ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπαράθεση στο κόκκινο πριν τη συνάντηση

Μεταξύ 6-9 Αυγούστου συναντώνται οι δύο ηγέτες, τη στιγμή που στο εσωτερικό ενισχύεται η αντιπαράθεση για την εξωτερική πολιτική

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μεταξύ 6 με 9 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, με την τελική ημερομηνία να ξεκαθαρίζει εντός της βδομάδας. Η συνάντηση στόχο έχει σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη «να συζητηθούν οι συνθήκες σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών». Στο μεσοδιάστημα, οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, τόσο με τις τουρκικές προκλήσεις παρά τα μέτρα της Ε.Ε, την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μία πενταμερή, της οποίας τη βεντάλια προσπαθεί να ανοίξει η τ/κ πλευρά, εντείνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό. Ο Άντρος Κυπριανού σε συνέντευξή του στην «Κ» κάνει λόγο για κατάρρευση της εξωτερικής πολιτικής επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες, όχι μόνο στον Πρόεδρο αλλά και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ανταπαντά στον Άντρο Κυπριανού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη του Ιωάννη Κασουλίδη στον «Φ» για το τι έγινε στο κρίσιμο δείπνο του Κραν Μοντανά.

Προ της διχοτόμησης

Ο Άντρος Κυπριανού έριξε το γάντι σε Νίκο Αναστασιάδη και Νίκο Χριστοδουλίδη μέσα από συνέντευξή του στην «Κ» για την κατάσταση. Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας οδηγεί είτε από ανικανότητα είτε συνειδητά ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, έψεξε και τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών σε όλη αυτή την κατάσταση.

Ο ρόλος του ΥΠΕΞ στη αλλαγή Ρωσίας

Για τη στάση της Ρωσίας, που μετακινείται όπως είπε στο κυπριακό θεωρεί ως κύριο υπαίτιο τον Νίκο Χρστοδουλίδη καθώς όπως όλα δείχνουν λέει ήταν συνδιαμορφωτής του νομοσχεδίου Ρούμπιο Μενέντεζ. «Εδώ και καιρό η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών θριαμβολογούσαν γιατί είχε διμερείς επαφές με τις ΗΠΑ, συζητώντας το θέμα άρσης εμπάργκο στην πώληση όπλων και έντονες συζητήσεις με τους Αμερικανούς. Το αποτέλεσμα ήταν το νομοσχέδιο Ρούμπιο- Μενέντεζ   που στην ουσία λέει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι χώρες που θα συνεργαστούν οι ΗΠΑ στην περιοχή μας για να απομακρύνουν την κακή ρωσική επιρροή. Εσείς αν ήσασταν Ρωσία δεν θα ενοχλείστουν από αυτές τις θέσεις;» είπε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Άντρος Κυπριανού διερωτούμενος «από ποιού το μυαλό δεν περνά ότι ήταν με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών που διαμορφώθηκε το εν λόγω νομοσχέδιο».

Οι πηχυαίοι τίτλοι και τα πρωτοσέλιδα

Ο Άντρος Κυπριανού δεν παρέλειψε να κάνει λόγο και για το αποτέλεσμα των μέτρων της Ε.Ε κατά της Τουρκίας. «Ένα είναι να λέμε εκ των υστέρων ότι αυτό είναι το καλύτερο που πετύχαμε και άλλο το τι λέγαμε μέχρι να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα μέτρα. Σας θυμίζω τις δηλώσεις περί θωράκισης της ΑΟΖ. Πηχυαίοι τίτλοι, πρωτοσέλιδα ότι θωρακίστηκε η ΑΟΖ. Δεν ήταν βεβαίως δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών αλλά από πού αντλούσαν ενημέρωση οι δημοσιογράφοι; Ποια ήταν οι πηγή των εν λόγω τοποθετήσεων; Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε δημοσίως ότι έχουμε δημιουργήσει επαρκείς μηχανισμούς καταστολής και δε μπορεί η Τουρκία να μας προκαλέσει προβλήματα στην ΑΟΖ. Όταν η Τουρκία ξεκίνησε τις γεωτρήσεις τα άλλαξε και είπε πως αυτό που είπε είναι ότι δε μπορούσε να ενοικιάσει πλοία για γεωτρήσεις. Αστεία πράγματα όπως αντιλαμβάνεστε. Όταν πρωτοξεκίνησε το θέμα και ο κ. Αναστασιάδης αλλά και ο κ. Χριστοδουλίδης είπαν ότι θα επιχειρήσουν σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία που θα την υποχρέωναν όπως καταλαβαίνω εγώ να τερματίσει τις προκλήσεις. Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στην υιοθέτηση κάποιων μέτρων που από όλους κρίνονται κατώτερα των περιστάσεων. Τώρα μας λένε ότι η Ε.Ε έπρεπε να έχει κάποιες εφεδρείες αν προκαλέσει ξανά η Τουρκία, να επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις. Να έχει δηλαδή αποθηκευμένες κάποιες κυρώσεις που να μπορεί να τις επιβάλει όταν η Τουρκία προκαλέσει περισσότερο. Εγώ εκτιμώ τη στήριξη της Ε.Ε στο διακηρυκτικό επίπεδο και την ευχαριστούμε για τη στήριξη που μας παρείχαν. Ποιο όμως ήταν το αποτέλεσμα των μέτρων δεδομένου πως τα μέτρα κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους; Το αποτέλεσμα ήταν να έρθει το 4ο πλοίο της Τουρκίας στην περιοχή. Που είναι η εφεδρεία που αφήσαμε στο περιθώριο όπως λέγαμε για να την χρησιμοποιήσουμε όταν ξαναπροκαλέσει η Τουρκία;» είπε χαρακτηριστικά.

Μου έλεγαν πως είμαι πράκτορας των Τούρκων

Ο Άντρος Κυπριανού δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο το ΑΚΕΛ δικαιώνεται. Όταν φύγαμε από το Κραν Μοντανά και ξεκίνησα να εκφράζω κάποιες ανησυχίες και αμφιβολίες για το τι έγινε, όλοι μου έλεγαν πως είμαι πράκτορας των Τούρκων και ότι εξυπηρετώ τουρκικά συμφέροντα. Με την πάροδο του χρόνου είναι πιο καθαρά τα πράγματα. Και σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ εξελίχθηκαν όπως τα είχαμε προβλέψει και στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Μας ήθελαν εκτός Ε.Ε

Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει τη συνέντευξη του Άντρου Κυπριανού στην «Κ» και τις επικρίσεις για κατάρρευση της εξωτερικής πολιτικής, άφησε αιχμές φωτογραφίζοντας το ΑΚΕΛ οτι ήθελε να βγει η Κύπρος από την Ε.Ε. «Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Σημασία έχει ότι η Κύπρος σήμερα μπορεί να στηρίζεται στην ΕΕ. Παρά τις περιπέτειες του 2012-2013 δεν ακούσαμε σειρήνες που έλεγαν ότι μπορούσαμε να φύγουμε από την ΕΕ και ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος μπορεί να έχει στήριξη από τα 27 κράτη της ΕΕ. Σχολιασμός γίνεται για τα μέτρα και τη στήριξη που δίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, αυτή η στήριξη δεν ήταν ποτέ δεδομένη για την Κύπρο. Έχει κερδηθεί με τη συνδρομή και της Ελλάδας μέσα από μεγάλες προσπάθειες και, βεβαίως, δεν είναι καθόλου το τέλος του δρόμου. Όπως, επίσης, βλέπουμε να υποστηρίζουν και μεγάλες δυνάμεις τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας με πολύ συγκεκριμένη θέση απέναντι στην Τουρκία. Από κει και πέρα ο καθένας είναι πάντοτε ελεύθερος να έχει τις δικές του απόψεις» είπε χαρακτηριστικά καλώντας τα κόμματα σε ενότητα.

Εξωτερική πολιτική των ψευδαισθήσεων

Στις δηλώσεις του Πρόδρομου Προδρόμου απάντησε το ΑΚΕΛ δια μέσου του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Χρίστου Χριστοφίδη ο οποίος έκανε λόγο για εξωτερική πολιτική βασισμένη σε ψευδαισθήσεις και επικοινωνιακά παιχνίδια. «Η εξωτερική μας πολιτική κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από επικοινωνιακού τύπου κατασκευάσματα. Η πραγματικότητα είναι λοιπόν αδυσώπητη. Οι κυβερνώντες διαφήμιζαν πολλά και διάφορα, δημιουργώντας ψευδαισθήσεις και αρνούμενοι να εργαστούν προληπτικά. Αναλώθηκαν σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Την ολιγωρία τους πληρώνει σήμερα η πατρίδα.

- Μας έλεγαν ότι η ΑΟΖ μας είναι διασφαλισμένη. Σήμερα η Τουρκία αλωνίζει στην ΑΟΖ μας.

- Μας έλεγαν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει γεώτρηση για πολιτικούς και τεχνικούς λόγους. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο γεωτρήσεις της Τουρκίας

- Μας έλεγαν ότι κτίσαμε ισχυρές συμμαχίες που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά μας. Σήμερα η προκλητικότητα της Τουρκίας κορυφώνεται χωρίς ουσιαστική διεθνή αντίδραση.

- Μας έλεγαν ότι ανέμεναν σοβαρές κυρώσεις και «στοχευμένα μέτρα» από την ΕΕ στην Τουρκία. Ακόμα περιμένουμε τα στοχευμένα μέτρα ενώ η Τουρκία ειρωνεύεται τα μέτρα των Βρυξελλών.

- Διέρρεαν διάφορα περί Γαλλικής στρατιωτικής βάσης και στρατιωτικών συνεργασιών. Σήμερα αποδεικνύονται όλα ψέματα.

Δυστυχώς για την πατρίδα, οι κυβερνώντες χτίζουν προσωπικές εικόνες με τη βοήθεια ΜΜΕ, αλλά στην πράξη έχουν αποτύχει στην εξωτερική πολιτική. Και κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη» αναφέρει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοφίδης.

Η κόντρα Προδρόμου- Χριστοφίδη συνεχίστηκε και διαδικτυακά

 

Ποτέ επισήμως ή δημοσίως…

Πάντως, μπροστά στις εξελίξεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνέντευξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στον «Φ» ο οποίος κάνει λόγο για απόρριψη μεν της πρότασης Ακιντζί, αλλά με την παρουσίαση αντιπρότασης. Ο Ιωάννης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει αν ο Πρόεδρος φλέρταρε με λύση δύο κρατών ανέφερε πως τον ικανοποιεί «ο Πρόεδρος ποτέ δημοσίως και ποτέ επισήμως δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο».

Μιλά και για το Κραν Μοντανά και για τα όσα διαμείφθηκαν. «Ακούω από τους ξένους διπλωμάτες, κυρίως, ότι η ατμόσφαιρα δεν ήταν καλή. Πιθανόν να μην ήταν καλή. Πιθανό να είχαν ανάψει τα πνεύματα, να υπήρχε ένας εκνευρισμός ο οποίος ήταν δικαιολογημένος, διότι τα πράγματα οδηγούνταν προς το τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ τοποθετείται και για την πρόταση Τσαβούσογλου.

«Ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να είχε υποσχεθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι εάν όλα τα άλλα οδηγούνταν προς συμφωνία, τότε ο ίδιος θα ζητούσε από την Άγκυρα έγκριση για απαλλαγή από τις εγγυήσεις και για μια ικανοποιητική λύση όσον αφορά τα θέματα του στρατού και τα μονομερή δικαιώματα. Η δική μας πλευρά δικαιολογημένα ζητούσε από τον κ. Τσαβούσογλου να το πει αυτό το πράγμα στη σύσκεψη επίσημα. Αυτός απαντούσε ότι ξέρει ο ΓΓ του ΟΗΕ και δεν το δέχτηκε. Σε αυτή τη φάση που τέθηκε και θέμα εάν θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί, ο κ. Κοτζιάς λέει ότι εκείνος ήταν εκεί, άρα εκείνος θα αποφάσιζε εάν θα συμβούλευε τον Πρωθυπουργό να πάει και έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να πάει, διότι η τουρκική πλευρά δεν έθετε πάνω στο τραπέζι ξεκάθαρα τη θέση της όσον αφορά τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κασουλίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X