ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απαισιοδοξία στα κατεχόμενα στον απόηχο της Τριμερούς

Δηλώσεις και δημοσιεύματα στα κατεχόμενα στον απόηχο της τριμερούς

ΚΥΠΕ

Απαισιόδοξη εμφανίζεται η Αφρίκα όσον αφορά το αποτέλεσμα της τριμερούς συνάντησης χθες στη Νέα Υόρκη, με την Κίπρις, που είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στα κατεχόμενα, να έχει το θέμα δεύτερο και να επισημαίνει ότι δεν βγήκε ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Η Χαλκίν Σεσί σε ανταπόκριση του Οζλέμ Σιαχίν μεταφέρει τις δηλώσεις Μπαν και Ακιντζί, μέρος των δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την τριμερή συνάντηση, αλλά και σε σύντομη δήλωση που φέρεται να έκανε στον ανταποκριτή της εφημερίδας και της Χουριέτ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Σιαχίν, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε του δήλωσε ότι έχουν απομείνει κάποια στρατηγικής σημασίας θέματα και αυτά θα συζητήσουν με την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Ο κ. Έιντε χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον ΓΓ καλή και σε ερώτηση ποια είναι τα θέματα που παραμένουν άλυτα, απάντησε ότι στη διακυβέρνηση υπάρχουν κάποια ζητήματα όπως η ποσόστωση και η εκ περιτροπής προεδρία. “Στο περιουσιακό υπάρχει ένα ζήτημα που έμεινε πίσω και αυτό είναι το στοιχείο του `συναισθηματικού δεσμού`. Εάν το λύσουμε αυτό, θα έχουμε τελειώσει με το περιουσιακό. Για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, θα συνεχιστεί η ανταλλαγή ιδεών (Braistorming) όπως την έχουμε ονομάσει. Αυτά είναι πολιτικά θέματα στρατηγικής σημασίας”.

Ερωτηθείς πόσα είναι τα θέματα που δεν άλυτα και για τα οποία θα πρέπει να γίνει περισσότερη εργασία, ο κ. Έιντε απάντησε “δεν μπορώ να δώσω αριθμό αλλά μπορώ να πω ότι είναι λιγότερα από 10”. Σε ερώτηση για μια πενταμερή διάσκεψη, ο Ειδικός Σύμβουλος απάντησε ότι υπάρχει μια σύγκλιση όσον αφορά την πραγματοποίηση μιας πολυμερούς ή όσων κρίνεται απαραίτητο να παρευρεθούν, διάσκεψης, μεταξύ των οποίων και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

“Αλλά όλοι ομογνωμούμε πως πριν έρθουμε σε αυτό το στάδιο θα πρέπει θα λυθούν στην Κύπρο τα θέματα που παραμένουν άλυτα. Γιατί υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τους Κύπριους και αυτά πρέπει να λυθούν στην Κύπρο. Αυτά πρέπει να τα λύσουμε άμεσα για να περάσουμε σε μια άλλη μορφή format)”.

Ο ΓΓ του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, σε ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης χθες στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι είναι φανερό πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς κάτι απτό στα θέματα του εδαφικού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας, δεν βλέπει σωστό να δώσει το σύνθημα για να περάσουμε στο τελευταίο στάδιο και λόγω της αντίληψης της ε/κ κοινής γνώμης και από άποψης στρατηγικής στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά, συμπλήρωσε, υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να λάβει υπόψη του, το πρώτο είναι ότι, όσο και αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν το θέλει, στις τελευταίες δύο επίσημες δηλώσεις στη Νέα Υόρκη και την Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά “σε τέλος του 2016” και υπάρχει ενός είδους “χρονοδιάγραμμα”. Το δεύτερο, έγραψε ο κ. Ερχιουρμάν, είναι ότι δεν είναι εφικτό με την παρούσα δομή στις συνομιλίες να συζητηθεί το εδαφικό και η ασφάλεια και εγγυήσεις. “Όπως είπε και ο κ. Ακιντζί προηγουμένως, την πορεία των διαπραγματεύσεων θα καθορίσουν από δω και στο εξής το θάρρος, η βούληση και η αποφασιστικότητα”, κατέληξε.

Σε ανάρτηση επίσης στο λογαριασμό του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι σχολιάζει την φωτογραφία των τριών να αλληλοχαιρετώνται και με ειλικρίνεια, όπως έγραψε, διαβάζοντας τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν την θεωρεί και πολύ ενθαρρυντική. Πρόσφατα, ανέφερε, είχε δηλώσει ότι η ε/κ πλευρά θα προσπαθούσε να υποβαθμίσει αυτή την τριμερή συνάντηση και σε έναν σημαντικό βαθμό, είπε, αυτό το κατάφερε.

Ο κ. Οζερσάι παρατηρεί ότι στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ δεν υπάρχουν αναφορές σε “επόμενο βήμα”, “οδικό χάρτη”, “πενταμερή διάσκεψη”, ούτε σε “μια άλλη τριμερή” δυστυχώς, προσθέτει. Δεν θεωρεί δε, όπως γράφει, ότι έχει ιδιαίτερο νόημα η υπογράμμιση του Μπαν Κι μουν ότι είναι έτοιμος να υποβοηθήσει και τους ηγέτες όσον αφορά τη διεθνή πτυχή του θέματος. “Εάν υπάρχει (νόημα) αυτό πρέπει να μας το πουν οι ηγέτες”. Υπάρχει, συνέχισε, σίγουρα η ανάγκη για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα από αυτές τις διαπραγματεύσεις τόσο για ένα οδικό χάρτη,όσο και για έναν προγραμματισμό, αλλά αυτά – σημείωσε – δεν προέκυψαν από την τριμερή. “Ενώ περιμέναμε ένα ξεκαθάρισμα από αυτή τη συνάντηση, η αβεβαιότητα αυξήθηκε ακόμη περισσότερο”.

Εξάλλου, μιλώντας χθες βράδυ στην 24η επέτειο από την ίδρυση του τ/κ Δημοκρατικού κόμματος, ο πρόεδρός του, Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν εμπιστεύεται την ε/κ πλευρά και πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να είναι βιώσιμη μια ομοσπονδία είναι η συμφωνία να υπογραφεί μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εάν δεν συμβεί αυτό, υποστήριξε, δεν θα είναι μια ομοσπονδία που θα βασίζεται στην ισότητα, αλλά θα γίνουν αποδεκτά δικαιώματα μειονότητας που θα είναι συμπεριληφθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X