ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΔ: Το 2016 να παραδοθούν στο Δήμαρχο τα κλειδιά της Αμμοχώστου

ΚΥΠΕ

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δημιουργήσουμε συνθήκες έτσι ώστε να επιτρέψουμε την επιστροφή της Αμμοχώστου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ανόρθωσις 100 χρόνια ιστορίας».

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με όλη την αποφασιστικότητα και καλή θέληση, ωστόσο αντιμετωπίζει δυσκολίες και όπως είπε «δεν θέλω να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις ή ψεύτικες εικόνες».

«Έχει παρατηρηθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να υπερβούμε, όχι εμείς, αλλά εκείνοι που ακόμα δυστυχώς επιμένουν. Και δεν εννοώ, αν θέλετε, την κυπριακή πλευρά. Μιλώ για εκείνους που καθημερινά δηλώνουν πως είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης. Αναμένουμε έμπρακτα δείγματα γραφής», είπε.

« Θέλω να εύχομαι ότι μέσα στο 2016 θα σας παραδοθούν φίλε Δήμαρχε τα κλειδιά της πόλης», ανέφερε απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Αμμοχώστου.
Ο Πρόεδρος συνεχάρη την Ανόρθωση για την εν γένει Ιστορία της και για τα επιτεύγματα της και τους συγγραφείς του βιβλίου, τον Γιώργο Μελετίου που είχε την επιμέλεια και διεύθυνση της, τη συγγραφική ομάδα που συναποτελούσαν οι Γιώργος Μελετίου, Ιάκωβος Κακουρής, Πέτρος Χ’ Χριστοδούλου, Μιχάλης Γαβριηλίδης, Νίκος Νικολάου και τους Γιώργος Στεφανίδη, Κυριάκο και Χρήστο Αβρααμίδη που έκαναν τη στατιστική έρευνα για το βιβλίο, καθώς και τον συνεργάτη Μαρίνο Μήτρου.


Παρουσιάζοντας το βιβλίο είπε, ότι η «Ανόρθωση» έχει ταυτίσει την εκατοντάχρονη παρουσία της, με την Ιστορία του τόπου.

«Είναι, ίσως, το μοναδικό βιβλίο καταγραφής της Ιστορίας ενός αθλητικού Σωματείου, στο οποίο οι περισσότερες σελίδες του, δεν αφορούν την αθλητική του δραστηριότητα, διότι «η Ανόρθωσις είναι εξ ορισμού κάτι πολύ περισσότερο από ένας αθλητικός Σύλλογος», είπε.

Το βιβλίο πρόσθεσε, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ιστορικές πληροφορίες για την Αμμόχωστο, το κοινωνικό περιβάλλον και το χρονικό της ίδρυσης του «Αναγνωστηρίου Ανόρθωσις» το 1911.

Όπως είπε, ιδιαίτερη βαρύτητα στην έκδοση δίδεται στην εθνική δράση της Ανόρθωσης.


«Παρούσα με το αίμα των μελών της και με θαυμαστό έργο στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-‘13). Υπήρξε το πρώτο ίδρυμα της Κύπρου που εφάρμοσε την παθητική αντίσταση κατά των Άγγλων. Με ενεργό συμμετοχή στην ανακούφιση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922, και πρωτοστάτισσα με τεράστιο κόστος στην εξέγερση των Οκτωβριανών του 1931».

Η παρουσία της Ανόρθωσης 


Πρόσθεσε ότι η Ανόρθωση ήταν παρούσα και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με ηρωικές θυσίες των μελών της και του πρώτου προπονητή της, Δημήτρη Πιερράκου. Είχε συντονιστικό ρόλο στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, γαλούχησε τη νεολαία της Αμμοχώστου και συνέβαλε στην προετοιμασία για τον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-‘59.


Ανέφερε ακόμα, ότι στο οίκημα της εμπνεύστηκαν σπάνιες μορφές του επικού Αγώνα, όπως οι επίτιμοι πρόεδροι της Γρηγόρης Αυξεντίου και Κυριάκος Μάτσης, καθώς επίσης ο Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Παναγιώτης Τουμάζος, ο Πετράκης Γιάλλουρος, ο Παύλος Παυλάκης και άλλοι.
«Όταν τον Αύγουστο του 1974 η Αμμόχωστος έπεσε στα χέρια των Τούρκων, η Ανόρθωση βρέθηκε στα πρόθυρα αφανισμού ή έτσι κάποιοι νόμισαν. Υπήρξε ωστόσο, μια αποφασισμένη γενιά παραγόντων και αθλητών, η οποία σ’ εκείνα τα πέτρινα χρόνια, κράτησε την Ανόρθωση ζωντανή. Εξάλλου, και το λογότυπο της Ανόρθωσης, ο φοίνικας που αναγεννιέται από την τέφρα του, δεν μαρτυρεί παρά ακριβώς αυτό που κατεγράφη από το 1974 και μετά».
-
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η ιδέα της Ανόρθωσης ήταν βαθιά και ανεξάλειπτα εμπεδωμένη μέσα στις ψυχές των ανθρώπων της. Αναγεννήθηκε, ανασυντάχθηκε και ξαναμπήκε στη λεωφόρο των επιτυχιών. Δημιούργησε ένα πραγματικό στολίδι, όπως είναι το Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος», λειτούργησε τμήματα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και κατέγραψε σημαντικότατες επιτυχίες που μας έκαναν όλους περήφανους.
«Πρωτίστως, όμως, η Ανόρθωση αναδείχθηκε πολλάκις πρωταθλήτρια, λόγω της πίστης της να κρατά πάντα ψηλά το λάβαρο. Εύχομαι αυτή η θέληση, αυτή η αποφασιστικότητα που παρουσιάζεται στα γήπεδα και που ενσαρκώνει τον πόθο και διατρανώνει τη θέληση για δικαίωση σύντομα να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε τέλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση