ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:44
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Άντρος: Το 2020 χρονιά προετοιμασίας για τις εκλογικές μάχες

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Οι λίγοι, αξιοποιώντας την πολιτική προς όφελός τους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αύξησαν τα κέρδη τους», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Με μήνυμα το 2020 να είναι χρονιά προετοιμασίας για τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απηύθυνε τις ευχές του για τον νέο χρόνο από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι της ΕΔΟΝ, ο ΓΓ της οποίας υποσχέθηκε ότι δεν θα αφήσουν «την ιστορία να γίνει σιωπή».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο χρόνος που φεύγει δεν ήταν ο καλύτερος, είχε πάρα πολλές αρνητικές εξελίξεις, συνέχεια των προηγουμένων χρόνων, ενώ στο διεθνές σκηνικό υπάρχει – είπε – έξαρση των εξωτερικών επεμβάσεων στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών «από τους συνήθεις ύποπτους, τις ΗΠΑ, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και την Τουρκία που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σε μια χώρα πολύ επιθετική και προκαλεί τεράστια προβλήματα στην γύρω περιοχή»

Συρία, Λιβύη, Ιράκ και ίσως στη συνέχεια το Ιράν, ανέφερε, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και χωρών που πιστεύουν ότι έχουν συμφέροντα να εξυπηρετηθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η άνοδος Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ανέφερε, έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρα δεδομένα που ξεπερνούν κάθε προηγούμενα ακόμα και για τις ίδιες τις ΗΠΑ,σε ότι αφορά τις επεμβάσεις τους στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών.

Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η στασιμότητα και το παρατεταμένο αδιέξοδο οδηγούν σε τεράστιους κινδύνους για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του λαού της. Δόθηκε, ανέφερε, η ευκαιρία στην Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετικότητά της και με λογικοφανή επιχειρήματα που είναι εντελώς αστήρικτα και αδικαιολόγητα να επιχειρεί να πείσει την διεθνή κοινότητα για τις πράξεις που προβαίνει και οι οποίες είναι παράνομες, αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιο και δεν δημιουργούν προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Δυστυχώς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, και η Ε/κ πλευρά δεν χειρίστηκε τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο, άφησε να παρέλθει ουσιαστικός τρόπος αναξιοποίητος, «δώσαμε την εντύπωση ότι μπορούμε να συζητήσουμε κι άλλες λύσεις πέραν του συμφωνημένου πλαισίου, με αποτέλεσμα η τουρκική αδιαλλαξία να κλιμακώνεται». Έχουμε έρθει σε μια φάση που τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, πρόσθεσε.

Η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, γέννησε κάποιες ελπίδες που αν δεν αξιοποιηθούν σωστά από όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την λύση, «πολύ φοβούμαι ότι θα χαθούν στις σκοπιμότητες το 2020».

«Το success story είναι ένα ψέμα»

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θριαμβολογεί για μια επίπλαστη δήθεν πραγματικότητα κάνοντας λόγο σε success story και πως ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση. «Ένα μεγάλο ψέμα. Δυστυχώς η οικονομική κρίση είναι εδώ για την πλειοψηφία του λαού».

Αυτό που συνέβη, είπε, είναι ότι οι λίγοι, αξιοποιώντας την πολιτική προς όφελός τους από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού, αύξησαν τα κέρδη τους. Στον αντίποδα, πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι είδαν να συνεχίζονται οι επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα και τα κεκτημένα τους, να περιορίζονται εργασιακά και άλλα δικαιώματα. Οι νέοι έζησαν στο πετσί τους τις δυσκολίες πέραν κάθε άλλου, συνέχισε, λέγοντας ότι δυσκολεύονται να σπουδάσουν, δεν έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν στέγη, να κάνουν οικογένεια. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού στην Κύπρο, συνέχισε, ζει στα όρια ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το χειρότερο, ανέφερε, είναι ότι είμαστε επίσημα πρωταθλητές στη διαφθορά και την διαπλοκή, με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, πράγμα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αντίδραση κάποιων στο εσωτερικό, υπονοώντας το ΑΚΕΛ, όπως είπε ο κ. Κυπριανού. «Απαράδεκτες νοοτροπίες, οι οποίες απογοητεύουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο».

Όταν οι κυβερνώντες δεν συνειδητοποιούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην κοινωνία δεν μπορούν να την διορθώσουν, ανέφερε ο κ. Κυπριανού «και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή». Η κυβέρνηση έχει σκορπίσει απογοήτευση και την αντίληψη ότι τίποτε δεν μπορεί να διορθωθεί, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, ανέφερε. Εμείς, συνέχισε, είμαστε εδώ για να τους πούμε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να είναι το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας που έχει επιδείξει λαμπρές επιδόσεις στο παρελθόν.

«Να προετοιμαστούμε το 2020 για τις εκλογικές μάχες που έρχονται»

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού λέγοντας ότι το 2020 «μας παρέχει την ευκαιρία να ανασυγκροτηθούμε και να παλέψουμε για να τ’ αλλάξουμε».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στο συνέδριο του ΑΚΕΛ τον ερχόμενο Ιούνιο, έκανε ειδική μνεία για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και την επιτυχία στις ευρωεκλογές, όπου «πιστοποιήθηκε ότι το κόμμα μας σταμάτησε τον κατήφορο στον οποίο οδηγείτο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις, οι βάσεις για να μπούμε σε μια ανοδική πορεία και αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε με το συνέδριο. Να ενισχύσουμε τα θεμέλια της ανοδικής πορείας, πάντα προς όφελος του κυπριακού λαού».

Τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, αλλά δύσκολα και απαιτητικά και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή η κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς, η επιτυχία του ΑΚΕΛ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, πρόσθεσε. Χρειάζεται πάρα πολύ προσπάθεια και να προχωρήσουμε μαζί με τον λαό και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, είπε.

«Το 2020 θα πρέπει να ξεκινήσουμε να χτίζουμε για τις εκλογικές αναμετρήσεις που ακολουθούν και είναι πολύ σημαντικές. Και για τις Βουλευτικές και για τις τοπικές εκλογές, αλλά ιδιαίτερα για τις Προεδρικές εκλογές του 2023».

Ο Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε υγεία, χαρά και ευτυχία σε όλους, ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στον κυπριακό λαό για να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Απηύθυνε ευχές και στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Κύπρο λέγοντας ότι πρέπει να τους στείλουμε το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι όπως κόμμα με μισάνθρωπες ιδεολογίες και φασιστικά, ακροδεξιά στοιχεία θέλουν να την χαρακτηρίσουν. Το μήνυμα είπε ότι η κυπριακή κοινωνία ως μια κοινωνία που βίωσε η ίδια τον πόλεμο και την προσφυγιά και την στήριξη από άλλες χώρες, ανοίγει η ίδια τις αγκάλες της για να τους υποδεχθεί και να τους φιλοξενήσει.

Αναφερόμενος στην ΕΔΟΝ είπε ότι έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της και έχει να παίξει σημαντικό πολιτικό ρόλο στις αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν. «Και είμαι βέβαιος ότι θα ανταπεξέλθετε με περισσή επάρκεια».

«Δεν θα αφήσουμε την ιστορία να γίνει σιωπή»

Για την ΕΔΟΝ η χρονιά που έφυγε ήταν πολυσήμαντη, με επιτυχίες αλλά και με προβλήματα, είπε ο ΓΓ της οργάνωσης Χρίστος Χριστόφιας σημειώνοντας το παγκύπριο συνέδριο όπου έθεσαν τους στόχους για τα επόμενα χρόνια – όπως είπε – «για να βγούμε ακόμα πιο δυνατά στην αντεπίθεση υπέρ των δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων, των φοιτητών και των μαθητών, των νέων του τόπου μας».

Η χρονιά που φεύγει, πρόσθεσε, βρήκε την ΕΔΟΝ στους δρόμους για τα προβλήματα και τα ζητήματα που απασχολούν την νέα γενιά, για την υπεράσπιση των αγωνιζόμενων λαών. Ακόμα μια χρονιά πολλοί λαοί βρέθηκαν θύματα των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων, είπε αναφερόμενος στην δύναμη των λαών. «Σε κάθε γωνιά της γης έδωσαν το παράδειγμα ότι την δύναμη την έχουν οι λαοί, όπως στη Χιλή, τον Λίβανο και σε άλλες χώρες. Το παράδειγμα πως μπορούμε και μεις να ξεσηκωθούμε, να νιώσουμε ανάταση, ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος ο δικός μας δεν έχει τελειωμό».

Ήταν μια χρονιά δύσκολη, συνέχισε, με μεγάλες απώλειες αναφέροντας τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, «ενός εκ των ιστορικών ηγετών του κόμματος και της οργάνωσης», του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Θάνου Μικρούτσικου, που ήταν φίλοι της ΕΔΟΝ. «Μέσα από όλους αυτούς τους αποχαιρετισμούς όμως, δώσαμε όλοι μαζί την υπόσχεση ότι όπως ακριβώς η ανάγκη έγραψε ιστορία, εμείς ως ΕΔΟΝ δεν θα αφήσουμε αυτή την ιστορία να γίνει σιωπή».

Αυτή την υπόσχεση, είπε ο ΓΓ της ΕΔΟΝ, την δίνουν και για το 2020. Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ ευχήθηκε τέλος οικογενειακή και προσωπική υγεία και ευτυχία σε όλους και το 2020 να είναι χρονιά αγώνων και ανάτασης της πάλης των νέων του τόπου για την ανάκτηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας στη ζωή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ