ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Α. Δημητριάδης: Η απόφαση του «εφετείου» δεν βοηθά το ΕΒΚΑΦ στην υπόθεση Βαρωσιού

Παράταση έξι εβδομάδων στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ

ΚΥΠΕ

Δεν βοηθά το επιχείρημα του ΕΒΚΑΦ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Βαρώσι η πρόσφατη απόφαση του «εφετείου» του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να τοποθετηθεί η Τουρκία στο ΕΔΑΔ για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία με την εκτίμηση της αξίας περιουσιών για τις οποίες έχουν γίνει προσφυγές στο ΕΔΑΔ.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για δύο υποθέσεις, μια στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου και μια σε περιοχή κοντά στη Λευκωσία προς Τύμπου. Η Τουρκία ζήτησε και πήρε παράταση έξι εβδομάδων για να δώσει τις ενστάσεις της στο ΕΔΑΔ για τις δύο αυτές υποθέσεις.

Η απόφαση του «εφετείου» και η σημασία της

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση που το «εφετείο» του «ανωτάτου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα έλαβε αρχές της εβδομάδας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι διαφαίνεται ότι «απέρριψε τις θέσεις των Ε/κ αιτητών που προσπαθούσαν να επανανοίξουν την γνωστή υπόθεση του ΕΒΚΑΦ εναντίον της διοίκησης των κατεχομένων ζητώντας δηλωτική απόφαση ότι τεράστιο μέρος της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου ανήκει σε αυτό».

Πρόκειται, εξήγησε, για έφεση από το πρωτόδικο δικαστήριο της υποτελούς διοίκησης στα κατεχόμενα («επαρχιακό δικαστήριο» Αμμοχώστου το 2005), η οποία έφεση απορρίφθηκε «αντιλαμβάνομαι με το σκεπτικό ότι δεν είχαν έννομο συμφέρον οι αιτητές να απευθυνθούν (στο «εφετείο»), γιατί αυτοί οι αιτητές είχαν τίτλους ιδιοκτησίας που έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη από την επιτροπή (ακίνητης περιουσίας) ως η αρχή της εξέτασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών των περιουσιών».

Δόθηκαν συμβουλές στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», πρόσθεσε, ότι «πράγματι η εκκίνηση της εξέτασης πρέπει να γίνεται από τους τίτλους ιδιοκτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδόθηκαν ή ήταν σε ισχύ τον Αύγουστο του 1974». Αυτό, σημείωσε, φαίνεται να επηρεάζει το επιχείρημα του ΕΒΚΑΦ που λέει ότι έγιναν «ατασθαλίες» και οι τίτλοι της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι έγκυροι. «Αυτό (η απόφαση του «εφετείου») δεν βοηθά την υπόθεση ΕΒΚΦ».

Κληθείς να σχολιάσει την εκφρασθείσα ικανοποίηση από πλευράς ΕΒΚΑΦ για την εν λόγω ικανοποίηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι έχει δίκιο το ΕΒΚΑΦ να θεωρεί επιτυχία το μη επανάνοιγμα της υπόθεσης – όπως ζήτησαν οι Ε/κ αιτητές – και πως η απόφαση του πρωτόδικου "δικαστηρίου" στα κατεχόμενα παραμένει ισχυρή.

«Το ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό της απόφασης του ανωτάτου δικαστηρίου της υποτελούς διοίκησης, το οποίο φαίνεται να είπε στην απόφαση πλειοψηφίας που έλαβε, ότι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους ελληνοκυπριακούς – κατά τη δική τους αντίληψη – τίτλους ιδιοκτησίας, δηλαδή αυτούς που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία τον Αύγουστο του 1974», ανέφερε.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι το επιχείρημα του ΕΒΚΑΦ για αποδυνάμωση αυτών των τίτλων δεν έχει καλή βάση.

Παράταση έξι εβδομάδων στην Τουρκία από το ΕΔΑΔ

Έχει ζητηθεί από την Τουρκία και δόθηκε από το ΕΔΑΔ παράταση έξι εβδομάδων για να καταθέσει την ένστασή της, ανέφερε ο Αχιλλέας Δημητριάδης λέγοντας πως για την υπόθεση που αφορά το Βαρώσι η ημερομηνία είναι 16 Δεκεμβρίου και για την υπόθεση που αφορά περιοχή κοντά στην Λευκωσία η 17η Δεκεμβρίου.

«Τα επιχειρήματα που λέει η τουρκική πλευρά νομίζω είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά εάν δεν δούμε τη θέση της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, δεν θα ήταν σκόπιμο να το σχολιάσουμε». Αυτοί προωθούν, συμπλήρωσε, τη θέση τους και η Τουρκία προετοιμάζεται συστηματικά γι’ αυτό το θέμα και θα το αντιμετωπίσουμε όταν πάρουμε την ένστασή τους.

«Αναγκαία η παρέμβαση της ΚΔ για τις εκτιμήσεις»

Το άσχημο για τη δική μας πλευρά, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, είναι ότι «ενώ οι αιτητές αγωνίζονται γι’ αυτή την προσπάθεια, που επηρεάζει όχι μόνο τους Βαρωσιώτες, αλλά και όλους τους Κύπριους που έχουν περιουσία ή κατοικούσαν στα κατεχόμενα, η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη να δώσει δείγμα γραφής στο ΕΔΑΔ για την πρόθεσή της να παρέμβει».

Η παρέμβαση της Δημοκρατίας, είπε, δεν είναι αναγκαία τόσο σε σχέση με τα επιχειρήματα εναντίον του ΕΒΚΑΦ γιατί αυτά λίγο – πολύ τα έχουμε βρεί – όπως είπε. «Εκεί που είναι αναγκαία και αναντικατάστατη η παρουσία της, είναι σε σχέση με τις εκτιμήσεις των περιουσιών, αρχικά στα Βαρώσια και ακολούθως στη Λευκωσία, και κατ΄επέκταση σε όλα τα κατεχόμενα».

Γιατί, ανέφερε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, άλλο είναι να έχει ο Ε/κ ιδιώτης εκτιμητής εναντίον του το τουρκικό κράτος και άλλο η ΚΔ, της οποίας οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι η βάση της υπόθεσης, να απέχει από την διαδικασία και να μην δίδει τις επίσημες εκτιμήσεις, τις οποίες το Κτηματολόγιο έπρεπε να είχε ετοιμάσει.

Στην ερώτηση γιατί πιστεύει ότι η ΚΔ το κάνει αυτό, ο κ. Δημητριάδης παρέπεμψε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο "ως τον εκφραστή της πολιτικής αυτού του κράτους" για να εξηγήσει, όπως είπε, "πρώτον, την αδράνεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερον, το σκεπτικό της για το τί θα κάνει".

Η πληροφόρησή του από το ΕΔΑΔ, είπε, είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι τις 4 Νοεμβρίου μπορεί να δηλώσει κατά πόσο θα συμμετέχει στη διαδικασία για το Βαρώσια και την επόμενη ημέρα, 5 Νοεμβρίου, για την υπόθεση που αφορά την Λευκωσία. Δεν ξέρει, ανέφερε, εάν η ΚΔ θα ζητήσει παράταση γι’ αυτό, προσθέτοντας ότι αν το πράξει, θα είναι ενδιαφέρουσα η λογική γιατί να το κάνει αυτό.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι α λα καρτ»

Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση ότι αυτή η υπόθεση στο ΕΔΑΔ θεωρείται πολύ σημαντική όχι μόνο για το Βαρώσι, αλλά για το περιουσιακό γενικότερα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι όλες οι υποθέσεις στο ΕΔΑΔ δημιουργούν δεδικασμένο. Έφερε ως παράδειγμα την υπόθεση Λοϊζίδου που δημιούργησε την έννοια του αποτελεσματικού ελέγχου της Τουρκίας, της υποτελούς τοπικής διοίκησης, και αναγνώρισε τους τίτλους ιδιοκτησίας της ΚΔ.

Σημείωσε επίσης την Τέταρτη Διακρατική αλλά και την υπόθεση Δημόπουλου που δέχθηκε ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα δεν είναι παράνομη. Αυτό που τώρα εξετάζει το ΕΔΑΔ, συμπλήρωσε, είναι την αναποτελεσματικότητά της, σημείωσε.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μενού α λα καρτ. Είτε δεχόμαστε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, είτε όχι. Δεν υπάρχει μέση λύση». Οι αποφάσεις έχουν πολιτικές επιπτώσεις, αλλά δεν είναι δική του δουλειά, κατέληξε, να τις αναλύσει, αλλά να υποβάλει τις υποθέσεις «και ελπίζω κι αυτή τη φορά να κερδίσουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση