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις της αριστεράς και στην αντίδραση και τον θυμό που εκφράζουν οι λεγόμενοι εθνικιστές».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στήριξε από το βήμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζοντας πως ο ΔΗΣΥ στέκεται δίπλα του. 

"Ο Δημοκρατικός Συναγερμός" όπως είπε "ήταν και παραμένει το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει αταλάντευτα να στέκεται δίπλα σας, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε για αναβάθμιση της Κύπρου στην Ευρώπη αλλά και στην πολυτάραχη περιοχή μας".

Αντιδρούν γιατί δεν είμαστε ο φτωχός συγγενής

Όπως είπε, "ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση του, αποδεικνύουν, εκ νέου, γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων στόχων για την χώρα μας. Γιατί η Κύπρος σήμερα διαθέτει, αναμφίβολα, ένα διεθνές εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο από το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος. Στήνουμε την ισχυρή συμμαχία της ενέργειας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο, με ασφάλεια και ισχυρές διεθνείς συνεργασίες. Είπα προηγουμένως, ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχασαν το μέτρο. Η περίπτωση των συμμαχιών που κτίζει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας είναι τρανό παράδειγμα. Είναι αδιανόητο η αριστερά να μειώνει τις εθνικές επιτυχίες. Αυτό συνιστά κομματική μικροψυχία. Αντιδρούν, διότι δεν είμαστε πια ο φτωχός συγγενής. Ενοχλούνται, διότι συμμετέχουμε ενεργά στα διεθνή δρώμενα και προσδίδουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ