ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Γνωρίζω την εργατικότητα, την επιστημονική κατάρτιση και το φιλότιμο που σας διακρίνει»

«Τα οικονομικά του Περιβάλλοντος οπωσδήποτε θα πρέπει να μας απασχολήσουν», ανέφερε η κ. Βασιλείου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή πράξης διορισμού της νέας Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Κλέλιας Βασιλείου και του νέου Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστα Χαμπιαούρη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του κατά την τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχονται από το Σύνταγμα, προχωρώ σήμερα στο διορισμό δύο εκλεκτών συνεργατών στις θέσεις της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, αντίστοιχα. Δύο θεσμών κομβικής σημασίας αφενός για την προστασία του περιβάλλοντος στην οποίαν αποδίδουμε μεγίστη σημασία και την αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων και αφετέρου για την αειφόρο ανάπτυξη των ορεινών περιοχών του τόπου μας».

«Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του διορισμού σας εδράστηκε στη μέχρι σήμερα πορεία σας, στη δοκιμασία που έχετε υποστεί από τα πόστα που έχετε υπηρετήσει. Γνωρίζω την εργατικότητα και των δύο, την επιστημονική κατάρτιση και των δύο, γνωρίζω το φιλότιμο που σας διακρίνει, αλλά και την αποφασιστικότητα να υπηρετήσετε στο ακέραιο από τα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνετε έτσι ώστε από τη μια να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που απαιτούν πολιτικές προστασίας της αειφόρου ανάπτυξης, της βιοποικιλότητας, του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει ενώ από την άλλη μια πρωτόγνωρη εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη ορεινών κοινοτήτων που για πρώτη φορά υιοθετείται από Κυβέρνηση με ένα συγκροτημένο τρόπο που θα δώσει την άλλη διάσταση στην πολιτική ανάπτυξης όχι μόνο πλέον των αστικών περιοχών, αλλά και των ορεινών κοινοτήτων. Και αυτό είναι σημαντικότατο γιατί πρότυπο έχουμε σήμερα το μοντέλο ανάπτυξης των ορεινών του Τροόδους, αλλά με βάση την ίδια μελέτη θα προχωρήσουμε και στην αντιμετώπιση των ορεινών κοινοτήτων της Λάρνακας και της Πάφου».

Ως Κυβέρνηση, στα περιβαλλοντικά προχωρήσαμε και
- Επικυρώσαμε τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
- Ολοκληρώσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
- Επικαιροποιούμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ερημοποίηση.
- Ολοκληρώνουμε τη Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, εστιάζοντας στην ορθολογική και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, καθώς και όλων των δασικών περιοχών.
- Προχωρούμε με την εφαρμογή του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, όπως και με την αναβάθμιση άλλων δασικών πάρκων του τόπου μας.
- Αναθεωρούμε τη Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων με τον σχεδιασμό προγραμμάτων και συστημάτων, όπως μεταξύ άλλων αυτών της «διαλογής στην πηγή» και το «πληρώνω όσο πετώ».

«Οι πιο πάνω πολιτικές υιοθετήθηκαν ως αποτέλεσμα των εισηγήσεων του Υπουργού Γεωργίας. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος θα είναι ένα συμπλήρωμα των προσπαθειών του Υπουργείου, αλλά και μέσα από τις εισηγήσεις της, την παρουσία και τις δράσεις της, να ευαισθητοποιήσει κατά τον μέγιστο δυνατόν τρόπο τη σημασία που πρέπει να επιδεικνύουμε για την προστασία του περιβάλλοντος.
Συνεχίζουμε εντατικά τις επιστημονικές έρευνες ολοκληρωμένης αποτύπωσης του θαλάσσιου και του χερσαίου οικοσυστήματός μας.
Δημιουργήσαμε και ενδυναμώσαμε κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης».

«Πέραν τούτων, σημειώνω ότι σε διεθνές επίπεδο: Συμμετέχουμε ενεργά στον εποικοδομητικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση των διεθνών περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων. Ήδη υποβάλαμε το πρώτο προσχέδιο του Εθνικού μας Σχεδίου αναφορικά με την Πρόταση Κανονισμού για τη «Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης».
Εντάξαμε στο ενεργειακό μας ισοζύγιο την «καθαρή πράσινη ενέργεια», προωθώντας την ίδια στιγμή την «πράσινη οικονομία».
Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε σε περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με γειτονικές μας χώρες, Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης, με στόχο τη διαχείριση των περιβαλλοντικών και μη κινδύνων που θα αντιμετωπίσουν η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν. Όταν παίρνεις προειδοποιητικές επιστολές από την ΕΕ για συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να αναλάβεις, αυτό είναι κάτι που μας ευαισθητοποιεί και είναι προστιθέμενη η αξία το γεγονός ότι μέσα και από την Επίτροπο Περιβάλλοντος σε συνεργασία πάντοτε με το Υπουργείο Γεωργίας θα υπάρξει συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπίσουμε τα όσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει.

Το Τρόοδος με τους φυσικούς, πολιτιστικούς και ανθρώπινους πόρους και τις βασικές υποδομές που διαθέτει από τη μια, και το ευνοϊκό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές και οι καταναλωτές για το βουνό από την άλλη, μπορεί να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης ορεινών περιοχών στην Ε.Ε.  Αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα λόγω της απουσίας μιας συγκροτημένης πολιτικής ικανής να προσαρμόσει και εφαρμόσει συντονισμένα πολιτικές ειδικά διαμορφωμένες για το βουνό.

Σε αυτή την προσπάθεια και γνωρίζοντας την προσπάθεια που έχει γίνει από το Υπουργείο Παιδείας, και αναγνωρίζοντας ότι ενώ υπάρχουν οι υποδομές στις ορεινές κοινότητες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πανεπιστήμια για να δώσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης, έχω την εντύπωση ότι μαζί με τις άλλες δράσεις που καταγράφονται στην Εθνική Στρατηγική για τις ορεινές κοινότητες, ότι μπορούμε να δώσουμε πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης και σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και έτσι μπορούμε να δώσουμε την άλλη διάσταση στις κοινότητες μας.

Είναι ένα πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί ως αποτέλεσμα των φιλότιμων προσπαθειών ενός πρωτοπόρου και εργατικού επιχειρηματία, του Γιαννάκη Παπαδούρη, και που εκπονήθηκε στη βάση μελετών 90 επιστημόνων από πέντε πανεπιστήμια και που αναδεικνύουν τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν σε διάστημα 12 χρόνων αρχής γενομένης από φέτος με διάθεση κονδυλίων για το 2019-2020 ύψους δεκάδων εκ. ευρώ.

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής θα είναι ίσως η σημαντικότερη συμβολή μας στο να αναζωογονήσουμε στις ορεινές κοινότητες, στο να δώσουμε προοπτική να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά μας. Είναι μια στρατηγική που δεν παραλείπει να δημιουργεί τις προοπτικές για έναν ανάλογο στόχο είτε αν αναφέρεται στη βελτίωση του οδικού δικτύου είτε στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων είτε στην αξιοποίηση μέσα από σχεδιασμούς έργων κοινής ωφελείας σε συμπλέγματα κοινοτήτων ώστε να μη διασπαθίζονται χρήματα και να υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη.

Θέτουμε τα θεμέλια για να αλλάξει άρδην ο χάρτης των περιοχών ανάπτυξης κατά ισόρροπο τρόπο ώστε να μπορούμε να δώσουμε την ελπίδα και όσα χρωστούμε στους κατοίκους της υπαίθρου και στο σύνολο των πολιτών της πατρίδας μας».

Τέλος διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των νέων Επιτρόπων, ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην τέως Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου και τον τέως Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων κ. Γιαννάκη Παπαδούρη για την προσφορά και το έργο τους».

Από την πλευρά της η κα Βασιλείου είπε «κ. Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά που για τρίτη φορά μου εμπιστεύεστε μια μεγάλη ευθύνη και σας διαβεβαιώνω ότι και σε αυτή την περίπτωση θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να φανώ αντάξια, και να δικαιώσω την επιλογή σας.

Η έγνοια και η ενασχόληση με το περιβάλλον τολμώ να πω ότι είναι δεύτερη φύση μου. Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στη φύση ζώντας με τις επιταγές και τους κανόνες της. Τα βιώματα μου ήταν αυτά που με βοήθησαν να λειτουργήσω ως Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους για 9 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για το βουνό έπρεπε και όφειλε να συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες για 82 κοινοτικά συμβούλια. Χωρίς όμως θεωρίες, αλλά με πράξεις. Χωρίς απαγορεύσεις και δογματισμούς αλλά μέσω διαβουλεύσεων και συγκεκριμένων πράξεων καταφέραμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις του Βουνού και να καταλήξουμε στην Εθνική Στρατηγική για το Τροόδος, την οποία αναλαμβάνει σήμερα ένας άνθρωπος που πραγματικά εκτιμώ και είμαι βέβαιη ότι θα υπηρετήσει με ζήλο. Ο φίλος Κώστας Χαμπιαούρης έχει αποδείξει ότι είναι άνθρωπος των έργων και γνωρίζει ήδη πολύ καλά ότι έχει την αμέριστη συμπαράσταση μου.

Όσον αφορά την μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω σήμερα συγκεντρώνοντας εν συντομία τις σκέψεις μου, αυτές εδράζονται σε 3 βασικούς άξονες.

Η 2ετής σχεδόν εμπειρία μου ως Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κατέγραψε παρακολουθώντας καθημερινά τις ειδήσεις τόσο των έντυπων όσο και των ψηφιακών μέσων πρωτίστως την ανάγκη να αποφύγουμε τα άκρα: Δεν υπάρχουν εχθροί του περιβάλλοντος. Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται να καταλάβουν ότι το περιβάλλον δεν είναι εχθρός της ανάπτυξης καθώς επίσης και η ανάπτυξη δεν είναι εχθρός του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε τις έννοιες. Να γίνουμε πρακτικά πιο κατανοητοί. Όχι με λόγια αλλά με έργα. Χωρίς να είμαστε κλειδωμένοι στα γραφεία μας μοιράζοντας δογματισμό και άγνωστες θεωρίες αλλά στην πράξη.

Αυτό σημαίνει συνύπαρξη. Ήδη η παρουσία μου στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, με κατέστησε μάρτυρα σωρείας αποφάσεων που στόχο έχουν την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Γνωρίζω επίσης πολύ καλά την πρωτοβουλία που αναλάβατε κύριε Πρόεδρε για την Κλιματική Αλλαγή για την Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και τα προβλήματα που εντοπίζονται και οφείλουμε να διορθώσουμε.

Η προστασία του Περιβάλλοντος δεν αποτελεί ρομαντική θεωρία ούτε πολιτικό προνόμιο μονοθεματικών οργανώσεων αλλά πρακτικό ενδιαφέρον κάθε υγιούς σκεπτόμενου πολίτη που γνωρίζει πολύ καλά την ποιότητα ζωής που αξίζει στον ίδιο και την οικογένεια του. Καθαρότερο αέρα και νερό, ασφαλή τρόφιμα, ελεγχόμενους κινδύνους από φυσικές απειλές. Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες όλο και πιο ακραίων φαινομένων που η Κλιματική Αλλαγή επιφέρει. Πυρκαγιές και πλημμύρες ως αποτέλεσμα φαινομένων που πρέπει να τύχουν διαχείρισης μέσω προληπτικών μέσων για τα οποία οφείλουμε να συνεργαστούμε.

Τα οικονομικά του Περιβάλλοντος οπωσδήποτε θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Η απλοποίηση των διαδικασιών μέσω της εξειδίκευσης, η αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και η αμεσότητα με τον πολίτη θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις αποφάσεις μας. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να βοηθηθούν στο να κατανοήσουν πως μπορούν να έχουν οικονομικό συμφέρον από την ίδια την προστασία του Περιβάλλοντος. Την ίδια ώρα δεν πρέπει να αγνοούμε ότι υπάρχει τρόπος να κοστολογήσουμε και αυτή την αξία της επένδυσης στο περιβάλλον. Για παράδειγμα υπάρχουν επιστημονικά εργαλεία που μπορούν να κοστολογήσουν την αξία ενός δέντρου: Η ηλικία του, το διοξείδιο του άνθρακα που φιλτράρει, το οξυγόνο που παράγει, τα είδη που φιλοξενεί, το έδαφος που συγκρατεί και δεν αφήνει την βροχή να γίνει πλημμύρα αλλά την διοχετεύει στα υπόγεια υδροφόρα στρώματα, μας δίνει μια τελική αξία : Όχι θεωρητική αλλά ουσιωδώς οικονομική. Αν για παράδειγμα η προστασία ενός δασικού οικοσυστήματος στοιχίζει 100.000 ευρώ θα τα πληρώναμε πολύ πιο εύκολα αν την ίδια ώρα συνειδητοποιούσαμε ότι η απουσία του θα επέτρεπε διάβρωση του εδάφους, με αποτέλεσμα η βροχή να γίνεται πλημύρα στην πόλη χρεώνοντας πέραν του 1.000.000 σε κόστος διαχείρισης, αποκατάστασης και αποζημιώσεων.

Κύριε Πρόεδρε,

Τιμώντας την νέα ευθύνη που μου αναθέσατε σήμερα, σας βεβαιώνω ότι η παρουσία μου στο γραφείο θα είναι ελάχιστη καθώς σκοπεύω να βρίσκομαι εν κινήσει τον περισσότερο χρόνο συνομιλώντας με τις τοπικές κοινωνίες, συνεργώντας με κάθε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο με τα θέματα περιβάλλοντος, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκπαίδευσης και διαφώτισης σε συνεργασία με κάθε πρόσωπο ή οργανισμό που μπορεί να είναι ωφέλιμος στον κοινό μας στόχο.

Ήδη με τους περισσότερους από τους Υπουργούς έχουμε σκιαγραφήσει ένα πρώτο πλαίσιο συνεργασίας στο εύρος της ευθύνης που ο καθένας φέρει και δηλώνω ευτυχής για την προθυμία τους να εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας των δομών του Κράτους προς αντιμετώπιση και διαχείριση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Καταληκτικά, θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα θερμά την απερχόμενη Επίτροπο Περιβάλλοντος φίλη Ιωάννα Παναγιώτου, για την 7ετή, πλούσια σε έργο προσφορά της αφού έχει καταγράψει πληθώρα ζητημάτων διαχείρισης, εκστρατειών ενημέρωσης, πρωτοβουλίες και δράσεις.

Κλείνοντας, έχω την ανάγκη να δηλώσω ότι δεν ισχυρίζομαι ότι κατέχω την απόλυτη γνώση για κάθε ειδικό ζήτημα που αφορά στο περιβάλλον μα έχω την απόλυτη πίστη ότι μπορώ να συνενώσω όλους όσοι ωφέλιμα θέλουν να προσθέσουν στην συζήτηση που αφορά το περιβάλλον χωρίς αντιπαραθέσεις για χάριν αντιπαράθεσης μα κατάθεσης πραγματικών επιχειρημάτων που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του κοινού μας χώρου.

Το Περιβάλλον είναι το κοινό σπίτι κάθε ύπαρξης που αναπνέει».

Από την πλευρά του ο κ. Χαμπιαούρης, αφού εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο για τον διορισμό του, εξήρε το έργο του κ. Παπαδούρη και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης που φέρει η θέση του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων».

Διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να ανταποκριθεί με επιτυχία και επάρκεια στα νέα του καθήκοντα.
Πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, επί δικής σας διακυβέρνησης, υιοθετήθηκε ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης για την ορεινή Κύπρο.

Κοινό όραμα μας είναι οι ορεινές κοινότητες να συγκροτηθούν σε ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και να αναδειχθούν σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης με διακριτή τοπική οικονομία υψηλής αξίας, βασισμένης στην κληρονομιά τους και με αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Η εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης των ορεινών κοινοτήτων θα αποτελέσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης που θα δώσει μια νέα δυναμική στις ορεινές περιοχές.

Πέραν όμως των δικών μας ενεργειών και αποφασιστικότητας είναι απαραίτητη η συνέργεια και η δραστηριοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των τοπικών παραγωγικών, αναπτυξιακών, επαγγελματικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων και όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Ως εκ τούτου καλούμε όλους σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας να πορευτούμε μαζί για επίτευξη του κοινού στόχου και οράματος. Έχοντας ως παρακαταθήκη το παραχθέν έργο από τον κ. Παπαδούρη, σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με ζήλο και αποφασιστικότητα και με απόλυτη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αναγέννηση της ορεινής Κύπρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση