ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ψηφοδέλτια με συμβολισμούς και μηνύματα

Ο ΔΗΣΥ δυσκολεύεται, το ΑΚΕΛ κάνει το επιπλέον βήμα, ενώ το Κέντρο κινείται οργανωτικά για πλήρη συσπείρωση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Άλλοι με ανατροπές, κάποιοι με δυσκολίες και λίγοι είναι εκείνοι που με σχετική ευκολία διαμορφώνουν το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Σε μία εκλογική μάχη που διαχρονικά δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ερωτήματα εγείρονται για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ήδη στα κόμματα παίζουν περισσότερο οργανωτικά για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου, ενώ κάποιοι έχουν κάνει το βήμα στον συμβολισμό. Σε ποιο όμως ακροατήριο απευθύνονται και ποιο προφίλ θέλουν να προβάλουν; Το ΑΚΕΛ έχει κλειδώσει και έχει παρουσιάσει το ψηφοδέλτιό του, ενώ η ΕΔΕΚ επικυρώνει σήμερα σε κεντρική επιτροπή τους έξι εκλεκτούς της. Το ΔΗΚΟ κινήθηκε από νωρίς, κλειδώνοντας τους πέντε και ψάχνοντας για τον κατάλληλο έκτο που θα ενισχύσει περισσότερο το ψηφοδέλτιο. Τι γίνεται όμως στα υπόλοιπα κόμματα; Ο ΔΗΣΥ που διαχρονικά έστελνε το δικό του μήνυμα μέσω ευρωεκλογών βρίσκεται σε σχετική δυσκολία ενώ ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν πλέον Οικολόγοι - Συμμαχία Πολιτών μετά το ναυάγιο που επήλθε στη συνεργασία με τον Σενέρ Λεβέντ.

Σε δυσκολία ο Αβέρωφ

Ψηφοδέλτιο με έμφαση στα ευρωπαϊκά ιδεώδη, τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. υποσχέθηκε πως θα παρουσιάσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις 15 Φεβρουαρίου. Και αυτό γιατί όπως είπε ανήκει στη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και γιατί η πορεία του ΔΗΣΥ είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Πόσο κοντά είναι σε κάτι τέτοιο;

Προς συντηρητισμό

Ο ΔΗΣΥ ξεκίνησε για πολλούς δυναμικά, καθώς η καμπάνια του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ ξεκίνησε από τη Λευκωσία. Ενός υποψηφίου βεβαίως που θεωρείται η απάντηση της ευρύτερης Δεξιάς στην επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Είναι η στήριξη που προσφέρει στον Βίκτορ Ορμπάν, είναι και οι θέσεις του όπως ο τερματισμός της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. –αντίθετη με αυτή του νυν προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που στήριζε αναφανδόν πριν από πέντε χρόνια ο ΔΗΣΥ– και το μεταναστευτικό που θεωρείται πως οδηγεί τη Δεξιά σε πιο συντηρητικά μονοπάτια. Θέση βεβαίως που δεν συνάδει με το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο προφίλ που ήθελε να προωθήσει εντός ΔΗΣΥ μέχρι προσφάτως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος και στήριξε πρώτος την υποψηφιότητα Βέμπερ. Αυτό, δεν πέρασε απαρατήρητο από τη φιλελεύθερη τάση εντός του ΔΗΣΥ, με πολλούς να επικρίνουν, αλλά και να διερωτούνται πού το πάει ο ΔΗΣΥ.

Η τάση πως ο ΔΗΣΥ ρέπει τελευταίως προς τον συντηρητισμό ενισχύεται από κάποιους και εξαιτίας του ότι αυτή τη στιγμή, πλην του Νίκου Τορναρίτη, στο ψηφοδέλτιο φιγουράρουν πρόσωπα που προέρχονται από τη Λαϊκή Δεξιά, όπως η βουλευτής Λεμεσού Ελένη Σταύρου, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου. Ισορροπία, όπως λέγεται, μεταξύ των δύο τάσεων θα μπορούσε να επιφέρει η υποψηφιότητα της Στέλλας Κυριακίδου ή του Χρίστου Στυλιανίδη που αποτελούν, εκτός από πρόσωπα με μεγάλο έρεισμα, τους κύριους εκπροσώπους της φιλελεύθερης τάσης, αλλά και της αστικής Λευκωσίας.

Τα όχι των φιλελευθέρων

Παρά τις πιέσεις για την παρουσία της Στέλλας Κυριακίδου στο ψηφοδέλτιο η ίδια έχει διαμηνύσει πως δεν θα είναι. Κάτι τέτοιο θεωρείται από την ίδια αντιδεοντολογικό, καθώς όπως όλα δείχνουν θα διαδεχθεί τον κ. Στυλιανίδη στην επιτροπή. Ερωτήματα εγείρονται για το τι θα κάνει ο Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος και κρατά κλειστά τα χαρτιά του επί του παρόντος. Στην Πινδάρου επιθυμούν την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, δεδομένου ότι δεν θα είναι –όπως όλα δείχνουν– για ακόμα μία θητεία επίτροπος. Υπάρχουν, ωστόσο, και οι φωνές που θεωρούν πως η Ευρωβουλή θα αποτελεί πολιτικό πισωγύρισμα για τον ίδιο και το προφίλ που έκτισε ήδη.

Πιέζουν για Φουρλά

Δεν είναι όμως μόνο τα «όχι» δύο πρωτοκλασάτων ψηφοφόρων που προέρχονται από το φιλελεύθερο ακροατήριο. Ζήτημα είναι και το ποιος θα είναι ο αριστίνδην υποψήφιος που θα φέρει κοντά ψηφοφόρους από άλλους χώρους. Στις ευρωεκλογές του 2014 ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε καταφέρει να φέρει κοντά τον πρώην πρύτανη Σταύρο Ζένιο, τη Ρένα Χόπλαρου, αλλά και να συνεργαστεί με το ΕΥΡΩΚΟ, βάζοντας στο ψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Συλλούρη. Κίνηση που θεωρείτο τότε ένα βήμα πριν από την αφομοίωση του ΕΥΡΩΚΟ από τον ΔΗΣΥ. Πλην της κας Χόπλαρου, ούτε ο κ. Ζένιος ούτε ο Δημήτρης Συλλούρης διατήρησαν σχέσεις με τον ΔΗΣΥ, με τον πρώην πρύτανη να αρνείται μάλιστα να κατέλθει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Ποιος συνεπώς θα καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα και θα φέρει κοντά ένα ευρύτερο ακροατήριο; Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μέσω των δημοσκοπήσεων, έχει συμπεριλάβει τον Λουκά Φουρλά στις έρευνες και έρχεται πρώτος. Ήδη ασκούνται πιέσεις από την Πινδάρου για τη συμπερίληψή του, με στελέχη να θεωρούν πολύ πιθανή την κάθοδό του, αλλά τον ίδιο να μην ανοίγει επί του παρόντος τα χαρτιά του. Στον ΔΗΣΥ θεωρούν πως η υποψηφιότητα Φουρλά θα φέρει κοντά ψηφοφόρους από το Κέντρο, αλλά και μερίδα της κοινωνίας που ενδεχομένως να απείχε από την εκλογική διαδικασία. Υπενθυμίζεται πως ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του Ιωάννη Κασουλίδη κατά την προεκλογική το 2008. Στην ίδια έρευνα συμπεριλήφθηκε και η Άννα Βίσση, ωστόσο, η ηγεσία έχει δεχτεί σφοδρές αντιδράσεις και από τη βάση αλλά και από στελέχη του κόμματος. Το όνομα του Τάσου Τρύφωνος ακούγεται από στελέχη και στα κομματικά πηγαδάκια, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ» δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου για το ενδεχόμενο συμπερίληψής του στο ψηφοδέλτιο. Σημαντική είναι για τον ΔΗΣΥ όπως λένε η συμπερίληψη ακόμη μιας γυναίκας στο ψηφοδέλτιο.

Για κάποια στελέχη εγείρεται ερώτημα για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα φέρει κοντά το ακροατήριο εκείνο που βλέπει περισσότερο θετικά τη λύση. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο είδαν με ανησυχία στον ΔΗΣΥ την υποψηφιότητα του Τ/κ ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Πρόσωπο με αρκετά καλές σχέσεις στους κληριδικούς κύκλους που θεωρείται πως θα κερδίσει συναγερμικούς ψηφοφόρους που πλέον βλέπουν με δυσφορία τον τρόπο που κινείται η κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Έκανε το επιπλέον βήμα το ΑΚΕΛ

Πρώτο στην προεκλογική εκστρατεία μπήκε το ΑΚΕΛ. Με τη συμπερίληψη του Τ/κ ακαδημαϊκού Νιαζί Κιζίλγιουρεκ στο ψηφοδέλτιο θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι εργάζεται για τη λύση και την επαναπροσέγγιση. Είναι βέβαια η πρώτη φορά που ένα κόμμα συμπεριλαμβάνει στο ψηφοδέλτιό του Τ/κ και μέχρι τη συμφωνία, το ΑΚΕΛ μελέτησε διεξοδικά το όλο ζήτημα ούτως ώστε να αποφύγει τις όποιες εντάσεις στην τ/κ κοινότητα και δη με τα συνεργαζόμενα τ/κ κόμματα. Είναι, άλλωστε, γνωστό πως το αφήγημα της τ/κ πλευράς είναι πως οι Τ/κ δεν πρέπει να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, καθώς οι δύο έδρες εκ των έξι ανήκουν δικαιωματικά σε εκείνους. Καθόλου τυχαίες και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου.

Ο Άντρος Κυπριανού συζήτησε το ζήτημα με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά τη συνάντηση που είχαν προ ημερών, όπως επίσης και με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, παρά τις ενστάσεις που ακούστηκαν υπάρχει η πρόθεση να στηρίξουν ρεύματα και ομάδες της τ/κ κοινωνίας την υποψηφιότητα Κιζίλγιουρεκ και σε αυτό προσβλέπει και το ΑΚΕΛ. Μάλιστα, στην Εζεκία Παπαϊωάννου προσβλέπουν και στην εισροή ψήφων από το δεξιόστροφο φιλελεύθερο και υπέρ της λύσης ακροατήριο που πλέον βλέπει με δυσφορία τις κινήσεις της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος. Πέραν όμως της υποψηφιότητας Κιζίλγιουρεκ που έχει τη δική του σημειολογία και εισροές από άλλες δεξαμενές, στο ΑΚΕΛ ελπίζουν και στην πλήρη συσπείρωση του κόμματος. Καθόλου τυχαία η επιλογή δύο πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως ο Νεοκλής Συλικιώτης και ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου. Για τον κ. Γεωργίου υπήρξαν βεβαίως και ενστάσεις στην επαρχία Λάρνακας, με μέλη να επισημαίνουν πως ενδεχόμενη μετακίνησή του στις Βρυξέλλες θα πλήξει την επαρχία, ωστόσο, και για τους δύο εκφράζεται η αισιοδοξία από στελέχη πως θα συσπειρώσουν τη βάση.

Στόχος για το κόμμα της Αριστεράς ήταν να δοθεί και το μήνυμα της ανανέωσης με τη συμπερίληψη των Γιώργου Κουκουμά και Μαρίνας Νικολάου. Και οι δύο με έντονη εμπλοκή στην ΕΔΟΝ, αλλά και με εμπειρία στα ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θεωρείται πως θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν το νεότερο ακροατήριο, το οποίο απέχει από το εκλογικό γίγνεσθαι τα τελευταία χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι η Μαρίνα Νικολάου ήρθε δεύτερη σε σειρά κατάταξης κατά την εσωκομματική διαδικασία το προηγούμενο Σάββατο. Ο κ. Κουκουμάς είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και έχει εργαστεί στην προεκλογική του Σταύρου Μαλά. Είναι γιος της βουλευτού Αμμοχώστου Σκεύης Κουκουμά, η οποία έχει μεγάλο έρεισμα στην επαρχία Αμμοχώστου και της οποίας το όνομα ακουγόταν μέχρι την υστάτη.

Δουλεύει οργανωτικά το ΔΗΚΟ

Ένα βήμα πριν από την πλήρη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου βρίσκεται το Δημοκρατικό Κόμμα, καθώς μέχρι τώρα κλείδωσαν οι πέντε υποψήφιοι και αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο να κλείσει και ο έκτος. Στο ΔΗΚΟ θεωρείται μεγάλο στοίχημα η επικείμενη εκλογική μάχη, καθώς αυτή θα κρίνει κατά πόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει επουλώσει τις πληγές που προκάλεσαν οι προεδρικές και οι μετέπειτα εσωκομματικές διαμάχες.

Η Ελένη Θεοχάρους πέραν του ότι είναι η πρόεδρος ενός κόμματος, θεωρείται πως θα φέρει κοντά προσωπικές ψήφους με το ΔΗΚΟ να ελπίζει και σε συλλογή ψήφων από τον ΔΗΣΥ. Για πολλούς η κίνησή της θεωρείται ένα βήμα πριν από τον επίσημο γάμο με το ΔΗΚΟ και την αφομοίωση της Αλληλεγγύης σε αυτό. Κάτι που η ίδια βεβαίως απορρίπτει. Ο Κώστας Μαυρίδης νυν ευρωβουλευτής έχει το δικό του ακροατήριο εντός ΔΗΚΟ, ενώ οι Ζαχαρίας Κουλίας και Μαρίνος Μουσιούττας θεωρούνται τα πρόσωπα που θα συσπειρώσουν πλήρως το κόμμα. Ήδη στο παρασκήνιο λέγεται πως ο κομματικός μηχανισμός θα στηρίξει πλήρως για τη θέση τον Μαρίνο Μουσιούττα. Με αυτό τον τρόπο θεωρείται πως θα επουλωθούν οι πληγές που προκλήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ θα κενωθεί μία έδρα στην επαρχία Λευκωσίας.

Θεωρείται πως για την προεκλογική του κ. Μουσιούττα θα δουλέψουν και άλλα στελέχη, όπως για παράδειγμα ο επιλαχών στη Λευκωσία Αλέκος Τρυφωνίδης. Κομματικά στελέχη ελπίζουν πάντως πως η υποψηφιότητα Μουσιούττα θα κάμψει τις διαρροές προς τη Δημοκρατική Παράταξη, η οποία θα κατέλθει στις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί ο ίδιος έχει στενές φιλικές σχέσεις με τον Χρίστο Φλουρέντζο –διαγραφέντα του ΔΗΚΟ– και ο οποίος θεωρείται πως θα βοηθήσει στον προεκλογικό Μουσιούττα. Το άνοιγμα προς την κοινωνία θεωρείται η υποψηφιότητα της γνωστής δημοσιογράφου Κατερίνας Χριστοφίδου έχει μπει ήδη δυναμικά στον προεκλογικό, ενώ ζήτημα είναι ποιος θα είναι ο έκτος. Στο ΔΗΚΟ έκαναν αρκετές κρούσεις στα προβεβλημένα στελέχη της Πάφου, την επαρχία όπου το ΔΗΚΟ είναι πρώτο και συγκεκριμένα στον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Αντώνη Αντωνίου, στα μέλη του εκτελεστικού Χρύσανθο Σαββίδη και Αυγούστα Φακοντή χωρίς επιτυχία επί του παρόντος.

Οι υπόλοιποι στη μάχη για την έκτη έδρα

Στη μάχη για την έκτη έδρα βρίσκονται ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι Δημοκρατική Παράταξη και ΕΛΑΜ. Η ΕΔΕΚ επικύρωσε την Κυριακή το ψηφοδέλτιό της στο οποίο συμπεριλαμβάνονται ο νυν ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο βουλευτής Πάφου Ηλίας Μυριάνθους, ο τέως πρόεδρος της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους, ο διεθνολόγος Χρίστος Ιακώβου και η γνωστή δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μαρίνος Σιζόπουλος έχει συζητήσει με τους δύο τελευταίους και για τις βουλευτικές του 2021. Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στο τι θα κάνουν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι μετά το ναυάγιο με τον Σενέρ Λεβέντ. Οι Γιώργος Περδίκης και Γιώργος Λιλλήκας αναμενόταν πως θα συναντιούνταν τη Δευτέρα για να δουν τις επόμενες κινήσεις τους, ωστόσο, η συνάντηση μεταφέρεται για την Τρίτη. Η  κοινή πορεία θεωρείται πολύ πιθανή, με τα δύο μέρη να ψάχνουν πιθανούς υποψηφίους. Στη Δημοκρατική Παράταξη γίνονται ήδη διαβουλεύσεις με πρόσωπα. Ο Μάριος Καρογιάν δεν θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου, ωστόσο, πολύ πιθανή θεωρείται η υποψηφιότητα των Μαρίνου Κλεάνθους και Γιάννου Λακκοτρύπη. Το ΕΛΑΜ κρατά επί του παρόντος τα χαρτιά του κλειστά.

Έντυπη 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση