ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς οι Βαρωσιώτες μπορούν να σώσουν το Βαρώσι

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην «Κ» σκιαγραφεί την κατάσταση στην Αμμόχωστο και προτείνει τρόπους διασφάλισής της

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το περασμένο Σάββατο (15/2) στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου έλαβε χώρα η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων Τούρκων και Τ/κ αξιωματούχων. Μάλιστα, ο κ. Οκτάι σε δήλωσή του είπε χαρακτηριστικά: «Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους», αυτή η δήλωση είναι ενδεικτική των προθέσεων της τουρκικής πλευράς, που οπωσδήποτε δεν περνάει απαρατήρητη. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν προσεκλήθη στην εκδήλωση, και ο οποίος δήλωσε σε ανάρτησή του στο facebook ότι ναι μεν τα Βαρώσια δεν πρέπει να μείνουν κλειστά, αλλά το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα Η.Ε.

Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους οι Βαρωσιώτες μπορούν με νομικό τρόπο να εξουδετερώσουν τις τουρκικές προθέσεις. Σημαντικό είναι οι Βαρωσιώτες να προσφύγουν μαζικά στην Επιτροπή Αποζημιώσεων των Κατεχομένων, να υπάρξει ουσιαστική αρωγή από την Κυπριακή Δημοκρατία διά των εκτιμήσεων του Κτηματολογίου, και οι σχετικοί φορείς (Δήμος Αμμοχώστου, Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου, Σύνδεσμος Ξενοδόχων) να βοηθήσουν με κάθε τρόπο όσους προσφύγουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει πως θα πρέπει αρχικά να εκτιμήσουμε τα γεγονότα με ψυχραιμία, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι σοβαρή, δεδομένης της παρουσίας στην εκδήλωση του Τούρκου αντιπροέδρου και του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο Αχιλλέας Δημητριάδης λέει επίσης ότι αυτή η εκδήλωση είναι συνέχεια άλλων προσπαθειών και είναι απλώς η εφαρμογή του σχεδίου, που προετοιμάζει το άνοιγμα των Βαρωσίων, «Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση».

Ένα ισχυρό νομικό όπλο, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, είναι η καθολική προσφυγή όσων έχουν περιουσία στην περίκλειστη πόλη στην Επιτροπή Αποζημιώσεων, όχι για να πουλήσουν γη, αλλά για να αιτηθούν επιστροφή και αποζημίωση για διαφυγόντα ενοίκια, και τονίζει «η Τουρκία θέλει την Αμμόχωστο ειδικά για το παραλιακό της μέτωπο, άρα λογικά ομιλούντες, αν μπορούμε με κάποιον τρόπο να της το στερήσουμε ή έστω να τη δυσκολέψουμε, αυτό βοηθάει την υπόθεσή μας». Ο συνολικός αριθμός των τεμαχίων είναι 6.082 και εκείνα του παραλιακού μετώπου 425, από το ξενοδοχείο «Κωνστάντια» μέχρι το ξενοδοχείο «Golden Sands». Σύμφωνα, με το τουρκικό δίκαιο της Επιτροπής, η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει τους ιδιοκτήτες, εάν δεν υπάρχει άλλο συμφέρον που να επηρεάζει και στην περίπτωση της Αμμοχώστου είναι απολύτως εμφανές ότι δεν υπάρχει ο χρήστης ή ο επεμβασίας και σημειώνει ο κ. Δημητριάδης: « Εισηγούμαι να γίνει αίτηση για επιστροφή και για διαφυγόντα ενοίκια από το 1974 πλέον τόκους, μέχρι σήμερα. Μάλιστα, αν δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Τουρκίας λέει ότι υπάρχουν ήδη 282 αιτήσεις για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου».

Σε αυτή την προσπάθεια, λέει ο κ. Δημητριάδης, είναι σημαντικό να σταθούν αρωγοί στους ιδιοκτήτες γης φορείς όπως ο Δήμος Αμμοχώστου, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου και φυσικά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, του οποίου τα μέλη είναι επηρεαζόμενα. Ένα σημαντικό εργαλείο, που όπως λέει στη συνέντευξή του ο κ. Δημητριάδης δεν έχουμε και πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιήσουμε είναι οι εκτιμήσεις. «Πέρα από την αίτηση, με την οποία ο ιδιοκτήτης θα προσπαθήσει να κατοχυρώσει το δικαίωμα επιστροφής, χρειάζονται και οι εκτιμήσεις ώστε να υπολογιστεί η απώλεια χρήσης. Η δική μας πλευρά λέει ότι για την αξία στην περιφραγμένη πόλη στηρίζονται στις τιμές των ελεύθερων περιοχών, ενώ η τ/κ πλευρά στηρίζεται στις τιμές των Κατεχομένων. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά». Αυτή η διαφορά, λέει ο κ. Δημητριάδης, των τιμών θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης για την επιδίκαση των αποζημιώσεων για την απώλεια χρήσης και τονίζει στη συνέντευξή του «Επαναλαμβάνω ότι εισήγησή μου δεν είναι να πάνε οι Βαρωσιώτες στην Επιτροπή για να πουλήσουν τα χωράφια τους, αλλά να προσφύγουν για να διεκδικήσουν επιστροφή και διαφυγόντα ενοίκια».

Σχετικά με τα επιχειρήματα του Εβκάφ, το οποίο θεωρεί την περίκλειστη πόλη ιδιοκτησία τριών βακουφίων, τα οποία η βρετανική διευθέτηση δεν ικανοποίησε, ο κ. Δημητριάδης λέει ότι το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν: «Η δική μας απάντηση είναι ότι επί Αγγλοκρατίας οι Άγγλοι διαχειρίστηκαν τα βακούφια και μάλιστα υπήρξε και επιτροπή. Πωλήθηκαν αρκετές περιουσίες από τους Άγγλους και επειδή το ανεγνώρισαν από το 1944 μέχρι το 1959 πλήρωναν ετήσια αποζημίωση ύψους 2.320 στερλινών, κάτι που θα συνέβαινε εις το διηνεκές. Το 1960, όμως, με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας οι Τ/κ ζήτησαν 4.000.000 αποζημίωση, προς πλήρη και τελική εξόφληση των απαιτήσεων των Τ/κ και φυσικά του Εβκάφ. Μετά από καλό παζάρεμα οι Τ/κ δέχθηκαν 1,5 εκατ. στερλίνες το 1960. Οι 500.000 κατατέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του δρος Κιουτσούκ –έχουμε την απόδειξη, για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των Τ/κ.». Ο δρ Φ. Κιουτσούκ πέρα από αντιπρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν και πρόεδρος του υψηλού συμβουλίου του Εβκάφ, οπότε όταν υπέγραφε την απόδειξη εξόφλησης δέσμευε και το Εβκάφ.

Φυσικά, ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ σημαντικός και όσον αφορά τις προσφυγές, είτε για τα 425 τεμάχια του παραλιακού, είτε για το σύνολο, δηλαδή τα 6.082, η Δημοκρατία πρέπει να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει διά του Κτηματολογίου να προχωρήσει σε επίσημες εκτιμήσεις». Επίσης, είναι σημαντικό η Δημοκρατία να παρίσταται σε όλες τις σχετικές υποθέσεις και όπως λέει ο κ. Δημητριάδης «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αλλάξει τη θεωρία της και να αρχίσει να βοηθάει τους αιτητές και αυτό που γίνεται στην υπόθεση της Τύμπου και προηγουμένως στην υπόθεση Ιωάννου στην Κώμα του Γιαλού είναι μια κάκιστη πρακτική και πρέπει να διορθωθεί».

Όσο για το αν η Τουρκία παίρνει στα σοβαρά αυτές τις προσφυγές και τις διεθνείς αποφάσεις ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα νομικά από τα διπλωματικά θέματα και τονίζει, η Τουρκία, εκτός από τις περιπτώσεις της Κύπρου, είναι αρκετά συνεπής στις υποχρεώσεις της. Η Άγκυρα λαμβάνει σοβαρά υπόψη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξού και όταν εκφράζει σχετικές απόψεις μιλάει πάντοτε για τα θέματα του ΕΔΑΔ.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X