ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 12:06
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Άντρος: Από το 2009 εκκρεμούν τα σχέδια για Ακάμα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Το αιώνιο πρόβλημα των ιδιωτικών περιοχών που εντάσσονται στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 παραμένει ανοικτό»

Θλίψη για τις πυρκαγιές στον Ακάμα και αγανάκτηση γιατί, όπως παραδέχτηκε και ο Υπουργός Γεωργίας, οι πυρκαγιές τέθηκαν κακόβουλα, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δηλώνοντας ότι όσο δεν ολοκληρώνεται το διαχειριστικό σχέδιο, οι επιτήδειοι θα επιχειρούν να προωθούν διάφορα συμφέροντα.

Σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα και πλαισιωμένος από την Χριστίνα Νικολάου, Επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος και τον Νεοκλή Συλικιώτη, μέλος του ΠΓ, ο κ. Κυπριανού ζήτησε από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Ακάμα.

«Ο Ακάμας είναι ένας τους σημαντικότερους βιότοπους της Κύπρου και της Μεσογείου, μαζί με την Καρπασία. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προστασία του». Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στα διαχειριστικά σχέδια του ΑΚΕΛ αλλά και στο τοπικό σχέδιο, τα οποία και χρονολογούνται.

Η αρχική πρόταση για τα διαχειριστικά σχέδια του Ακάμα του 2009, είπε, προέβλεπε ανταλλαγή γης, μεταφορά των αναπτυξιακών δικαιωμάτων και αποζημιώσεις έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες γης γιατί πάνω από όλα το σχέδιο για τον Ακάμα είχε και πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο. «Δυστυχώς τα σχέδια δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε για πολλούς και διάφορους λόγους. Από τότε τα ζητήματα της περιοχής του Ακάμα παραμένουν σε εκκρεμότητα».

Το μόνο που βλέπουμε όμως χρόνο με το χρόνο να προχωρά, πρόσθεσε, είναι το σχέδιο μείωσης της έκτασης των προστατευόμενων περιοχών και μια συνεχή προσπάθεια παραχώρησης δικαιωμάτων μεγάλων αναπτύξεων εντός της περιοχής.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το Υπουργικό Συμβούλιο τα τελευταία 7 χρόνια αποδεικνύει με τις αποφάσεις του ότι δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική προστασία του Ακάμα και αναφέρθηκε σε απόφαση του σώματος της 20ης Φεβρουαρίου 2018 όπως το νέο τοπικό σχέδιο προνοεί τις επιτρεπόμενες χρήσεις και τα αναπτυξιακά δικαιώματα των ιδιωτικών κτημάτων.

«Το θέμα των ιδιοκτησιών ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Αυτό το θέμα όμως δεν μπορεί να επιλυθεί με τα τοπικά σχέδια όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Ο Αντρος Κυπριανού επανέλαβε την θέση του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα και σχέδια που θα προάγουν τις τοπικές κοινότητες. Διαφορετικά, είπε, δημιουργούνται προϋποθέσεις για αναπτύξεις που θα έχουν συνέπειες σε βάρος της περιοχής.

Εθνικό Δασικό Πάρκο

Όσον αφορά το Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου που εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2018, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αφορά μόνο την κρατική γη, «άρα το αιώνιο πρόβλημα των ιδιωτικών περιοχών που εντάσσονται στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 παραμένει ανοικτό».

Αναλυτικά, συνέχισε, η περιοχή ΦΥΣΗ 2000 του Ακάμα είναι 17.914 εκτάρια και στο σχέδιο έχουν ενταχθεί τα 7.762, αφού τον Απρίλιο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο -μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών γης- εξαίρεσε τις ιδιωτικές περιουσίες. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δεν τερματίζει την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των περιοχών αυτών, βάση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους.

Περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, στην περιοχή του Ακάμα εισέρχονται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, χωρίς να υπάρχει οργανωμένος τρόπος επίσκεψης και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να εφαρμοστεί άμεσα ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για να αποτραπούν παράνομες δραστηριότητες και αναπτύξεις.

«Το Σχέδιο για το Εθνικό Δασικό Πάρκο όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό, οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κατά πολύ μικρότερου προστατευόμενου δάσους. Επιπλέον, εξαιρεί το 25% της χερσαίας επικράτειας του ΦΥΣΗ 2000».

Ταυτόχρονα, είπε, το νέο τοπικό σχέδιο επεκτείνοντας τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες και τα όρια ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, αντιβαίνει στο πρώτο (1998) και στο δεύτερο (2007-2010) τοπικό σχέδιο.

Ο ΓΓ εξέφρασε την διαφωνία του ΑΚΕΛ με το Σχέδιο από θέση αρχής γιατί «καταπατά βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνει χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα. Για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση για συζήτηση του σχεδίου είναι η άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός ή πλησίον των περιοχών προστασίας».

Θεωρεί επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι για το σχέδιο δεν έγινε μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Δέουσας Μελέτης Επιπτώσεων με βάση την νομοθεσία.

«Ζητούμε από την κυβέρνηση, το αρμόδιο υπουργείο και την υπουργική επιτροπή να πουν καθαρά τί προτίθενται να κάνουν στην περιοχή του Ακάμα». Εξέφρασε επίσης στήριξη στις προσπάθειες των περιβαλλοντικών κινημάτων για την προστασία της περιοχής, και τοποθετούμαστε υπέρ της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου, το οποίο εάν αξιοποιηθεί σωστά και με κύρια συνιστώσα την ανάπτυξη των γύρω κοινοτήτων, θα επιφέρει μόνο θετικά για την περιοχή.

Ο σχεδιασμός για τις κοινότητες και τον Ακάμα πρέπει να περιλαμβάνει έργα ανάδειξης της παραδοσιακής πολιτιστικής και φυσικής ιδιαιτερότητας και ομορφιάς των κοινοτήτων αυτής της ξεχωριστής περιοχής, σημείωσε. «Ο Ακάμας είναι περιουσία ανεκτίμητης αξίας για τον τόπο και τους κατοίκους της».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κυπριανού είπε ότι ζητούν ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο άμεσα ενώ ο κ. Συλικιώτης διευκρίνισε ότι τα τοπικά σχέδια ανανεώνονται κάθε επτά χρόνια και πριν το καινούργιο ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τί θέλει να κάνει στον Ακάμα.

Ο Άντρος Κυπριανού σημείωσε επίσης ότι από τότε που τερματίστηκε το συμβόλαιο της Διευθύντριας του διαχειριστικού σχεδίου Ακάμα πριν χρόνια, δεν διορίστηκε άλλος στη θέση και ο διάλογος με τις κοινότητες τερματίστηκε. H κυβέρνηση προχωράει αποσπασματικά και θεωρούμε ότι ο τρόπος αυτός είναι λανθασμένος, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ