ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Πρώτη επιλογή το άνοιγμα Βαρωσιού υπό διοίκηση του ΟΗΕ

Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το ενδεχόμενο μιας πενταμερούς συνάντησης

O ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 
ότι ο ΟΗΕ βολιδοσκοπεί τις προθέσεις για ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη, σημειώνοντας πως όπως η Τουρκία έτσι και ο ίδιος προσεγγίζει θετικά αυτήν την προοπτική, «αρκεί η ε/κ ηγεσία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την πολιτική ισότητα». 

Στη συνέντευξη έθεσε επί τάπητος και σειρά ζητημάτων, με ειδική έμφαση στο Βαρώσι, στις σχέσεις του με την Τουρκία, τη νέα «κυβέρνηση» και την ενδεχόμενη νέα, ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη, το νωρίτερο τον Σεπτέμβρη και μετά.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας άσκησε κριτική στην ε/κ ηγεσία με το σκεπτικό ότι το προηγούμενο διάστημα δεν επιτεύχθηκε το επιθυμητό αποτέλεσμα εξαιτίας της στάσης που τήρησε η ίδια.

Ο κ. Ακιντζί, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αρχή της πολιτικής ισότητας, η οποία συμπεριλαμβάνει και την εκ περιτροπής προεδρία. «Για το αδιέξοδο δεν ευθύνονται οι παράμετροι του ΟΗΕ, αλλά οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της προβολής της υφιστάμενης κατάστασης στο Κυπριακό στη διεθνή κοινότητα, λέγοντας ότι η τ/κ ηγεσία έχει ήδη καταβάλει προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση και τόνισε την «απροθυμία» της ε/κ πλευράς σε ό,τι αφορά την αποδοχή της αρχής της πολιτικής ισότητας. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί οι διεθνείς παράγοντες κατανοούν τη θέση της τ/κ πλευράς και η προαναφερόμενη προσπάθεια της τ/κ πλευράς (η επεξήγηση της κατάστασης στο Κυπριακό) θα πρέπει να συνεχιστεί, και αυτό παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί ανάφερε ότι την προηγούμενη περίοδο, ο ίδιος δεν κατάφερε να επισκεφθεί φιλικές χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, με την ιδιότητα του «Προέδρου της Δημοκρατίας».

Ττην επόμενη περίοδο, η τ/κ πλευρά πρέπει να συνεχίσει τον διάλογό της, τη συνεργασία της στα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την ε/κ πλευρά και τη συνεργασία με την Ε.Ε., με τελικό στόχο την εναρμόνιση των τ/κ δομών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, παρά τα εμπόδια που δημιουργεί η Ε.Ε.  με τον ΟΗΕ να υποστηρίζει αυτήν την προσπάθεια.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε και τη σημασία της ενίσχυσης της επιτροπής για την ε/κ ακίνητη περιουσία και προβάλλει την άποψη ότι στο εσωτερικό της τ/κ πλευράς θα πρέπει να ενισχυθεί η πολυφωνία και το δημοκρατικό καθεστώς, «Η ενίσχυση των 'κρατικών' δομών θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Βαρώσι υπό τα Η.Ε.

Σε ό,τι αφορά την κλειστή πόλη της Αμμόχωστου, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο άνοιγμα υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ με αντάλλαγμα το άνοιγμα του Έρτζαν. Αν δεν είναι εφικτό αυτό τότε θα μπορούσε να ανοίξει η πόλη υπό τ/κ διοίκηση, δίχως να συγκρουστεί η ε/κ πλευρά με τον ΟΗΕ. Σήμερα, ο κ. Ακιντζί τάσσεται υπέρ της πρώτης επιλογής. Διαφορετικά, η τ/κ πλευρά θα πρέπει να αναζητήσει διάλογο και συνεννόηση με τον ΟΗΕ.

Σε αυτό το ζήτημα ο κ. Ακιντζί άσκησε έντονη κριτική στην «κυβέρνηση» Ερσίν Τατάρ, με το σκεπτικό ότι εκπέμπει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα. Ο ίδιος αναφέρθηκε στο όραμά του για το Βαρώσι, έτσι όπως το ανακοίνωσε πριν από την εκλογή του. Αναφέρθηκε σε μια «παράλληλη διαδικασία» ανοίγματος του Βαρωσιού με αντάλλαγμα την ελεύθερη χρήση του λιμανιού της Αμμόχωστου και τον «αερολιμένα» της Τύμβου. Ο ίδιος ανέπτυξε στον ε/κ ηγέτη αυτήν την πρόταση, ωστόσο η ε/κ πλευρά έθεσε «βέτο» στο Έρτζαν. Η δε Τουρκία τάχθηκε υπέρ της συνολικής λύσης του Κυπριακού. Μετά το Κραν Μοντάνα, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά ανέπτυξε το όλο θέμα στις επαφές της με την Τουρκία. Σε αυτές τις αποφάσεις αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα των Μαρωνιτών, καθώς για το Βαρώσι υπάρχει ανάγκη για αναλυτικές έρευνες και εκθέσεις. Ο κ. Ακιντζί δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν η Άγκυρα προχώρησε σε μια τέτοια έκθεση δίχως να ενημερώσει τον ίδιον ή όχι.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με έναν τρόπο που θα συμβάλει στην ειρήνη και στη δικοινοτική συνεργασία. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ανοίξει το Βαρώσι υπό τ/κ διοίκηση δίχως να συγκρουστεί η τ/κ πλευρά με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, το άνοιγμα της πόλης ήρθε στο προσκήνιο δίχως να ληφθούν υπόψη ο ΟΗΕ και η τ/κ ηγεσία. Επίσης, η απόφαση για το άνοιγμα της πόλης λήφθηκε δίχως να έχει γίνει κάποια σχετική προσπάθεια και σχετική έκθεση, τονίζοντας ότι η τ/κ ηγεσία δεν έχει προβεί σε καμία προετοιμασία ή έκθεση για το Βαρώσι.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή σχέση της συγκεκριμένης απόφασης με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, ο κ. Ακιντζί απέφυγε να τοποθετηθεί. Μέχρι στιγμής, η τ/κ ηγεσία δεν έχει εντοπίσει κάποια σχέση ανάμεσα στη νέα απόφαση και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο ΕΔΑΔ.
Το λεγόμενο ΥΠΕΞ ανακοίνωσε μόλις από πριν λίγο ότι θα ενημερώσει την τ/κ ηγεσία και τα τ/κ κόμματα την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Ακιντζί αποδέχθηκε αυτήν την πρόταση και σε λίγες ημέρες θα συναντήσει τον Κουντρέτ Όζερσαϊ και τον Ερσίν Τατάρ.

Η επιστροφή των Μαρωνιτών

Αναφερόμενος στην επιστροφή των Μαρωνιτών, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία βήματα δίχως καμία καθυστέρηση. Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε προβλήματα που προέκυψαν το προηγούμενο διάστημα στην τ/κ πλευρά, εξαιτίας των αδυναμιών της «κυβερνήσεως», η οποία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο. 

Οι εξελίξεις στην ΑΟΖ

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ΑΟΖ, ο κ. Ακιντζί πραγματοποίησε κάλεσμα προς την ε/κ πλευρά για συνεργασία σε μια δικοινοτική επιτροπή, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κορύφωση της έντασης και να αναδυθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας. Όσο δεν συμβαίνει αυτό, η τουρκική πλευρά θα συνεχίσει τις ξεχωριστές εργασίες της και η κορύφωση της έντασης θα είναι αναπόφευκτη. Η Τουρκία, σε αυτήν την περίπτωση, θα είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με την συνάντηση Αναστασιάδη-Όζερσαϊ, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι ο κ. Όζερσαϊ δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον ίδιον για το δείπνο. Πρόκειται για μια λανθασμένη κίνηση. Στο παρελθόν ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του ε/κ κυβερνώντος κόμματος και κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ενημέρωσε εγκαίρως την κοινή γνώμη.

Οι σχέσεις με την Άγκυρα

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις και τον διάλογο της τ/κ πλευράς με την Άγκυρα, ο κ. Ακιντζί τάσσεται υπέρ βημάτων που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της θέσης της τ/κ κοινότητας. Ο ίδιος κάνει λόγο για ανάγκη για πιο «υγιείς» διμερείς σχέσεις, στις οποίες οι τ/κ «δομές» θα διαδραματίζουν πιο εμφανή ρόλο. Αναφερόμενος στις σχέσεις του με την Τουρκία, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για «προβληματική συνεννόηση» και υπενθύμισε ότι ο διεθνής παράγοντας επιδιώκει συνάντηση και επικοινωνία μαζί του. Επίσης, ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα δεν διατηρεί επικοινωνία με την Τουρκία και με την «Πρεσβεία». 

Απευθυνόμενος σε Τ/κ δημοσιογράφο, ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επισήμως το τέλος της ομοσπονδιακής λύσης, σε αντίθεση φυσικά με τη νέα «κυβέρνηση» του Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Ακιντζί τονίζει ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει τις παραμέτρους του ΟΗΕ. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τη θέση της ηγεσίας του Νίκου Αναστασιάδη. Επίσης, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν υπάρχει έδαφος για εναλλακτικές φόρμουλες, έτσι όπως προτείνουν κάποιοι κύκλοι. Το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά, με λανθασμένο τρόπο απορρίπτει βασικές παραμέτρους του ΟΗΕ, δεν πρέπει να παρασύρει την τ/κ πλευρά σε λανθασμένα συμπεράσματα. Στο ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας, η ε/κ πλευρά αρχικά επέμενε στις θέσεις της, επιθυμούσε να υπογράψει συμφωνίες με τις μητρικές τουρκικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή τη χρήση δύο καρτών sim. Ωστόσο, τελικά η ε/κ πλευρά έδωσε τη συγκατάθεσή της για μια συμβιβαστική λύση. Το ίδιο συνέβη και στο ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα αυτά δείχνουν ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να επιμένει στις θέσεις που θεωρεί ορθές και να εξασφαλίσει την υποστήριξη τρίτων μερών.

«Ο τ/κ λαός δεν επιθυμεί δύο πράγματα. Πρώτον, δεν θέλει να γίνει μειονότητα της ε/κ πλευράς. Δεύτερον, θέλει να είναι κύριος της δικής του περιοχής και να διατηρεί υγιή διάλογο με την Τουρκία. Δηλαδή, δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ακιντζί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

«Μήπως καταβάλλεται κάποια προσπάθεια και εσείς δημιουργείται εμπόδιο;» Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα ενός δημοσιογράφου που διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία και ο οποίος αναφέρθηκε και στη «λύση δυο κρατών», ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος στις εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, τόνισε ότι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα για το ζήτημα του Βαρωσιού. Σε ό,τι αφορά δε, τη «λύση των δύο κρατών», ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε προηγούμενες συγκλίσεις και υπενθύμισε ότι οι ομοσπονδιακές μονάδες έχουν την δυνατότητα να συνάψουν διεθνείς συμβάσεις σε κάποια πεδία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η διεθνής συγκυρία και η ε/κ πλευρά δεν επιτρέπουν κάποια άλλου είδους φόρμουλα. Εναλλακτικά, η τουρκική πλευρά θα έπρεπε να ξεκινήσει με τις φιλικές χώρες και να επιδιώξει την αναγνώριση. Ωστόσο, σήμερα, ούτε το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι έτοιμο για κάτι τέτοιο. «Θα μας αναγνωρίσουν και ο πρόεδρος δεν το επιθυμεί», αναρωτήθηκε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί σε περίπτωση που υπάρχει έδαφος για την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» και την ένταξη της στην διεθνή κοινότητα και στην Ε.Ε.

Σχετικά με τις επικείμενες «προεδρικές εκλογές», ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι ακόμη υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι αυτές, και ότι θα ανακοινώσει την τελική απόφαση του όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι αυτήν την στιγμή στο Κυπριακό διανύουμε μια ανολοκλήρωτη διαδικασία, αυτήν που επιμελείται η κ. Λουτ. Επίσης, υπάρχουν εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα. Ο ΟΗΕ βολιδοσκοπεί τις προθέσεις για ανεπίσημη πενταμερή διάσκεψη. Όπως η Τουρκία έτσι και ο ίδιος προσεγγίζει θετικά αυτήν την προοπτική, αρκεί η ε/κ ηγεσία να ξεκαθαρίσει τη θέση της για την πολιτική ισότητα. Ο κ. Ακιντζί σήμερα έχει εστιασμένη την προσοχή του σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με τον ίδιον, πριν απο τη νέα διάσκεψη, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της για την πολιτική ισότητα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η διάσκεψη θα μπορούσε να λάβει χώρα, σύμφωνα πάντα με την προσωπική πρόβλεψη του κ. Ακιντζί, το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως στο πλαίσιο των εργασιών του ΟΗΕ. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής η ε/κ πλευρά δεν έχει προτείνει στην τ/κ πλευρά μια νέα ανεπίσημη επαφή.

Οι εγγυήσεις

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη γνωστή θέση του, το γεγονός ότι με τη λύση όλες οι πλευρές θα πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Στο Κραν Μοντάνα η τουρκική πλευρά έδειξε αδιαλλαξία, ωστόσο, αυτή η αδιαλλαξία δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μια κίνηση που θέτει σε κίνδυνο τους Τ/κ. Οι εγγυήσεις είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με άλλα θέματα, όπως την πολιτική ισότητα, το εδαφικό, το περιουσιακό. Σε κάθε περίπτωση, οι Τ/κ επιδιώκουν μια λύση, η οποία θα εξασφαλίζει την ασφάλειά τους.

Ο Ακιντζί για την πολιτική Τραμπ

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι η πολιτική γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή, δεν συμβάλλει στην ειρήνη. Ο ίδιος εξέφρασε και την αντίθεσή του για την πιθανή άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην ε/κ πλευρά. Αυτήν την ανησυχία του, ο κ. Ακιντζί την μοιράστηκε προσφάτως με την αμερικανική πλευρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση