ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τελευταία χλμ είναι τα πιο δύσκολα ανέφερε ο Ακιντζί

Στην Γενεύη με αποφασιστικότητα για μια νέα ομόσπονδη Κύπρο λέει ο τ/κ ηγέτης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πηγαίνουμε στην Γενεύη με αποφασιστικότητα και κουράγιο για να δημιουργήσουμε μια νέα ομόσπονδη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική με μια νέα δομή που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, όπου θα ζούμε με ασφάλεια και ελευθερία, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην δεξίωση που παρέθεσε χθες βράδυ στους εκπροσώπους του Τύπου για την νέα χρονιά.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι χωρίς να υπάρχει μια συμφωνία το να έχει αρχίσει να δημιουργείται το μέτωπο της εκστρατείας του όχι είναι λάθος. Αυτό δεν παρέχει το παραμικρό όφελος στους Τ/κ, είπε και κάλεσε όλους να ανακαλέσουν αυτό το λάθος.

Ο Τ/κ ηγέτης έκανε μια ανασκόπηση του 2016 για την περιοχή, έκανε αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και σημείωσε τα όσα έγιναν στο Κυπριακό “όπου σημειώθηκαν οι πιο εντατικές διαβουλεύσεις από ποτέ” και τον καθορισμό ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.

Δεν μπορούμε από τώρα να ξέρουμε το αποτέλεσμα στη Γενεύη, αλλά πάμε εκεί με “αποφασιστικότητα και κουράγιο για να δημιουργήσουμε μια νέα ομόσπονδη Κύπρο, διζωνική, δικοινοτική με μια νέα δομή που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των δύο συνιστωσών πολιτειών, όπου θα ζούμε με ασφάλεια και ελευθερία”.

Εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, πρόσθεσε, “θα προκύψει ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να το γεμίσουμε καλά. Χωρίς αμφιβολία θα χρειαστεί το πρώτο μισό του 2017 να διευθετηθούν πολλές λεπτομέρειες που αφορούν την ετοιμασία των συνταγμάτων και των ομοσπονδιακών νόμων που θα εφαρμοστούν. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες, αρκεί να προκύψει αυτό το πολιτικό πλαίσιο. Αυτό δεν είναι εύκολο. Τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα. Υπάρχουν δύσκολα θέματα, χωρίς να παραγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει συμβεί ξέρουμε ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα”.

Υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας στο εδαφικό, την ασφάλεια, τις εγγυήσεις, το περιουσιακό και θέματα που περιμένουν λύση, είπε, όπως η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Σε περίπτωση που υπάρξει στη Γενεύη απόφαση σε αυτά, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, τα υπόλοιπα θέματα μπορούν να ολοκληρωθούν με εντατική εργασία στην Κύπρο εντός μερικών μηνών.

Επανέλαβε ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι λογικός και πραγματιστής πηγαίνοντας στη Γενεύη, λέγοντας ότι η στάση της τ/κ πλευράς είναι πάντοτε σταθερή και ευχόμενος “το 2017 να μπορέσει να γίνει το έτος λύσης και ειρήνης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X