ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
21°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Αναμένουν ηχηρό παρών από Τουρκοκύπριους

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

«Οι Τουρκοκύπριοι είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν αυτήν την ιδιότητα τους», τονίζουν τ/κ πολίτες

Για πρώτη φορά, μέσα από τις λίστες υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2019, οι Τουρκοκύπριοι διαδραματίζουν αξιοσημείωτο ρόλο στο κυπριακό πολιτικό προσκήνιο. Μαζί με το άνοιγμα των καλπών το πρωί της 26ης Μαΐου, τα βλέμματα στρέφονται στην συμμετοχή και στις επιλογές των τ/κ, εξελίξεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την τελική έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι τελευταίες εξελίξεις βρίσκουν αντίκτυπο τόσο στον τουρκοκυπριακό όσο και στον τουρκικό τύπο. Η Άγκυρα παρακολουθεί τις εξελίξεις στις ελεύθερες περιοχές σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες, νέες πολιτικές ισορροπίες στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τουρκική διπλωματία αναμένει το τελικό αποτέλεσμα για να διαπιστώσει το αν στην νέα περίοδο θα αναδυθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την «αναθέρμανση» των σχέσεων της Άγκυρας με την ένωση, μια προοπτική, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Στα κατεχόμενα, λίγο πριν το άνοιγμα των καλπών οι τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις θέλουν τους τ/κ να δηλώνουν ηχηρό παρών στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό των τ/κ που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές έχει περιοριστεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, τ/κ αναλυτές, ακτιβιστές και πολίτες αναμένουν ότι την Κυριακή χιλιάδες Τ/κ θα πάνε στις κάλπες για να εκφραστούν στην μεγάλη εορτή της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

«Αρχικά, για ποσοστό συμμετοχής δεν αποκλείαμε πενταψήφιους αριθμούς. Ωστόσο, υπάρχουν οι πραγματικότητες της Κύπρου, οι οποίες μας υποχρεώνουν να τηρήσουμε μια πιο επιφυλακτική και προσεκτική στάση», υπογραμμίζει τ/κ πηγή που γνωρίζει καλά τα δρώμενα στις σχέσεις της τ/κ κοινότητας τόσο με την ε/κ πλευρά όσο και με την Άγκυρα. Η ίδια πηγή προσθέτει τα εξής: «5000 ή 6000 Τουρκοκύπριοι πολίτες που θα πάνε στις κάλπες θα στείλουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στην ε/κ πλευρά, στην Ευρώπη και στην Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν αυτήν την ιδιότητα τους».

Οι λόγοι που σπρώχνουν τους τ/κ στις κάλπες

Ποιοι είναι οι λόγοι που σπρώχνουν τους τ/κ στις κάλπες για τις ευρωεκλογές; Καλά ενημερωμένες πηγές της "Κ", απαντώντας σε αυτό το ερώτημα εστιάζουν σε τρία σημεία, στα οποία αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία.

Πρώτον, για πρώτη φορά τ/κ υποψήφιοι διεκδικούν με δυναμικό τρόπο το εισιτήριο για είσοδο στην νέα βουλή της Ευρώπης με «ισχυρές» υποψηφιότητες. Πέρα από δυο ανεξάρτητους πολιτικούς σχηματισμούς, οι τ/κ κατεβαίνουν στις εκλογές και με μια υποψηφιότητα μέσα από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, η ρητορική του κυβερνώντος κόμματος κατά την προεκλογική περίοδο έχει πείσει αρκετούς τ/κ για το γεγονός ότι η παρουσία τους επιβάλλεται τόσο για να αποκλειστούν πολιτική επιχειρήματα που αγνοούν τις θέσεις τους, τόσο και να εμποδιστεί η ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Τέλος, σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό, υποστηρικτές της ομοσπονδιακής λύσης θέλουν να στείλουν την Κυριακή το μήνυμα ότι η προοπτική της λύσης παραμένει ζωντανή.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας

Οι ευρωεκλογές παραμένουν στο ραντάρ τόσο των τ/κ όσο και των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Τα τ/κ μέσα καλύπτουν τις τελευταίες εξελίξεις με αναλυτικά ρεπορτάζ.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την συμμετοχή των τ/κ στις εκλογές καθώς και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, κυρίως σε ότι αφορά τον νέο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, ο οποίος επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον του Κυπριακού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ