ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε τα χαρτιά της για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η Βρετανία

Περισσότερη συνεργασία Ε/κ και Τ/κ δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους αναφέρει ο Στίβεν Λίλι

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τη θέση πως το τελευταίο ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προκάλεσε αναστάτωση στη Λευκωσία, είναι το πιο φιλόδοξο ψήφισμα που εγκρίθηκε ποτέ εξέφρασε ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Στήβεν Λίλι, σε συνέντευξη που είχε στην «Κ» την περασμένη Κυριακή. Όπως εξήγησε «διευκρινίζει την ανάγκη για μηχανισμούς απευθείας επαφής σε στρατιωτικά θέματα, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του τουρκικού στρατού. Κάτι που οδήγησε τα Ηνωμένα Έθνη να φέρουν εισηγήσεις στο τραπέζι αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Μέσα από το ψήφισμα διαφαίνεται και η σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά και η σημασία των επαφών μεταξύ των δύο πλευρών. Για παράδειγμα, στέλνεται ένα δυνατό μήνυμα στήριξης της δουλειάς που γίνεται από τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές και της ανάγκης να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα. Το μήνυμα που βγαίνει μάλιστα από το ψήφισμα είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη συνεργασία κατά μήκος της πράσινης γραμμής».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχτηκε η Βρετανία για τον ρόλο της στη συγγραφή του κειμένου, τόσο από ΜΜΕ όσο και από πολιτικούς κύκλους, σημείωσε πως τείνει να μην λαμβάνει υπόψη τις επικρίσεις που καταγράφονται στον κυπριακό τύπο, ενώ κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο οι απευθείας επαφές συνεπάγονται με αναγνώριση κατά κάποιο τρόπο του ψευδοκράτους το διέψευσε σημειώνοντας πως το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι αυτό της ανάγκης για επαφή, συνεργασία και για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς. «Δεν τίθεται κανένα ζήτημα αναγνώρισης της «ΤΔΒΚ» μέσω του ψηφίσματος. Όσοι όμως πιστεύουν πως η σωστή λύση στο Κυπριακό είναι με την απομόνωση των Τ/κ κάνουν λάθος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η παρεξήγηση της Λευκωσίας για τις εγγυήσεις

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής μίλησε και για τον ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης. Κληθείς να σχολιάσει τι έγινε μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη-Μέι που οδήγησε τη Λευκωσία στο να υποστηρίξει πως η Βρετανία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης, ο κ. Λίλι σημείωσε πως πρόκειτο για παρεξήγηση καθώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης στη Συνθήκη Εγγυήσεων είναι σταθερή, δεν έχει αλλάξει. «Είμαστε βεβαίως ανοικτοί σε όποια αλλαγή είναι αποδεκτή και από τους άλλους εμπλεκόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως αν «η Ελλάδα, η Τουρκία και οι δύο κοινότητες θέλουν όμως να αλλάξει η Συνθήκη των Εγγυήσεων τότε η Βρετανία δεν θα είναι αυτή που θα σταθεί εμπόδιο». Η Βρετανία όπως είπε, είναι έτοιμη γι την πραγματοποίηση της διάσκεψης μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα σημειώνοντας πως θέλει να δει πρόοδο και όχι απλώς να πραγματοποιούνται διαδικασίες χωρίς αποτέλεσμα στο κυπριακό.

Προς το παρόν, μόνη βάση για συζήτηση η ΔΔΟ

Τοποθετήθηκε και για τις νέες ιδέες που θέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών όπως η λύση δύο κρατών σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει μια διαδικασία διευκόλυνσης από τα Ηνωμένα Έθνη αυτή τη στιγμή, η οποία συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει ξεκάθαρες παραμέτρους, που καθορίζονται σε πολλά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η βασική τους παράμετρος είναι η ΔΔΟ, βασισμένη στην πολιτική ισότητα και αυτή προς το παρόν παραμένει η μόνη βάση για συζήτηση».

Οι εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι δηλώσεις Αναστασιάδη στο Bloomberg

Ο Στήβεν Λίλι, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν υπάρχει αρκετή αποφασιστικότητα από τις χώρες να λάβουν μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εκτός από τη Γαλλία, δείχνοντας και τη Βρετανία, ο κ. Λίλι σημείωσε με νόημα πως στο κάδρο αυτό, ο Πρόεδρος βάζει και την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ξεκάθαρο σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις. Είμαστε ενάντια στις τουρκικές γεωτρήσεις στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρούμε πως αυτές οι ενέργειες δεν βοηθούν αλλά αντίθετα αυξάνουν τις εντάσεις. Εμείς θέλουμε να δούμε αυτές τις εντάσεις να επιλύονται. Στο τέλος της ημέρας, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο τρόπος αποκλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από τους υδρογονάνθρακες, είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Κληθείς να σχολιάσει τα περί αναγνώρισης της κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ξεκάθαρο «ότι η Κύπρος ως ανεξάρτητη χώρα με κυριαρχικά δικαιώματα που υπέγραψε τη Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δικαιούται να έχει αποκλειστική οικονομική ζώνη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Βεβαίως η Τουρκία δεν υπέγραψε την εν λόγω Συμφωνία…».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση