ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι συναντήσεις Αχιλλέα και η εξαγγελία

Συναντήθηκε ήδη με Στέφανο, Νικόλα, Θεοπέμπτου αλλά και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εξαγγέλλει και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αχιλλέας Δημητριάδης καταθέτοντας την πολυσέλιδη πρότασή του με την οποία θα κατέλθει στις εκλογές του 2023. Σε συνέντευξή του στην «Κ» ανέφερε πως είτε στηριχθεί είτε όχι από κόμματα, ο ίδιος θα κατέλθει ούτως ή άλλως στις προεδρικές εκλογές. Αποκάλυψε πως έχει ήδη αποστείλει εκ νέου επιστολές στα κόμματα για να τους αποστείλει το προεκλογικό του πρόγραμμα αλλά και για να το συζητήσουν.

Οι συναντήσεις

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε στην «Κ» πως έχει ήδη πραγματοποιήσει 69 συναντήσεις και πως μίλησε με τέσσερα πολιτικά κόμματα. «Μίλησα με τους Οικολόγους όπου παρευρέθηκαν οι Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Γιώργος Περδίκης και Νίκος Παυλίδης, μετά είδα τον Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ήρθε στο Πολιτικό Γραφείο και συναντηθήκαμε. Με το ΑΚΕΛ είχα συναντηθεί με τον Στέφανο Στεφάνου και τον Χάρη Καράμανο και με το ΔΗΚΟ, με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ δεν απάντησαν. Την βδομάδα που μπαίνει θα προχωρήσω σε δημοσιοποίηση των θέσεων μου, θα εξαγγείλω και ήδη έχω ζητήσει να ξανασυναντηθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί συναντήθηκε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως διαβουλευθήκαν για το που πάμε. «Είμαι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος και θέλω να ακούσω. Αλλοίμονο αν δεν άκουγα τα οργανωμένα σύνολα» σημείωσε και ξεκαθάρισε πως αν συμφωνούσε με τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη δεν θα κατέβαινε στις εκλογές διότι θα ήθελε να συνεχίσει. «Πιστεύω πως αυτή η διακυβέρνηση πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει με βάση το πρόγραμμα θέσεων που έχω ετοιμάσει. Η λογική μου είναι ότι πρέπει να καθαρίσουμε αυτή τη χώρα πρέπει να της δώσουμε προοπτική, ελπίδα και πρέπει να λύσουμε το κυπριακό γιατί μας συμφέρει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν θέλουν να έρθουν να με υποστηρίξουν είναι καλοδεχούμενοι» σημείωσε. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν είναι προϋπόθεση να έχει στήριξη από κόμματα διότι θα τρέξει έτσι κι αλλιώς.

Στη συνέντευξή στην «Κ» εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για λύση του κυπριακού απορρίπτοντας την άποψη ότι ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί την διχοτόμηση.

Κληθείς να σχολιάσει το ότι πολλοί λένε πως προσεγγίζει καθαρά νομικά ένα πολιτικό θέμα όπως είναι το κυπριακό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχετε απόλυτο δίκαιο. Σκόπιμα. Ξέρετε τι σημαίνει να πηγαίνεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κάνεις δίκη και η Τουρκία να σου παρουσιάζει δηλώσεις σου διερωτώμενή αν τοποθετείσαι τελικά πολιτικά ή νομικά; Εσκεμμένα, ποτέ δεν έκανα δηλώσεις που να μην ήταν νομικής φύσης. Θυμάμαι τον καιρό που είχαμε ξεκινήσει με την Τιτίνα Λοϊζίδου, το περιουσιακό δεν ήταν καθαρό. Τώρα είναι ένα από τα έξι σημεία του Πλαισίου Γκουτέρες. Εμείς όχι μόνο κερδίσαμε, αλλά εισάξαμε την έννοια της απώλειας χρήσης. Αν είχαμε τη φαντασία (ως Ε/Κ πλευρά) να κάνουμε σωστή διαπραγμάτευση, αφού κατοχυρώσαμε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, η απώλεια χρήσης θα ήταν ένα από τα θέματα που μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση. Η νομικίστική αντιμετώπιση που μου φορτώνουν, είναι η δουλειά μου. Ήμουν δικηγόρος και υπηρετούσα τις υποθέσεις μου με τον πιο καλό τρόπο. Αν αυτές έχουν πολιτικές επιπτώσεις, που έχουν, δεν ήταν δική μου δουλειά. Τώρα είναι δική μου δουλειά και γι’ αυτό θέλω να τις χειριστώ πολιτικά. Βλέπω την κακοδιαχείριση μέχρι τώρα».

Αναφορικά με τις συνεργασίες ξεκαθάρισε τις κόκκινες γραμμές και μέχρι που είναι πρόθυμος να υποχωρήσει για συμμαχίες. «Θα πρέπει να συμφωνούμε με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, την πολιτική ισότητα, τις συγκλίσεις και να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε με το πλαίσιο Γκουτέρες. Αν δεν συμφωνούμε, απλώς δεν συμφωνούμε και δεν δέχονται τις θέσεις μου». Κληθείς πάντως να σχολιάσει το ότι το ΔΗΚΟ δεν δέχεται το Πλαίσιο Γκουτέρες σημείωσε πως δεν είδε κάτι τέτοιο από πλευράς ΔΗΚΟ.

Αν εκλεγώ θα φύγω από το δικηγορικό

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη πως στο ενδεχόμενο που εκλεγεί θα φύγει από το δικηγορικό του γραφείο. Μίλησε και για τη σύγκρουση συμφέροντος ότι για τους δικηγόρους είναι καθαρή. «Δε μπορείς να παίρνεις στο υπουργικό συμβούλιο διαβατήρια από το δικηγορικό σου γραφείο και να μη συμβαίνει τίποτα» «Μάλιστα» πρόσθεσε, «ως μέτρο διασφάλισης της έννοιας της σύγκρουσης συμφέροντος, να σας ενημερώσω ότι τα τελευταία εφτά χρόνια ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Υπέβαλα πριν λίγες μέρες την παραίτησή μου γιατί υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφέροντος μεταξύ της προσπάθειάς μου ως υποψηφίου και των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Επιτροπής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση