ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχούσε για την άτυπη η Αθήνα

Ο Πρόεδρος διευκρίνισε πως στο ενδεχόμενο πενταμερούς αυτό θα γινόταν σε επίπεδο τεχνοκρατών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με στόχο την ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, είχε την Τρίτη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε λίγες ώρες μετά την περιδιάβαση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, την επανάληψη των θέσεων ότι ο Νίκος Αναστασιάδης του μίλησε για λύση δύο κρατών, αλλά και την θέση του ότι στην άτυπη πενταμερή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το μοντέλο λύσης του Κυπριακού.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου όσο και οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξαγγελίες της Αμμοχώστου συζητήθηκαν εντόνως με την Αθήνα να εκφράζει την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα εντείνει την επιθετικότητά της.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα και τον διευθυντή του Γραφείου του Πέτρο Δημητρίου, είχε μία εκτενή συζήτηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε πρώτα για τη συνάντηση που είχε με τον Τ/κ ηγέτη στις 9 Αυγούστου. Επεσήμανε πως υπήρξε συναντίληψη στους όρους αναφοράς (κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη - Έρογλου 2014, συγκλίσεις μέχρι και το Κραν Μοντανά και Πλαίσιο Γκουτέρες).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενή αναφορά για την παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη βδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία προκάλεσε προβλήματα που οδήγησαν στη μη επίτευξη κειμένου για τους όρους αναφοράς. Όπως επισημάνθηκε, εναπόκειται στον γ.γ. του ΟΗΕ να αποφασίσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του ιδίου και των δύο ηγετών. Αν, όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο, κρίνει πως υπάρχει λόγος να συναντηθούν αυτό θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου και όχι κατά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Σημειώνεται πως η Αθήνα έχει εκφράσει ήδη την επιδίωξή της να συζητήσει με την Άγκυρα και σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν μεταξύ άλλων για το κυπριακό.

Φρένο στην πενταμερή;

Όπως έχει αναφέρει εκτενώς η «Κ» κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, εκφράστηκαν ανησυχίες για το κατά πόσο Λευκωσία και Αθήνα είναι έτοιμες για μία άτυπη πενταμερή συνάντηση. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό στις αρχές του Αυγούστου, η ελληνική εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» κυκλοφορούσε με πρωτοσέλιδο «Όχι Μητσοτάκη σε άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό». Η ανησυχία Μητσοτάκη επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η Λευκωσία έσπευσε να διευκρινίσει πως η άτυπη πενταμερής θα είναι σε τεχνοκρατικό επίπεδο και όχι σε ανώτατο και πολιτικό.

Η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη να πει «ναι» σε μία άτυπη πενταμερή, λέγεται πως προκάλεσε την έκπληξη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα καθώς προτεραιότητά της κυβέρνησης Μητσοτάκη αυτή τη στιγμή είναι η οικονομία, αλλά και γιατί μία πενταμερής με τα όσα τεκταίνονται από τουρκικής πλευράς ανησυχούν έντονα την Αθήνα. Διπλωματικοί κύκλοι από την Αθήνα εξέφραζαν ανησυχία στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παρευρεθεί αμέσως, μόλις ανέλαβε την εξουσία, σε μία πενταμερή. Και λέμε σε μία πενταμερή δεδομένων και των δηλώσεων του κ. Τσαβούσογλου για αλλαγή της συνταγής και για να μπουν στο τραπέζι και άλλες μορφές λύσης εκτός από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ενδεικτικό ότι σε δηλώσεις του ο κ. Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε άλλα μοντέλα λύσης, έκανε λόγο για μια πενταμερή διάσκεψη, με άτυπο χαρακτήρα, έτσι ώστε οι πλευρές να ξεκαθαρίσουν το τι θα συζητηθεί στη συνέχεια στο Κυπριακό. Είχε υπογραμμίσει πως πρώτα θα ξεκαθαρίσει το μοντέλο που θα συζητηθεί, μετά θα ξεκαθαρίσουν οι όροι αναφοράς και τέλος θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε, επανέλαβαν την βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων «που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εξέφρασαν και την ετοιμότητά τους «να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που εκδηλώνει ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση