ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χριστοδουλίδης: Για μας δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την Ε.Ε.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ευρωπαϊστή, σε καμία περίπτωση όμως ευρωλάγνη» είπε ο ΚΕ.

ΚΥΠΕ

Μπορεί η ΕΕ να μην είναι μια κοινωνία αγγέλων, εντούτοις δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την ΕΕ, ειδικά για μικρά κράτη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει μάλιστα να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, τόνισε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του ακαδημαϊκού Κώστα Γουλιάμου με τίτλο «Το Τερατώδες Είδωλο της Ευρώπης», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενώ στην παρούσα συγκυρία τα επιχειρήματα για λιγότερη Ευρώπη ακούγονται πιο εύηχα, ο ίδιος παραμένει υπέρ μιας  πολιτικοκοινωνικής και οικονομικής ολοκλήρωσης.

«Θεωρώ τον εαυτό μου ευρωπαϊστή, σε καμία περίπτωση όμως ευρωλάγνη», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να επισημάνει πως «μπορεί την παρούσα στιγμή τα επιχειρήματα για λιγότερη Ευρώπη να είναι πιο εύηχα στα αυτιά των απογοητευμένων πολιτών που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, αναζητώντας ελπίδα και διέξοδο από την κρίση, όμως παραμένω σταθερός στη θέση μου ότι η λύση δεν είναι λιγότερη αλλά περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση - πολιτικοκοινωνική και οικονομική».

«Περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να στρέφεται προς τους πολίτες της και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος διατύπωσε την άποψη πως παρ’ όλες τις απογοητεύσεις θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την ΕΕ, ειδικά για μικρά κράτη όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει μάλιστα να αντιμετωπίσει και ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, τον περασμένο Οκτώβριο, όταν «η Κύπρος κατάφερε να εντάξει στο κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου ένα εξαιρετικά σημαντικό λεκτικό σχετικό με τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η ΕΕ δηλαδή, συλλογικά, σε επίπεδο 28 κρατών-μελών, κάλεσε την Τουρκία, ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος, να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να συμμορφωθεί με τις προενταξιακές της υποχρεώσεις που συμπεριλαμβάνουν και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε και πρόσθεσε: «Για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος, που έχει να αντιμετωπίσει μια περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία, αυτή η συλλογική στήριξη από πλευράς ΕΕ είναι εξαιρετικής σημασίας και δεν πρέπει να την υποτιμούμε».

Σημείωσε ακόμη ότι η ΕΕ παρέχει στην Κύπρο τη δυνατότητα για ένα συλλογικό μοχλό πίεσης προς την Τουρκία - έστω και αν υπάρχουν περιορισμοί - ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος μέλος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε δε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι εναλλακτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή της η Κύπρος.

«Θα ήταν καλύτερη μια Κύπρος απομονωμένη, εκτός μιας μεγάλης ομάδας κρατών, μια Κύπρος που θα πορευόταν ολομόναχη μέσα στο άναρχο διεθνές σύστημα; Ή η πορεία εντός μιας δυνατής ομάδας στην οποία όμως θα πρέπει και εσύ ως κράτος να αξιοποιήσεις και να μεγιστοποιήσεις όλα τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα για να καταστείς χρήσιμος και αναγκαίος στο βαθμό πάντα των δυνατοτήτων σου;», διερωτήθηκε.

 

 


 
-

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η φωτογραφία του Μακαρίου συνοδευόμενη με το ιστορικό «γνώριμη η φωνή που ακούεις» και η θερμή υποστήριξη του έργου του, ...
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο στόχος του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές κινείται σε τρεις άξονες που αποτελούν συνέχεια μιας πιο ευρείας στρατηγικής που αφετηρία ...
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ