ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απογοητευμένος από τον Μπορέλ ο Ακιντζί

Τί επισημαίνει ο τ/κ ηγέτης σε γραπτό ανακοινωθέν για την επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το «προεδρικό» και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Κύπρο ο Ύπατος Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ και αντιπροέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία είναι μία από τις δύο κοινότητες της Κύπρου και έχει ως στόχο την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωσης

Σε σχετικό γραπτό ανακοινωθέν, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε τις προηγούμενες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και την προκάτοχο του Ύπατου Εκπροσώπου, την Φρεντερίκα Μογκερίνι, τόσο στο γραφείο του όσο και στο εξωτερικό.
Η απογοήτευση του Ακιντζί
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί το γεγονός ότι ο κ. Μπορέλ απέφυγε να συναντηθεί με την τ/κ πλευρά έχει προκαλέσει απογοήτευση.
«Ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε για να παράγει λύσεις μέσω του διαλόγου και ότι ήθελε να έρθει (στο νησί) και να ακούσει τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος από την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, μιλώντας για διάλογο και βοηθώντας στην εξεύρεση μιας διεξόδου, δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, μιας από τις βασικές πλευρές του διαλόγου στην Κύπρο. Αυτή η συμπεριφορά, η οποία δεν συμπίπτει με τις αξίες της ΕΕ, είναι απαράδεκτη», επισημαίνει το τ/κ ανακοινωθέν.
Η τ/κ πρόταση για υδρογονάνθρακες
Στην συνέχεια, η τ/κ πλευρά τονίζει τα εξής: «Όσον αφορά τους υδρογονάνθρακες, θα ήθελα να επιστήσω για άλλη μια φορά την προσοχή όλων των αξιωματούχων της ΕΕ ότι η πρόταση της μικτής επιτροπής της τουρκοκυπριακής πλευράς της 13ης Ιουλίου 2019 προσφέρει ευκαιρία για διάλογο και τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, και ότι η πρότασή μας βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ότι κανένα βήμα για τον αποκλεισμό της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και ότι δεν θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Εάν η ΕΕ επιθυμεί ειλικρινά να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην ανακούφιση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνεργασίας με την εφαρμογή διπλωματίας χωρίς αποκλεισμούς σε αυτή τη γεωγραφία.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση