ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλληλοκατηγορίες για το σκάνδαλο του Συνεργατισμού

Πως τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Επιμέλεια: Νικόλας Βωνιάτης

Τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου για το ζήτημα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού, μετά και τις αναφορές του Προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής για το ζήτημα, Γιώργου Αρέστη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Τόσο ο κ. Αρέστη όσο και ο κ. Μιχαηλίδης, εστίασαν τις αναφορές τους στις ευθύνες που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού, στην «απαξιωτική στάση της Κυβέρνησης», στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής αλλά και στο «ξεπούλημα της Συνεργατικής Τράπεζας στην Ελληνική».

Βολές σε ΔΗΣΥ και Αναστασιάδη εξαπολύει το ΑΚΕΛ

«Το τεράστιο έγκλημα ξεπουλήματος του Συνεργατισμού δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Ούτε πολιτικά, ούτε και δικαστικά» υπογραμμίζει το κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι ξεκάθαρο και καταπελτικό. Η ευθύνη γι’ αυτή την καταστροφική εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού» σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

«Η ΕΕ για να δεχθεί την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από το κράτος, έκρινε πως είναι βιώσιμος. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ, που ανέλαβε εκ μέρους του κράτους τη διαχείριση του Συνεργατισμού, συνεχώς διαβεβαίωνε ότι ποτέ προηγουμένως δεν γινόταν τόσο καλή δουλειά και ότι όλοι οι στόχοι καλύπτονται», πρόσθεσε.

«Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαχειρίστηκε ορθά τον Συνεργατισμό, αλλά τον χρησιμοποίησε για να εξυπηρετήσει κομματικά και άλλα αλλότρια συμφέροντα» συμπέρανε ο κ. Στεφάνου, ενώ τόνισε ότι «τελικά, ο Συνεργατισμός ξεπουλήθηκε για να σωθεί μια ιδιωτική τράπεζα».

«Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όχι μόνο δεν αποδέχθηκε το πόρισμα αλλά προκλητικά το απαξίωσε, μαζί και τα ίδια τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «ο κυπριακός λαός και οι επερχόμενες γενιές φορτώθηκαν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά στις πλάτες τους. Το δημόσιο χρέος της Κύπρου εκτινάχτηκε. Οι ιδιωτικές τράπεζες έβγαλαν από τη μέση ένα μεγάλο ανταγωνιστή που ήταν αντίβαρο στην ασυδοσία τους»

Για συγκάλυψη κάνει λόγο το ΔΗΚΟ

«Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιχειρεί να συγκαλύψει και το σκάνδαλο της κατάρρευσης του Συνεργατισμού», ανέφερε η Αν. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σχετικά με το θέμα.

Τόνισε ότι τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όσο και τέως Υπουργός Οικονομικών «παραμένουν αμετανόητοι» για το σκάνδαλο σημείωσε.

«Ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητά να του δώσουμε και συγχαρητήρια για την πτώχευση.
Το χειρότερο είναι ότι δυο χρόνια μετά το πόρισμα Αρέστη και ένα χρόνο μετά τις σχετικές οδηγίες του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, οι διωκτικές αρχές δεν έχουν λάβει ούτε μια κατάθεση από τους Νίκο Αναστασιάδη, Χάρη Γεωργιάδη και Νικόλα Χατζηγιάννη», ανέφερε η κ. Ερωτοκρίτου.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «κινδυνεύουμε μάλιστα να χάσουμε και το ορόσημο της παραγραφής των αστικών αγωγών σε σχέση με τις αστικές ευθύνες για την αμέλεια της διοίκησης του Συνεργατισμού», καθώς «ροκανίζουν τον χρόνο για να γλυτώσουν από τις ευθύνες τους»

«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη επιχειρεί τη συγκάλυψη ακόμη ενός τεράστιου σκανδάλου που έχει πληρώσει βαριά ο Κύπριος φορολογούμενος», κατέληξε η Αν. Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Απαντά σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ο Συναγερμός

«Οι αποφάσεις για τον Συνεργατισμό οδήγησαν στην αναβάθμιση της οικονομίας μας στην επενδυτική βαθμίδα» σημειώνει μέσα από την ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Όπως αναφέρεται στην τοποθέτηση του κόμματος για το θέμα, οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τον Συνεργατισμό, «διασφάλισαν τις καταθέσεις του κόσμου, ισχυροποίησαν το τραπεζικό σύστημα και τερμάτισαν οριστικά την κακοδιαχείριση και την κομματική ανάμειξη στις τραπεζικές υποθέσεις», ενώ προσθέτει ότι για το λόγο αυτό «αντιδρούν ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, που διαχρονικά λυμαίνονταν τον Συνεργατισμό»

Παράλληλα ο ΔΗΣΥ απαντά στις τοποθετήσεις του του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι το οικογενειακό του δικηγορικό γραφείο του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, «ήταν ο νομικός σύμβουλος του Συνεργατισμού», όπως επίσης και της Λαϊκής Τράπεζας.

Τέλος το κόμμα υπογραμμίζει ότι «όπως ρητά αναφέρεται στην έκθεση, το γραφείο Παπαδόπουλου παρείχε τη νομική υποστήριξη στη συναλλαγή με τη Ελληνική Τράπεζα, με αμοιβές εκατομμυρίων»

Έχουν άλλο πόρισμα στον ΔΗΣΥ σημειώνει το ΔΗΚΟ

«Εκεί στον ΔΗΣΥ πρέπει να έχουν άλλο πόρισμα στην κατοχή τους το οποίο φαίνεται να λέει πως για την κατάρρευση του Συνεργατισμού ευθύνεται δικηγορικό γραφείο και όχι η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού», ανέφερε το Δημοκρατικό Κόμμα σε απάντηση του προς την τοποθέτηση του ΔΗΣΥ για το θέμα.

«Ακόμα περιμένουμε την τιμωρία των ενόχων» λεει η ΕΔΕΚ

«Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Συνεργατισμός κατέρρευσε λόγω της κακοδιαχείρισης, της ευνοιοκρατικής παραχώρησης δανείων χωρίς εξασφάλιση, της επιλεκτικής διαγραφής δανείων, της διασπάθισης και οικειοποίησης χρημάτων από διοικούντες, τις κομματικές παρεμβάσεις, τις επιλεκτικές προσλήψεις προσωπικού με ψηλές απολαβές και πολλά άλλα», υπογραμμίζει μέσω της ανακοίνωσης της η ΕΔΕΚ.

«Θυμίζουμε ότι o Πρόεδρος της ΕΔΕΚ το 2013 πρότεινε αντί κρατικοποίησης του Συνεργατισμού το 1.5 δις ευρώ να δοθεί στον Συνεργατισμό για σκοπούς ενίσχυσης της ρευστότητάς του και αντιμετώπισης των προβλημάτων που τον ταλάνιζαν. Να ενισχυθεί ο εποπτικός έλεγχος για να περιορισθεί η κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων και να τερματισθούν οι εξωγενείς παρεμβάσεις. Αντίστοιχα το κράτος να παραλάβει από τον Συνεργατισμό 3.0-3.5 δις ευρώ ΜΕΔ, τα οποία να παραχωρήσει στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για να τα διαχειριστεί στη βάση κοινωνικών κριτηρίων. Από τα έσοδα που θα προκύπτουν από τη διαχείριση να αγοράζονται νέα ΜΕΔ ή/και να στηριχθεί η στεγαστική πολιτική του Οργανισμού με στόχο την παραχώρηση φτηνής κατοικίας σε οικογένειες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση» σημειώνει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών.

«Τελικά η κρατικοποίηση του Συνεργατισμού οδήγησε σε νέα κακοδιαχείριση για να έχει τελικά την ίδια κατάληξη που έχει και η Λαϊκή Τράπεζα» καταλήγει η ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι «ακόμα περιμένουμε την τιμωρία των ενόχων».

Συμμαχία: «Αδικαιολόγητη και ύποπτη η καθυστέρηση»

«Αδικαιολόγητη και ύποπτη η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διερεύνηση πιθανών ποινικών και αστικών ευθυνών σ’ ότι αφορά στην κατάρρευση του Συνεργατισμού» αναφέρει από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών.

«Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, Γεώργιος Αρέστης, μιλώντας χθες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, εναντίον των οποίων θα έπρεπε να διερευνηθούν συγκεκριμένες ποινικές καθώς και αστικές ευθύνες», τονίζει η Συμμαχία Πολιτών.

«Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε την άμεση διερεύνηση των εν λόγω ποινικών αδικημάτων. Το σκάνδαλο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού έχει συγκεκριμένους υπαίτιους, όπως εντοπίζεται και στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής» σημειώνει η ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζει ότι απαιτείται «όπως αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες εκεί όπου εντοπίζονται».

«Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στην ανοχή, η οποία οδηγεί στην επανάληψη των σκανδάλων», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση