ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάρτηση με ουρά για τα χρυσά διαβατήρια

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κίνηση της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, να αναδημοσιεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό, άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο «Το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων στην Κύπρο», ήταν αρκετή για να προκαλέσει συζητήσεις τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Λευκωσία. Κύκλοι στην Κύπρο διερωτήθηκαν ποιος ήταν ο λόγος να γίνει κάτι τέτοιο την παρούσα χρονική συγκυρία, ενώ πολιτικοί κύκλοι που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των Βρυξελλών, είδαν μια επανάληψη των όσων προηγήθηκαν λίγους μήνες προηγουμένως με τα χρυσά διαβατήρια αλλά και πριν από το κούρεμα. Όχι τόσο για το τι κατέγραφε το ίδιο το ρεπορτάζ, αλλά για το γεγονός ότι αυτό αναδημοσιευόταν από την ίδια την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η οποία σχολίαζε πως «η φορολογική απάτη και η διαφθορά μπορούν να εξαπλωθούν λόγω έλλειψης διαφάνειας όσον αφορά την εφαρμογή των προγραμμάτων χορήγησης χρυσών διαβατηρίων στους επενδυτές». Το ερώτημα που εγείρετο σε κύκλους τόσο στη Λευκωσία όσο και στις Βρυξέλλες ήταν ποιες ήταν οι προθέσεις της Επιτρόπου με την αναδημοσίευση του εν λόγω άρθρου, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έλαβε αυστηρότερα μέτρα. Ήταν ένα απλό retweet της Τσέχας Επιτρόπου χωρίς δεύτερη ανάγνωση ή τροχιοδεικτική βολή των Βρυξελλών στη Λευκωσία να μη διανοηθεί να χαλαρώσει το επενδυτικό πρόγραμμα; Όπως ενημερώνεται η «Κ», αν και από τις Βρυξέλλες υπάρχει η διαβεβαίωση πως σε επίπεδο Κολλεγίου Επιτρόπων δεν έχει συζητηθεί το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, ούτε έχει υιοθετήσει κάποια σχετική απόφαση, το Υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε ήδη σε διάβημα, καθώς η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα, που να πλήττει περαιτέρω το όνομα της χώρας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι κύκλοι που θεωρούν ότι είναι το τρίτο σφύριγμα, πριν από τη λήξη του επενδυτικού προγράμματος από την Ε.Ε.

Τροχιοδεικτικές μέσω ΜΜΕ

«Όταν η Ε.Ε. θέλει να στείλει προειδοποίηση σε ένα κράτος μέλος για τους χειρισμούς του, αλλά και για το τι προτίθεται να κάνει, διοχετεύει την είδηση πρώτα και κύρια σε εγνωσμένου κύρους ΜΜΕ, καλλιεργώντας το έδαφος» αναφέρουν στην «Κ» οι καλά γνωρίζοντες τα των Βρυξελλών. Ενδεικτική η πρακτική που ακολουθήθηκε πριν από το κούρεμα καταθέσεων με αναφορές περί ξεπλύματος που γίνεται στην Κύπρο και δημοσιεύματα που αποκαλούσαν την Κύπρο φορολογικό παράδεισο. Λίγο πριν από το κούρεμα μάλιστα, οι «Financial Times» έγραφαν σε ανύποπτο χρόνο πως το κούρεμα καταθέσεων είναι ένα πιθανό σενάριο στην περίπτωση της Κύπρου, με τη Λευκωσία να το αγνοεί. Παρομοίως και με την περίπτωση των χρυσών διαβατηρίων και του επενδυτικού προγράμματος με τα ρεπορτάζ σε «Guardian» και «Reuters». Στο ίδιο πλαίσιο ακολούθησαν και οι αποκαλύψεις στον εγχώριο τύπο για αλόγιστη πώληση διαβατηρίων ακόμη και σε σκιώδη πρόσωπα όπως οι Καμποτζιανοί και ο Τζο Λο, που πίεσαν την κυβέρνηση στο να λάβει μέτρα και να συμμορφωθεί τελικώς στις υποδείξεις της Ε.Ε. Με δεδομένο όμως ότι η κυβέρνηση έλαβε τα αναγκαία μέτρα για ποιο λόγο συνεπώς ανοίγει εκ νέου το κεφάλαιο των χρυσών διαβατηρίων;

Το διάβημα και οι εξηγήσεις

Στο ρεπορτάζ της «Le Monde» καταγράφεται η ανησυχία των Βρυξελλών για το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου και για την πολιτική που ακολουθείται στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται οτιδήποτε καινούργιο σε σχέση με όσα καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα. Το «αναμάσημα» της γαλλικής εφημερίδας προκάλεσε τον προβληματισμό της Λευκωσίας για το ποια είναι η σκοπιμότητα, τόσο του άρθρου που δημοσιεύεται σήμερα όσο και της αναδημοσίευσης από την κα Γιούροβα. Ήδη ο πρέσβης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε εξηγήσεις από τον διευθυντή της Βέρα Γιούροβα, με την τελευταία να απαντά πως δεν χειρίζεται η ίδια τον λογαριασμό της στο twitter και κατ’ επέκταση δεν υπήρχε ούτε σκοπιμότητα αλλά ούτε και γνώση της για τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Απάντηση που όπως λένε αρμόδιοι κύκλοι δεν ικανοποίησε τη Λευ- κωσία. Και αυτό καθόλου τυχαία αν λάβει κανείς υπόψη πως –μέχρι και την Παρασκευή που γράφεται το ρεπορτάζ– δεν έχει διαγράψει την ανάρτησή της για να διασκεδάσει έστω τις ανησυχίες. Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν άλλωστε πως η κίνηση της «Le Monde» δεν πρέπει να είναι τυχαία, καθώς η γαλλική εφημερίδα έχει άριστες σχέσεις με την Κομισιόν. Είναι εφημερίδα που στηρίζει την πολιτική του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για τη δημιουργία ενιαίου φορολογικού προγράμματος στην Ε.Ε. με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν πως η κίνηση αυτή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη αυτή τη φορά και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Και λένε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως, δεδομένου ότι όταν το 2016 ο τότε Ευρωπαίος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το επενδυτικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση αγνοούσε τα σημάδια.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

Oπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», σε επίπεδο Κολλεγίου Επιτρόπων, δεν έχει συζητηθεί το θέμα της Κύπρου και του επενδυτικού προγράμματος, ούτε έχει υιοθετήσει κάποια σχετική απόφαση πέραν της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Σημειώνεται, ωστόσο, από αρμόδιους κύκλους πως κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε. που έχει επενδυτικά σχέδια ιθαγένειας, έχει παράλληλα την ευθύνη να διεξάγει όλους τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας, οι οποίοι παραμένουν στη δική του αρμοδιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ενημερώνεται η «Κ», η Επιτροπή έχει καταρτίσει ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα κράτη μέλη με στόχο να ενδυναμώσει τη διαφάνεια, τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια τόσο των σχεδίων όσο και των σχετικών ελέγχων που πρέπει να διεξάγονται. Όταν θα ολοκληρωθεί η τεχνικήδιαδικασία, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος, θα ακολουθήσει η δημοσίευση έκθεσης με συγκεκριμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη.

Τα ανοικτά παράθυρα

Η εν λόγω ομάδα έχει ήδη συναντηθεί 4 φορές με κλιμάκιο τεχνοκρατών της κυπριακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με ενημέρωση της «Κ», στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Στρασβούργο, η ομάδα εμπειρογνωμόνων διαμήνυσε στο κυπριακό κλιμάκιο ότι αν και έχουν καταστεί πιο αυστηρά τα κριτήρια, υπάρχουν ακόμα ανοικτά παράθυρα στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου. Στο πλαίσιο των ανοικτών παραθύρων υπάρχει η ανησυχία περί χαλάρωσης των αυστηρών μέτρων. Όπως κατέγραψε η «Κ», όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων, τρεις υπουργοί, ο νυν υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, που κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Εσωτερικών εισήχθησαν αυστηρότερα μέτρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο διακοπής του επενδυτικού προγράμματος. Ο Χάρης Γεωργιάδης είχε διαμηνύσει τότε πως η κυπριακή οικονομία στέκει και χωρίς τις πολιτογραφήσεις, ενώ ο Κωνσταντίνος Πετρίδης μέσω συνέντευξής του στην «Κ» έστελνε το μήνυμα στους μεσάζοντες πως δεν σημαίνει πως το επενδυτικό πρόγραμμα θα συνεχίσει για πάντα.

Σε αντίθεση με τότε, στους κύκλους του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει η ψιθυρολογία ότι ο νέος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής δεν είναι της ίδιας φιλοσοφίας με τον προκάτοχό του. Δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτησή του στην «Κ» ότι το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς είναι ένα εργαλείο που έχει βοηθήσει «τα μέγιστα» την Κύπρο και σημείωσε πως έχει γίνει πολλή φασαρία γι’ αυτό. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X