ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Μηδενικό τόκο τους επόμενους εννέα μήνες, χωρίς επανατοκισμό

Να βάλουμε πάνω από όλα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία τους πολίτες που το έχουν ανάγκη και όχι τις τράπεζες ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ σε τοποθέτησή του

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι ο τόκος στο νομοσχέδιο για αναστολή δανείων θα πρέπει αν είνι μηδενικός για το διάστημα των εννέα μηνών, εξέφρασε ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λίγο πριν τη συζήτηση των δύο νομοσχεδίων στην ολομέλεια της βουλής. Όπως είπε με τις ρυθμίσεις που προτείνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο «οι τράπεζες όχι απλά και μόνο δεν θα συνεισφέρουν στο ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά θα βγουν και κερδισμένες με τον επανατοκισμό των τόκων που δεν θα πληρωθούν κατά το διάστημα των 9 μηνών». Σημείωσε ότι οι τράπεζες στηρίχτηκαν από το κράτος και την κοινωνία το 2013 για να επιβιώσουν. «Το γεγονός ότι σήμερα μπροστά σε μια τέτοια κρίση δεν φαίνονται διατεθειμένες να συνεισφέρουν τίποτε, είναι απαράδεκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τοποθετούμενος για το νομοσχέδιο αναστολής δανείων σημείωσε πως ο τόκος για το διάστημα των 9 μηνών να είναι μηδενικός, κάτι που οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί απορρίπτουν. «Εμείς απευθύνουμε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να υιοθετήσουν την πρόταση μας ο τόκος που δεν θα πληρωθεί τους επόμενους 9 μήνες να μην επανατοκιστεί και να μεταφερθεί στο τέλος της αποπληρωμής του δανείου. Με αυτό τον τρόπο οι συνέπειες σε βάρος των δανειοληπτών θα είναι οι μικρότερες δυνατές. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ο,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως αν και έγιναν πολλές βελτιώσεις μετά τις συζητήσεις με τα κόμματα, «εξακολουθεί να απέχει πολύ από εκείνο το οποίο εμείς θα στηρίζαμε. Ζητούμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετηθούν σε βάθος άλλες, καλύτερες, επιλογές. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε να μελετηθούν τα ακόλουθα:

I. Έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Κυβέρνηση για εσωτερικό δανεισμό. Τα χρήματα αυτά μπορούν να διοχετευτούν στην κοινωνία με διάφορους τρόπους. Είτε απευθείας από το κράτος με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Σχεδίου και αποτελεσματικός έλεγχος για εξασφάλιση της αποπληρωμής των δανείων, είτε σε συνεργασία με εμπορική τράπεζα ή τράπεζες στη βάση όμως κριτηρίων και όρων που θα ετοιμαστούν από την Κυβέρνηση και που θα τύχουν της έγκρισης της Βουλής. 

II. Αξιοποίηση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης De Minimis, το οποίο προνοεί παροχή ενίσχυσης για κάθε εταιρεία μέχρι 200,000 ευρώ ανα τριετία ή παροχή του ποσού εφάπαξ από τον πρώτο χρόνο. Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχει και η Κύπρος, η δε Ισπανία ήδη πήρε έγκριση για το πρόγραμμα αυτό.

«Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες για την κοινωνία και την οικονομία» ανέφερε ο κ. Κυπριανού καλώντας κυβέρνηση και κόμματα να συνεργαστούν «βάζοντας πάνω από όλα αυτούς που έχουν ανάγκη να προστατευτούν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Τους εργαζόμενους, τους αυτοεργοδοτούμενους, τους μικρομεσαίους, αυτούς που παράγουν για την κοινωνία και την οικονομία και όχι τις τράπεζες»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση