ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Πολιτική

Αναστασιάδης: Η τουρκική πλευρά να πει τί θέλει και να κριθεί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ακιντζί, ο Πρόεδρος είπε πως «η μνήμη του φαίνεται να τον απατά»

Αν η τουρκική πλευρά επιθυμεί λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να υποβάλει γραπτές θέσεις ή να επαναλάβει αυτά που διεκδικεί, ώστε να κρίνει ο καθένας αν αυτή είναι μια λύση που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο και λειτουργικό κράτος, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στην Ορμήδεια και σε παρατήρηση ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίζεται πως στο Κραν Μοντανά ζητήθηκε από αυτόν συζήτηση για λύση δύο κρατών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η μνήμη του κ. Ακιντζί φαίνεται ότι τον απατά».

«Ξεχνά ότι στις 5 Ιουλίου, μια μέρα προ της 6ης, που ήρθε ο Γενικός Γραμματέας, υπέβαλα γραπτώς τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για όλα τα θέματα που έθιγε ο Γενικός Γραμματέας, τις παραμέτρους του, και αφορούσαν την εξεύρεση μιας λύσης στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Ακιντζί «θυμήθηκε μετά από περίπου δύο χρόνια να πει ότι στο Κραν Μοντανά τάχα εισηγήθηκα κάτι ανάλογο, όμως σήμερα είναι που έκαμε δηλώσεις ο κ. Τσαβούσογλου για να μην αναφέρει οτιδήποτε για το Κραν Μοντανά, αλλά για να αναφερθεί στο θέμα ότι τάχα κάτι ανάλογο ελέχθη στη Νέα Υόρκη».

«Να υπενθυμίσω ότι έχω δημόσια δηλώσει ότι στη Νέα Υόρκη αυτός που ανέπτυξε ανάλογες απόψεις ήταν ο κ. Τσαβούσοβλου και ο δικός μου προβληματισμός και θέσεις ήταν ότι έπρεπε να μας απασχολήσει η ενδεχόμενη αποκέντρωση εξουσιών», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς προς τί αυτά τα ψεύδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Θα δείτε τις επόμενες των ημέρες τί θα γίνει στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον διχασμό και αποφεύγουν να απαντήσουν, και προκαλώ να πουν ποιες ήταν οι γραπτές προτάσεις τους στα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα. Αυτό που επιδιώκουν ένα είναι: να ελέγξουν ολόκληρη την Κύπρο και αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό».

Όσον αφορά την πρόσκληση του κ. Ακιντζί για έστω και άτυπη συζήτηση για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, έστω και άτυπα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Είμαι πάντοτε έτοιμος».

«Να υπενθυμίσω ότι στις 16 Απριλίου έγινε συνάντηση και δεν δέχθηκε ο κ. Ακιντζί ούτε καν φωτογράφους να είναι παρόντες διότι δεν ήθελε να δώσουμε την εντύπωση ότι αρχίζουμε διάλογο. Το ίδιο έγινε πρόσφατα προ της εξαγγελίας του διανοίγματος των οδοφραγμάτων όταν και πάλι δεν θέλησε να είναι τουλάχιστον από πλευράς μας ο κ. Μαυρογιάννης και από δικής του πλευράς ο κ. Ερχάν προκειμένου να δουν τις τεχνικές λεπτομέρειες. Συνεπώς, ας αφήσουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και, αν πραγματικά επιθυμούν, ας υποβάλουν τις γραπτές τους θέσεις ή ας επαναλάβουν εκείνα τα οποία αξιούν, δηλαδή είτε ίσο αριθμό είτε θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις, και ας αποφασίσει ο καθένας αν αυτή είναι μια λύση που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος», είπε.

Ερωτηθείς για τις απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Δεν θέλω να σχολιάσω, δεν μπαίνω σε αυτή λογική, έχουμε πει ότι ακολουθούμε την πολιτική που το κράτος χαράσσει στους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς και δεν πρόκειται να μπούμε σε μια αντιπαράθεση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ