ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμερικανός ΥΦΕΞ: «Δεν είναι λίγα τα αποθέματα ΦΑ στην Κύπρο»

Να αξιοποιηθούν υφιστάμενες υποδομές για ΦΑ στην Αν. Μεσόγειο

ΚΥΠΕ

Πρέπει να προσδιοριστεί ένας τρόπος για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών για την προμήθεια προς την Ευρώπη του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενεργειακή Διπλωματία, Αμός Χόχσταϊν, λέγοντας ότι το κυπριακό φυσικό αέριο πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της συνεργασίας των χωρών στην περιοχή.

“Το κλειδί”, είπε, για την εμπορική εκμετάλλευση των “μεγάλων νέων ανακαλύψεων (φυσικού αερίου)” στην Ανατολική Μεσόγειο, “είναι η συνεργασία”.

Ο κ. Χόχσταϊν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ότι δεν πρέπει η κάθε χώρα χωριστά στην Ανατολική Μεσόγειο να προβαίνει σε δικά της πολύ δαπανηρά έργα, αντιγράφοντας η μια χώρα την άλλη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου, ο κ. Χοχσταιν είπε ότι δεν πιστεύει ότι τα αποθέματα στην Κύπρο είναι λίγα, αλλά είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της διαδικασίας και πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που διεξάγει η ΕΝΙ/KOGAS.

Σε ό,τι αφορά την καλύτερη κατά την άποψή του οδό μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξετάσει κανείς το θέμα αυτό είναι υπό την ευρύτερη έννοιά του, δηλαδή “κοιτάζοντας την Ανατολική Μεσόγειο στο σύνολό της, από το Ισραήλ μέχρι την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα και ενδεχομένως στο μέλλον ίσως και το Λίβανο”.

“Το κλειδί”, συνέχισε, για την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των “μεγάλων νέων ανακαλύψεων είναι η συνεργασία”.

Σημειώνοντας ότι πρέπει προφανώς να γίνουν βήματα σε ό,τι αφορά την πολιτική πτυχή, είπε ότι  πρέπει να προσδιορίσουμε έναν τρόπο για την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και να μην υπάρχει αναπαραγωγή δαπανηρών έργων από κάθε χώρα.

“Όσο περισσότερο συνεργαζόμαστε αυτό συμβάλλει σε καλύτερα αποτελέσματα για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής”, είπε, προσθέτοντας ότι οι προαναφερόμενες χώρες έχουν τα ίδια συμφέροντα.

Η Ανατολική Μεσόγειος, είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα ότι εάν οι πολιτικές μας είναι ορθές, τα οφέλη από το φυσικό αέριο θα είναι πολύ σημαντικά και εντυπωσιακά.

Κατέληξε λέγοντας ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει πηγή προμήθειας για τις παγκόσμιες αγορές αλλά κυρίως για την Ευρώπη

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση