ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιπρόσωπος UNCHR στην «Κ»: Τα pushbacks σκαφών είναι αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο

Υπήρξαν άλλες εννέα άτυπες αναγκαστικές επιστροφές Σύρων και Λιβανέζων, λέει η Κάτια Σάχα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι πρακτικές άτυπων αναγκαστικών επιστροφών (pushbacks) σκαφών είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει σε συνέντευξη της στην «Κ» η αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, Κάτια Σάχα, αποκαλύπτοντας ότι υπήρξαν άλλες εννέα αναγκαστικές επιστροφές Σύρων και Λιβανέζων, έξι εκ των οποίων μέσα στον Σεπτέμβριο. Όσοι αιτούνται άσυλο πρέπει να έχουν πρόσβαση στην επικράτεια τουλάχιστον σε προσωρινή βάση για να εξεταστούν τα εν λόγω αιτήματα, προσθέτει η κ. Σάχα, σχολιάζοντας την τακτική εκ μέρους των κυπριακών αρχών το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τις αυξημένες ροές μεταναστών.

– Πόσο προετοιμασμένη ήταν η Κύπρος να δεχθεί τις αυξημένες ροές μεταναστών των τελευταίων ημερών; Πώς κρίνετε τη διαχείριση της κατάστασης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας;

– Θα πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ του όρου πρόσφυγας και μετανάστης. Η αδιάκριτη χρήση των ορισμών «πρόσφυγες» και «μετανάστες» αποπροσανατολίζει από τη νομική προστασία που χρειάζονται οι πρόσφυγες, όπως την προστασία από την επαναπροώθηση σε χώρες όπου μπορεί να κινδυνεύουν και την απαγόρευση της ποινικοποίησης της παράτυπης εισόδου τους σε μια χώρα που γίνεται με σκοπό την αναζήτηση ασφάλειας. H αναζήτηση ασύλου δεν είναι έγκλημα, αντιθέτως, πρόκειται για οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες πρώτης γραμμής, αντιμετωπίζει το φαινόμενο των μικτών μεταναστευτικών ροών – δηλ. πρόσφυγες και μετανάστες να φθάνουν στην Κύπρο. Η Υπάτη Αρμοστεία σέβεται πλήρως το νόμιμο δικαίωμα των κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και αναγνωρίζει τις προκλήσεις που θέτουν οι αυξανόμενες θαλάσσιες αφίξεις στην Κύπρο, ωστόσο το δικαίωμα όσων αναζητούν διεθνή προστασία θα πρέπει να διασφαλίζεται σύμφωνα με το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η Υπάτη Αρμοστεία αναγνωρίζει ότι η Κύπρος χρειάζεται υποστήριξη και αλληλεγγύη για ν’αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ροές.Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών να επιστρέψουν όσους δεν χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά μόνο κατόπιν ατομικής αξιολόγησης του αιτήματος ασύλου. Επίσης, υποστηρίζουμε και καλωσορίζουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης για γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας θέμα για τη διαχείριση των αυξημένων ροών αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην Κύπρο. Καθώς λειτουργούν χώροι καραντίνας στο πρώτο κέντρο υποδοχής στην Πουρνάρα και διενεργούνται τεστ κορωνοϊού, η Κύπρος είναι έτοιμη να δεχθεί αιτητές ασύλου χωρίς να διακινδυνεύει η δημόσια υγεία.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Άντρη Θρασυβούλου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση