ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:35
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

ΑΚΕΛ: Οι συμβολισμοί και οι πρωτιές στις εσωκομματικές

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Νεοκλής Συλικιώτης, Μαρίνα Νικολάου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ η τριάδα

Νεοκλής Συλικιώτης, Μαρίνα Νικολάου και Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ήταν οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ που ήρθαν πρώτοι σε σταυρό προτίμησης κατά την ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ το περασμένο Σάββατο στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Το ΑΚΕΛ θέλησε να περάσει το μήνυμα της ανανέωσης, να συσπειρώσει το κόμμα μέσω πρωτοκλασάτων στελεχών και την ίδια στιγμή να διαμηνύσει ότι ως κόμμα είναι ένα βήμα πιο μπροστά στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και στην επανένωση. Μηνύματα που σίγουρα πέρασε έστω κι αν δεν υπήρξαν εκπλήξεις υποψηφιοτήτων και ανατροπές. Αίσθηση βεβαίως έκανε και η μειωμένη γυναικεία παρουσία κατά τη συζήτηση, κάτι που απασχολούσε εδώ και μέρες την Εζεκία Παπαϊωάννου κατά την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου.

Η συσπείρωση

Ο νυν ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης και ο βουλευτής Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου είναι εδώ και καιρό γνωστό πως κατέρχονται στη μάχη των ευρωεκλογών. Η υποψηφιότητά τους θεωρεί πως θα συσπειρώσει πλήρως το ΑΚΕΛικό ακροατήριο, καθώς και οι δύο αποτελούν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος με μεγάλο έρεισμα στη βάση.

Η ανανέωση

Γιώργος Κουκουμάς και Μαρίνα Νικολάου θεωρούνται οι υποψηφιότητες ανανέωσης, σε μία περίοδο που οι νέοι απέχουν από τα κοινά και την εκλογική αναμέτρηση. Ο Γιώργος Κουκουμάς είναι 33 ετών, νομικός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Ο ίδιος είχε ενεργό εμπλοκή στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά κατά την προεκλογική περίοδο του 2018. Είναι γιος της βουλευτού Αμμοχώστου Σκεύης Κουκουμά. Η Μαρίνα Νικολάου είναι 32 ετών, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι Μέλος Γραμματείας Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς και εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες.

Νιαζί και ευρύτερη κοινωνία

Η υποψηφιότητα του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ήταν κάτι το οποίο συζητείτο εδώ και καιρό. Ο γνωστός ακαδημαϊκός μιλά άπταιστα τα ελληνικά, εργάζεται εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πρώτα ως λέκτορας και σήμερα ως αναπληρωτής καθηγητής. Έχει βραβευτεί τόσο για την επιστημονική προσφορά του όσο και για τον αγώνα του για ειρήνη στην Κύπρο. Η υποψηφιότητά του αποτελεί και το μήνυμα που θέλει να περάσει το ΑΚΕΛ πως το κόμμα της Αριστεράς είναι ένα βήμα πιο μπροστά στην προσπάθεια επανένωσης και επίλυσης του κυπριακού. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ ήταν ένα από τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά.

Ο Άθως Γεωργίου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010 και επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2016 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας. Ο κ. Γεωργίου είναι γιατρός και έχει συμβάλει δραστικά στις προτάσεις του κόμματος για την υγεία. Όπως επισημαίνεται έχει έρεισμα στην ευρύτερη κοινωνία λόγω της ιδιότητάς του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ