ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Αν δεν επανενώσουμε την Κύπρο θα είμαστε ανάξιοι να ηγούμαστε

Δεν θα κάνουμε αποδεκτή την όποια λύση, διαμήνυσε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Ή θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού και της εντολής που πήραμε να πολιτευτούμε κατά τρόπο που να ελευθερώσουμε και να επανενώσουμε την Κύπρο ή θα είμαστε ανάξιοι να ηγούμαστε, τόνισε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα πολιτευτεί με τόλμη, «μακριά και πέρα από συνθήματα».

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Σωματείο «Σταυραετός Αγλαντζιάς», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «είναι ευθύνη όλων μας με αποφασιστικότητα, με γνώμονα πάντα τις βασικές αρχές δικαίου, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να δημιουργήσουμε προοπτικές και προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε μια υπό τις περιστάσεις δίκαιη λύση, να δημιουργήσουμε συνθήκες ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα».

«Τότε και μόνο θα είμαστε αντάξιοι και των ηρώων και των αγωνιστών της ελευθερίας, διαφορετικά μπορεί ο καθένας από μας να πολιτεύεται για να περάσει, να ωραιολογεί για να αρέσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αλλά αμφιβάλλω, συνέχισε, «αν μπροστά στην ιστορία μπροστά στις ευθύνες θα είναι έτοιμος να πει πως έπραξε το καθήκον του. Απλά ικανοποίησε τις φιλοδοξίες του».

«Ή θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού και της εντολής που πήραμε να πολιτευτούμε κατά τρόπο που να ανορθώσουμε αυτή την πατρίδα, που να ελευθερώσουμε αυτή την πατρίδα, που να επανενώσουμε την Κύπρο μας, που να την απαλλάσσουμε από το άγος της κατοχής, διαφορετικά θα είμαστε ανάξιοι να ηγούμαστε», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα πολιτευτεί με τόλμη, «μακριά και πέρα από συνθήματα διότι, είναι καλό να λες ωραία για να αρέσεις, είναι, όμως, την ίδια ώρα εθνικά πρέπον να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου».

«Με αυτά που λέγω δεν σημαίνει πως θα ήταν ποτέ δυνατόν να κάνουμε αποδεκτή την όποια λύση. Θα πρέπει όμως να δώσουμε με αποφασιστικότητα αυτή τη μάχη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Θα πρέπει με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, «να προσμετρήσουμε δυνάμεις και δυνατότητες, θα πρέπει να προσμετρήσουμε τι μέχρι σήμερα έχει καταγράψει εις βάρος της πατρίδας μας ο χρόνος».

Ανέφερε επίσης ότι η βόρεια κατεχόμενη πατρίδα μας ποτέ δεν ήταν ισλαμική χώρα και σημείωσε ότι δεν έχει σημασία η αναφορά του στο θρήσκευμα, «αλλά έχουν σημασία αυτά που καταγράφονται».

«Όσες ήταν οι εκκλησιές μας, τόσα και περισσότερα είναι τα τζαμιά που έχουν κτιστεί», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει όλους να μας προβληματίσει πώς διασφαλίζουμε τον κυπριακό ελληνισμό, πώς δημιουργούμε συνθήκες αποτροπής του όποιου κινδύνου, πώς συνεκτιμούμε τα όσα συμβαίνουν είτε στην Τουρκία είτε στην περιοχή, το ποιες είναι οι δυνατότητες μέσα από τα δεδομένα να επιτύχουμε αυτό που χρωστούμε και στις σημερινές και στις μέλλουσες γενιές».

«Είναι σε αυτούς που έρχονται που χρωστούμε και όχι σε μας που φεύγουμε. Αυτό το χρέος μου, αυτό το χρέος που έχουμε όλοι ανεξαίρετα, η πολιτική ηγεσία, δεσμεύομαι να το επιτελέσω στο ακέραιο», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Σύνταγμα του 1960 δεν ήταν το δικαιότερο», σημειώνοντας ότι «οι παρεμβάσεις, τα εμφύλια πάθη και οι τρίτοι, ιδιαίτερα, όμως, η προδοσία της ελληνικής Χούντας δημιούργησαν μια απαράδεκτη για την πατρίδα μας κατάσταση», προσθέτοντας ότι «η ηρωοτόκος Λύση είναι σήμερα υπό κατοχή».

«Αξίζει αυτό άραγε στον Γρηγόρη Αυξεντίου, είναι άραγε με συνθήματα που κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να την ελευθερώσουμε για να επιτρέψουμε να ξαναεπιστρέψουν οι Λυσιώτες, να ξανατιμήσουν τη γενέτειρα, για να πούμε στον Γρηγόρη ότι επιτέλους φέραμε την ελευθερία που του χρωστούμε και χρωστούμε στον Κυπριακό Ελληνισμό;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Διερωτήθηκε επίσης αν «είναι μέσα από τα ωραία που μπορεί να ενθουσιάζουν αλλά καθηλώνουν στην ουσία και αφήνουν να παγιώνονται τετελεσμένα».

Αναφερόμενος στον ήρωα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «όταν κανείς καλείται να τιμήσει τον Γρηγόρη Αυξεντίου, δεν μπορεί παρά να νιώθει βαριά την ευθύνη της ιστορίας», προσθέτοντας ότι «όταν μιλούμε για την Γρηγόρη Αυξεντίου, μιλούμε για έναν ήρωα του οποίου το ανάστημα μετριέται με τους αιώνες ιστορίας του τόπου μας και καταφέρνει να ξεχωρίζει, έναν αγωνιστή του οποίου η ζωή και η θυσία, αποτελούν σημείο αναφοράς που σηματοδοτεί και τις ευθύνες μας απέναντι στον τόπο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «κανείς μας δεν μπορεί να ζει και να πολιτεύεται σε αυτή τη χώρα αγνοώντας πως για αυτήν έζησε και πέθανε ο Γρηγόρης Αυξεντίου», επισημαίνοντας ότι «όλοι εμείς που ευτυχήσαμε να ζούμε στην ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως εμείς που πολιτευόμαστε εκπροσωπώντας τον κυπριακό λαό, δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοούμε τις παρακαταθήκες του».

«Ο αγώνας του Γρηγόρη Αυξεντίου, ο αγώνας όλων των Κυπρίων του 1955-‘59, μπορεί να μην οδήγησε στον υψηλό στόχο που είχε τάξει. Έδωσε όμως τη δυνατότητα στο λαό μας να αναλάβει την τύχη του στα χέρια του, έστω και υπό τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση