ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:41
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Ανησυχεί για νέες εντάσεις στην ΑΟΖ ο Ακιντζί

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η πρώτη αντίδραση της τ/κ πλευράς για τα αποτελέσματα του στόχου «Γλαύκος»

Στον απόηχο των νέων εξελίξεων στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μιλώντας στο Μπαϊράκ μοιράστηκε με την κοινή γνώμη έναν προβληματισμό του. Κατά την άποψη του ο ανταγωνισμός στην κυπριακή ΑΟΖ θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εντάσεις.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στις εξελίξεις της προηγούμενης περιόδου στην κυπριακή ΑΟΖ και δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά συνεχίζει τις εργασίες της θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα κυριαρχικό δικαίωμα. «Οι εξελίξεις οδεύουν προς το σημείο που οι δυο πλευρές θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις. Η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη δική της ΑΟΖ και σε περιοχές που η ΤΔΒΚ της παραχώρησε άδειες. Στο ζήτημα του φυσικού αερίου υπάρχουν περιοχές όπου συγκρούονται (οι ΑΟΖ των εμπλεκόμενων πλευρών). Στην περιοχή ενδέχεται να προκύψουν νέες εντάσεις», τόνισε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί άσκησε κριτική και στη διεθνή κοινότητα με το σκεπτικό ότι υποστηρίζει τις ενέργειες της τ/κ πλευράς. Κατά την άποψη του, δεν θα επιτραπεί ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τ/κ από το ζήτημα του φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο μήνυμα-αντίδραση της τ/κ ηγεσίας μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της γεώτρησης στο τεμάχιο 10. Η τ/κ ηγεσία διατηρεί τις γνωστές θέσεις της και προειδοποιεί για τις εξελίξεις που ακολουθούν.

Σε ό,τι αφορά τις «προεδρικές εκλογές», ο κ. Ακιντζί άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η επιμονή στην ομοσπονδιακή λύση

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ακιντζί έστειλε και άλλα σημαντικά μηνύματα. Στο πεδίο του κυπριακού, ο ίδιος απέκλεισε την φόρμουλα της σταδιακής (κομμάτι προς κομμάτι) επίλυσης του κυπριακού.

Ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι με βάση τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 η λύση του κυπριακού θα έχει συνολικό χαρακτήρα και τα κέρδη των δυο πλευρών θα είναι ισορροπημένα.
Παράλληλα επανέλαβε την σημασία των παραμέτρων του ΟΗΕ και πρόβαλλε την άποψη ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να επιμένει για τις θέσεις της στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας, έτσι όπως τις ερμηνεύει η ίδια. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί την αποκεντρωμένη ομοσπονδία έχοντας παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις της στο ζήτημα της πολιτικής ισότητας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά δεν έχει την πολυτέλεια να παραιτηθεί από την ομοσπονδιακή λύση, καθώς μια τέτοιου είδους κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις διεκδικήσεις της στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Ο Ακιντζί επιμένει στις θέσεις του

Οι νέες δηλώσεις του κ. Ακιντζί στο Μπαϊράκ φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα από πολλές απόψεις.
-Πρώτον, ήρθαν λίγο μετά τις ανακοινώσεις για το τεμάχιο 10.
-Δεύτερον, πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της νέας συνάντησης των δυο ηγετών.
-Τέλος, οι δηλώσεις και το περιεχόμενο τους δείχνουν ότι η τ/κ ηγεσία επιμένει στις πάγιες θέσεις της στο Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των δηλώσεων του, ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και στο ενδεχόμενο της επαναδιεκδίκησης της τ/κ ηγεσίας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, ο κ. Ακιντζί θεωρεί υπεύθυνη την ε/κ πλευρά για την καθυστέρηση της πραγματοποίησης των αναγκαίων βημάτων στο ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας, αναφέρεται στη σημασία της μόνιμης διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζει τη σημασία της αφαίρεσης των ναρκών από ολόκληρο το νησί και αποκλείει την δημιουργία νέου οδοφράγματος στα Κόκκινα. Το τελευταίο θέμα ανέπτυξε ο ίδιος στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις «προεδρικές εκλογές», ο κ. Ακιντζί άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ