ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Αγγελίδης: Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την άμυνα

Το υπουργείο Άμυνα προκήρυξε την δράση «ΑΘΗΝΑ 2019»

ΚΥΠΕ

Την προκήρυξη της Δράσης «ΑΘΗΝΑ 2019» η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων μέσω της επιστημονικής γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, παρουσίασε την Πέμπτη ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων υψηλής τεχνολογίας ενισχύει ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα και την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις ενός ασταθούς, συνεχώς μεταβαλλόμενου και περίπλοκου γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προσδίδει συνεχώς αυξανόμενη σημασία στην ανάπτυξη του τομέα Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Άμυνα, καθώς αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη εξειδικευμένης υψηλής τεχνογνωσίας, στην ενίσχυση της βιομηχανίας και γενικότερα της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό προχώρησε για πρώτη φορά στη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την άμυνα, του European Defence Fund (EDF), το οποίο θα συμπεριληφθεί στο επόμενο πολυετές Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027 και αναμένεται ότι θα διατεθούν 13 δις. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας.

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, ο κύριος σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι αφενός η υποστηριζόμενη από επιστημονική και τεχνολογική αριστεία βελτίωση των υπαρχουσών και ανάπτυξη νέων αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, και αφετέρου η ανάπτυξη του Κυπριακού τομέα Αμυντικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας, ώστε να καταστεί ικανός να συμμετέχει σε συνεργατικά προγράμματα, αντλώντας με αυτό τον τρόπο ανταγωνιστικές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα προκύψουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας .

Το Υπουργείο Άμυνας, συμπλήρωσε, έχοντας προσδιορίσει τις ανάγκες ενίσχυσης ή/και συμπλήρωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, έχει καθορίσει πέντε Τομείς Ενδιαφέροντος για Αμυντική Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Αυτοί είναι τα μη Επανδρωμένα Συστήματα/ Οχήματα, η Κυβερνοάμυνα και Ηλεκτρονικός Πόλεμος, οι εξομοιώσεις και Εικονική Πραγματικότητα, η επιτήρηση και η επιχειρησιακή Ασφάλεια και Υγεία.

Η Δράση «ΑΘΗΝΑ», απευθύνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις, με έδρα στις περιοχές της Κύπρου που ελέγχει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και οργανισμοί στα οποία απευθύνεται η Δράση είναι τα έχοντα ή τα οποία θα συνομολογήσουν, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2019 δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, Μνημόνιο Συναντίληψης με το Υπουργείο Άμυνας, ενώ όσο αφορά τις Επιχειρήσεις, θα πρέπει αυτές όχι μόνο να έχουν την έδρα τους στην Κύπρο, αλλά και να παρουσιάζουν ουσιαστική ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα στην Κύπρο (ερευνητές, εργαστήρια, γραμμές παραγωγής, κλπ).

Οι προτάσεις στο πλαίσιο της Δράσης «ΑΘΗΝΑ» θα επιλέγονται προς χρηματοδότηση μέσα από ανταγωνιστική διαδικασία, κατόπιν αξιολόγησης από Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Άμυνας, και με βάση τα Κριτήρια Αξιολόγησης.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η επιλογή προτάσεων για χρηματοδότηση, καθώς και η επίβλεψη και παρακολούθηση των χρηματοδοτούμενων έργων, θα πραγματοποιούνται με αντικειμενικότητα και διαφάνεια. Πρόσθεσε ότι όλοι όσοι υποβάλουν προτάσεις θα λάβουν την κατάλληλη ανατροφοδότηση αναφορικά με την έκβαση της αξιολόγησης των προτάσεών τους, ενώ στην περίπτωση των χρηματοδοτούμενων έργων, όλοι οι συντονιστές και επικεφαλής ερευνητές θα λαμβάνουν κατάλληλη ανατροφοδότηση στο πλαίσιο διαδικασίας διασφάλισης προόδου των έργων.

Στο πλαίσιο της Δράσης «ΑΘΗΝΑ» θα προκριθούν 2 ‘Έργα. Τα έργα αυτά συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες φορείς. Η μέγιστη συνολική χρηματοδότηση ανά Έργο, από το ΥΠΑΜ, ανέρχεται στις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες Ευρώ (€450.000). Το ποσοστό συγχρηματοδότησης του ΥΠΑΜ επί του συνολικού προϋπολογισμού Έργου μπορεί να ανέλθει μέχρι το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%). Η μέγιστη διάρκεια μπορεί να είναι τα 3 έτη (36 μήνες) από την υπογραφή της τελικής Συμφωνίας Έργου.

Προτάσεις στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Δράσης «ΑΘΗΝΑ» μπορούν να υποβληθούν από κοινοπραξίες απαρτιζόμενες από Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα ή Οργανισμούς, καθώς και Επιχειρήσεις. Το μέγεθος της κάθε κοινοπραξίας μπορεί να είναι κατ’ ελάχιστον τρεις (3) Φορείς, εκ των οποίων οπωσδήποτε δύο να είναι Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα και Οργανισμοί. Ένα από τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα ή Οργανισμός, ή Επιχείρηση, θα υποβάλει την Πρόταση ως Συντονιστικός Φορέας.

Ο Υπουργός ανέφερε καταληκτικά, ότι το Υπουργείο Άμυνας θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή ιδιαίτερα σημαντική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας θα επιφέρει οικονομίες κλίμακας, προσδίδοντας στην κυπριακή ερευνητική κοινότητα, εξειδικευμένη τεχνογνωσία που αφορά στα στρατιωτικά υλικά με την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται κοινοπραξίες απαρτιζόμενες από Ακαδημαϊκά, Ερευνητικά Ιδρύματα, Οργανισμούς, καθώς και Επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X