ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χ. Ρότσας: Δε ρισκάρουμε την πρόοδο της τελευταίας τριετίας

Eπιθυμεί να επιστρέψει η πολιτική στο βάθρο όπου ανήκει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Να μη ρισκάρουμε την πρόοδο της τελευταίας τριετίας αναφέρει ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Λευκωσίας Χρίστος Ρότσας. Σε συνέντευξή του στην «Κ» παραδέχεται πως η πολιτική έχει περιέλθει σε ανυποληψία, με τον λαό να απαξιώνει το πολιτικό σύστημα και επισημαίνει ότι με το ενδεχόμενο της δικής του υποψηφιότητας υα προσπαθήσει να θέσει την πολιτική στο βάθρο που της αξίζει, υπηρετώντας το κοινό καλό. Εξηγεί πως είναι υποψήφιος βουλευτής καθώς αγανακτεί βλέποντας τη σήψη και τη διαφθορά στην πολιτική ζωή ενώ δεν παραλείπει να θέσει τους στόχους τους και τους τομείς που τον ενδιαφέρουν στο ενδεχόμενο εκλογής του.

Με δεδομένη την πρόσφατη έκδοση της ποιητικής σας συλλογής, προκύπτει το εξής ερώτημα: Σπουδές στα οικονομικά, πολιτική και ποίηση πώς συμβαδίζουν;

Φαίνεται η ψυχή του ανθρώπου χωρεί πολλά πράγματα! Η πολιτική και η λογιστική κουράζουν η ποίηση ξεκουράζει. Είναι όπως την βαλβίδα στα δοχεία πιέσεως. Αποσυμπιέζουν την κατάσταση. Όπως και τα γνωμικά που είναι απαύγασμα μιας στιγμιαίας κατάστασης, που γεννά διαχρονικά μηνύματα τα οποία λειτουργούν ως καταπραϋντικά όταν τα αποτυπώσεις στο χαρτί.

Ποιο είναι το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών;

Η πολιτική, δυστυχώς – όπως και οι πολιτικοί – έχει περιέλθει σε ανυποληψία. Ο λαός απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς, και δεν πρέπει να τον επικρίνουμε γι΄αυτό. Πρέπει να εμπεδωθεί στην κοινωνία μας ότι η πολιτική δεν πρέπει να ταυτίζεται με τον πολιτικαντισμό, το ψέμα, αλλά ότι μπορεί να ταυτιστεί με την αριστοτελική ηθική. Σωστός πολιτικός άνδρας είναι εκείνος ο οποίος εξυψώνει το επίπεδο του λαού, εκείνος ο οποίος του λέει αλήθειες, εκείνος ο οποίος καθοδηγεί τον λαό προς το αγαθό και την αρετή. Αυτή είναι η προσδοκία μου. Να επιστρέψει η πολιτική στα ψηλά δώματα που ανήκει. Να θεωρείται ξανά η πιο ζηλευτή λειτουργία, αφού υπηρετεί το υπέρ κοινού καλόν. Η δική μου πολιτική δραστηριότητα θα επικεντρωθεί στην προσφορά προς την κοινωνία και δεν θα έχει προσωποκεντρικό και εγωκεντρικό προσανατολισμό.

Προχωράτε με το σύνθημα «δεν το ρισκάρουμε». Τι δεν ρισκάρουμε ακριβώς;

Δεν ρισκάρουμε την πρόοδο που κατορθώσαμε αυτή την τριετία. Ουδείς νουνεχής άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει την οικονομική απαξίωση που παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΑΚΕΛ. Τα κενά ταμεία και τις μεγάλες υποχρεώσεις πληρωμών. Κάτι που αναγνώρισαν και οι ίδιοι και γι’ αυτό έτρεχαν στην Κίνα για δάνεια και όταν απέτυχαν κάλεσαν την Τρόικα. Η οποία αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δαπάνες για να μας δανείσουν. Αυτό δημιούργησε οικονομική ασφυξία.

Καταφέραμε και διώξουμε την Τρόικα και να βάλουμε τα οικονομικά μας σε ισοζυγισμένη κατάσταση και την οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία. Αυτό δεν πρέπει να το διακινδυνεύσουμε.

Δεδομένων και των μελανών συμπεριφορών βουλευτών που έπληξαν την εικόνα της απερχόμενης βουλής αλλά και των κακών χειρισμών που έγιναν σε κρίσιμα θέματα, γιατί κάποιος να προσέλθει στην κάλπη;

Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε μια ευμάρεια και έτσι η όρεξη μας για τιμωρία των ενόχων δεν ήταν λαϊκή απαίτηση όπως είναι τώρα. Η μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων απαιτεί πλέον τιμωρία και όχι αδιαφορία. Τα πολλά ΜΜΕ που συνήθως μεγιστοποιούν ένα θέμα, και τα οποία δεν υπήρχαν παλαιότερα απαιτούν καθαρές λύσεις. Όπως οι χιλιάδες των συμπατριωτών μας των οποίων τώρα η φωνή ακούγεται.

Πιστεύω ακράδαντα ότι μέσα στη δύσκολη τούτη εποχή της απαξίωσης της πολιτικής, των θεσμών και των πολιτικών, η κοινωνία των πολιτών χρειάζεται καλύτερους εκπροσώπους. Εκπροσώπους οι οποίοι να έχουν ως γνώμονα την προσφορά τους στην κοινωνία και την πατρίδα. Είμαι υποψήφιος βουλευτής επειδή αγανακτώ βλέποντας τη σήψη και τη διαφθορά της πολιτικής μας ζωής. Βεβαίως, μια εύκολη λύση θα ήτα να παραμείνω αμέτοχος και αδρανής, αλλά δεν αρμόζει στον χαρακτήρα μου. Προτίμησα να δώσω τη δική μου μάχη για μια καλύτερη κοινωνία, για μια καλύτερη πολιτική ζωή στον τόπο μας, στην πατρίδα μας, γιατί το αξίζει. Είναι ένα οφειλόμενο χρέος προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για καλύτερη Κύπρο. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου να βοηθήσω να αλλάξουμε προς το καλύτερο, γρήγορα και ουσιαστικά.

Επιδιώκετε την εκλογή σας στη βουλή. Σε ποιους άξονες αναμένεται να επικεντρωθείτε;

Οι κύριοι τομείς με τους οποίους προτίθεμαι να δραστηριοποιηθώ ως βουλευτής και στους οποίους πιστεύω ότι θα αποδώσω τα μέγιστα, αφορούν το Κυπριακό, την Οικονομία και την Άμυνα. Το Κυπριακό λόγω της τριβής μου στο πρόβλημα μας από παλιά, καθώς και στο θεμελιωμένο πιστεύω μου ότι μπορούμε καλύτερα. Την οικονομία λόγω της μακράς επαγγελματικής και επιστημονικής μου εμπειρίας και της άμυνας εξαιτίας της ιδιαίτερης ευαισθησίας που τρέφω για την ύψιστη αυτή υπηρεσία προς την πατρίδα. Ένας νευραλγικός τομέας που αφορά την οικονομία μας είναι αυτός της απασχόλησης, προς την οποία θα πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις για τη μείωση της ανεργίας με την ανάπτυξη επενδύσεων. Επίσης εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω το απαράδεκτο φαινόμενο συμπολίτες μας να φυλακίζονται για οφειλές ΦΠΑ, Κ.Α και άλλες. Καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζει τέτοια δρακόντεια μέτρα. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι που μπορούν να αξιοποιηθούν πλην της φυλάκισης τους.

Σε ότι αφορά την Άμυνα, πρέπει να δώσουμε έμφαση στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς ενισχύοντας το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και του λαού μας, αλλά και τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Να δώσουμε στόχο και όραμα. Να αποκτήσουμε αποτρεπτική Ισχύ. Αυτό δεν σημαίνει μόνο στρατιωτική, αλλά και στρατηγική ισχύ μέσω, στρατηγικών συμμαχιών όπως με Ισραήλ και σαφώς πιο στενές σχέσεις με Ρωσία, τον ομόθρησκο τούτο κολοσσό που τείνουμε να υποτιμούμε την εν δυνάμη τεράστια αξία του.

Ένα άλλο θέμα είναι αυτό των συνεχόμενων θητειών στην Βουλή, Τοπική αυτοδιοίκηση και άλλου. Να γίνει δια νόμου, ότι μόνο δύο συνεχόμενες θητείες θα μπορεί κάποιος να υπηρετεί. Έτσι αποφεύγονται τα κατεστημένα και δίδονται ευκαιρίες για νέους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για τα κοινά. Ο φρέσκος αέρας τους θα κρατά πάντα την κοινωνία σε επαφή με τις ολοένα νέες καταστάσεις που δημιουργούνται γύρω μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση