ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:12
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Αντιπαράθεση Άντρου – Νουρή στο Πουρνάρα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπάρχουν συνθήκες που μας προσβάλλουν ως κοινωνία ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ, ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών περί ανεξέλεγκτου αριθμού

Αντιπαράθεση είχαν κατά την κοινή παρουσία τους στο κέντρο φιλοξενίας «Πουρνάρα» Νίκος Νουρής και Άντρος Κυπριανού γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης των διαμενόντων, την όλη διαχείριση των προσφύγων αλλά και τις χθεσινές αναφορές στη βουλή περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που διαμένουν στο Πουρνάρα. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως οι συνθήκες που είδαν προσβάλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ έψεξε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενήλικες και ανήλικοι έμεναν σε κοινό χώρο, με αποτέλεσμα να προκύψουν αυτές οι καταγγελίες.

Ο κ. Νουρής σημείωσε πως βάσει και της επικαιροποιημένης λίστας που δημοσιοποίησε η Ε.Ε, η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου, σημείωσε πως στόχος δεν είναι να γίνει ο χώρος στρατόπεδο. Σε ο,τι αφορά τις καταγγελίες στη βουλή περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, ο ίδιος σημείωσε πως έπρεπε να γίνει καταγγελία στις αρμόδιες αρχές σημειώνοντας πως το να γνωρίζεις και να μην καταγγέλλεις αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο ΔΗΣΥ δεν μας στήριξε στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε η κάθε χώρα να φιλοξενεί μετανάστες ανάλογα με το μέγεθος της κάθε χώρας ανέφερε ο κ. Κυπριανού

«Είμαστε μία χώρα που πέρασε πάρα πολλά δεινά, προσφυγοποιηθήκαμε, χρειάστηκε να μεταναστεύσουμε για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας» ανέφερε ο μετά την επίσκεψη που είχε με τον υπουργό εσωτερικό στο κέντρο Πουρνάρα. Όπως είπε, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές και οι χώροι υποδομής χρειάζονται σαφέστατα βελτίωση. «Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αυτές τις συμβάσεις και με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν ακολουθούνται αυτές οι συμβάσεις» ανέφερε ο κ. Κυπριανού. «Ξέρω ότι ο υπουργός εσωτερικών θα πει ότι ακολουθούνται αλλά δεν είναι αυτό που διαπιστώσαμε» σημείωσε.

Αναφορικά με την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης των ανήλικων παιδιών, έψεξε την αναφορά του υπουργού Εσωτερικών περί αναφοράς σε «κατ’ ισχυρισμό ανήλικων». «Και σε εκείνες τις περιπτώσεις είμαστε υποχρεωμένοι να τους προσεγγίζουμε ως ανήλικους μέχρι να διαπιστωθεί το αντίθετο» σημείωσε χαρακτηριστικά. Έκανε έκκληση προς τον Νίκο Νουρή να δει με περισσότερη ευαισθησία αυτά τα θέματα.

Έπρεπε να γνωρίζουν τι γίνεται στο Πουρνάρα

Ο κ. Κυπριανού αναγνώρισε τον μεγάλο αριθμό ροών σημειώνοντας ωστόσο πως ο,τι γίνει θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα, γύρω από την έρευνα καταγγελιών κακοποίησης ανηλίκων να γίνουν προς τη διερεύνηση και όχ γιτί δεν λέχθηκε κάτι εγκαίρως. «Έπρεπε να γνωρίζουν τι γίνεται, υπάρχουν συνθήκες που μας προσβάλλουν ως Κυπριακή Δημοκρατία». Ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκομίσει πόρους ώστε να φτιαχτούν οι υποδομές όπως πρέπει και σημείωσε πως ο υπουργός θα δώσει στο κόμμα λεπτομερώς το πώς ξοδεύτηκαν τα 100 εκατομμύρια που αφορούν τους αιτητές πολιτικού ασύλου.

Θα λειτουργήσουμε με άλλους ανθρώπινα με άλλους αποφασιστικά

Ο Νίκος Νουρής ευχαρίστησε στον γ.γ του ΑΚΕΛ που επισκέφθηκε το Πουρνάρα σημειώνοντας πως η Κύπρος δέχεται δυσανάλογα μεγάλες πιέσεις. «Σήμερα έχει δημοσιοποιηθεί επικαιροποιημένη λίστα της Ε.Ε. Είμαστε η πρώτη χώρα μέλος στη λίστα σε αριθμό αιτητών ασύλου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι καθόλου εύκολα» σημείωσε ο κ. Νουρής υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση κάνει μία συντεταγμένη προσπάθεια και γι αυτούς που έρχονται νόμιμα (εικονικοί φοιητές και εικονικοί γ΄μοι) όπως και για τους παράνομα εισερχόμενους από τη διαχωριστική γραμμή.

«Θα λειτουργήσουμε ανθρώπινα με τους πρόσφυγες και αποφασιστικά για όλους τους υπόλοιπους οικονομικούς μετανάστες γιατί αυτή η χώρα δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους αριθμούς» σημείωσε.

Ποινικό να γνωρίζεις και να μην καταγγέλλεις

Σε ο,τι αφορά την καταγγελία ο κ. Νουρής ξεκαθάρισε πως έχει διατάξει άμεσα έρευνα, υπογραμμίζοντας πως θα είναι αμείλικτοι αν ισχύει κάτι τέτοιο. «Μας προβληματίζει ότι ο εκπρόσωπος της υπάτης αρμοστείας φρόντισε με τον συγκεκριμένο τρόπο να μας αφήσει εμβρόντητους» ανέφερε σημειώνοντας ότι ούτε η επίτροπος ούτε η κοινωνική ευημερία ούτε ο γιατρός του κέντρου ήταν γνώστες του θέματος. Ανέφερε πως θα γίνει διερεύνηση προειδοποιώντας ότι όσοι κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία και αποτελεί ποινικό αδίκημα να γνωρίζεις και να μην προβαίνεις άμεσα σε καταγγελία.

Τον υπουργό εσωτερικών διέκοψε ο γ.γ του ΑΚΕΛ εκφράζοντας την ελπίδα να διερευνηθεί σε ποιον ανήκει η ευθύνη για το γεγονός οι ανήλικοι έμεναν με μεγάλους άνδρες. Ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε πως το ΑΚΕΛ επιδίωξε στο ευρωκοινοβούλιο να περάσει η άποψη η κάθε χώρα να φιλοξενεί ανάλογα με το μέγεθος της κάθε χώρας. «Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ δεν μας στήριξαν» είπε δηκτικά.

Ο κ. Νουρής του απάντησε πως χρειάζεται να γίνει εξέταση αν είναι όντως ανήλικοι και πως έχουν ήδη μετακινηθεί οι ανήλικοι χθες, Δευτέρα με τον κ. Κυπριανού να του υποβάλλει την ερώτηση γιατί εφόσον υπήρχε ο κίνδυνος η μετακίνηση έγινε χθες. Ο κ. Νουρής ξεκαθάρισε πως δεν θέλει να μετατραπεί η Κύπρος σε στρατόπεδο με τον κ. Κυπρινού να του ανταπαντά πως έτσι έχει μετατραπεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ