ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 06:00
23°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Απογοητευμένος ο Αβέρωφ από τη στάση της Ρωσίας

Newsroom K

Η διαφωνία της Μόσχας με τα μέτρα κατά της Τουρκίας θα πρέπει να μας προσγειώσει όλους λέει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Την απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε η Ρωσία με την διαφωνία της γύρω από τα μέτρα της Ε.Ε εναντίον της Τουρκίας εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως είπε «η Ρωσία ήταν και παραμένει μια φιλική χώρα, και ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αναμέναμε ότι θα τασσόταν ενάντια στα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει. Την ίδια ώρα η χθεσινή τοποθέτηση εκ μέρους της Ρωσίας, θεωρώ πως πρέπει να μας προσγειώνει όλους».

«Είτε είναι Ρωσία είτε είναι Αμερική είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα» ανέφερε «προτεραιότητά τους είναι τα δικά τους συμφέροντα και πρέπει ως μικρός τόπος να κατανοήσουμε αυτό το αξίωμα και να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες που παρουσιάζονται για να τις μετατρέπουμε ως θετικές για τη δική μας πλευρά».

Δεν παρέλειψε να ψέξει και τη στάση του ΑΚΕΛ κατά την τοποθέτησή του. «Την ίδια ώρα όμως που κάποιες χώρες όπως η Ρωσία θεωρούν πως είναι ουσιαστικά τα μέτρα της ΕΕ γι’ αυτό και τάχθηκαν ενάντια, στο εσωτερικό υπάρχουν τοποθετήσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ που ουσιαστικά θεωρούν ανύπαρκτα τα μέτρα. Δεν θα μπω σε αυτή τη λογική. Ένα θα πω. Η βαρύτητα αυτών των μέτρων είναι πολιτική κι έτσι πρέπει να ερμηνεύεται η ξεκάθαρη πολιτική θέση της ΕΕ στο σύνολό της, πως είναι ενάντια στις απαράδεχτες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, πρέπει και κάτι άλλο να συνειδητοποιήσουμε ως τόπος. Πέραν του δύσκολου προβλήματος που έχουμε να διαχειριστούμε, του εθνικού μας προβλήματος, στην περιοχή μας συγκρούονται μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Κι είτε θα εκμεταλλευτούμε τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα που εξελίσσονται στην περιοχή, είτε υπάρχει ο κίνδυνος να βαθαίνει το πρόβλημα και να τσιμεντώνεται το status quo αλλά και χειρότερες εξελίξεις για τον τόπο μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως είπε «δεν είμαστε ένα κόμμα που αρεσκόμαστε στο να λέμε τι δεν θέλουμε. Αυτό είναι το εύκολο. Και το είπαμε χθες ομόφωνα. Στο τι δεν θέλουμε, εύκολα βρίσκουμε ομοφωνία. Το δύσκολο είναι να βρίσκουμε τι θέλουμε. Και εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ταπεινά το καταθέτουμε, ξέρουμε τι θέλουμε. Θέλουμε επανεκκίνηση και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του κυπριακού από εκεί που έχουμε μείνει. Και το πλαίσιο για εμάς είναι ξεκάθαρο, γιατί για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπάρχουν ούτε Σχέδια “Β” ούτε “Γ”».

«Ο μόνος δρόμος» όπως είπε «να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα περνάει μέσα από το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και ο νέος διάλογος αν θα ξεκινήσει δεν μπορεί να αγνοήσει τις παραμέτρους Γκουτέρες, που ως Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά από την πρώτη μέρα που είχε κατατεθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσα, δηλώνω και θα συνεχίσω να δηλώνω πως έπρεπε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα πολιτική προίκα για το κυπριακό».

«Από εκεί και πέρα» σημείωσε «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να σπάσει το αδιέξοδο. Οι προκλήσεις συνεχίζονται, απαράδεχτες. Σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για δημιουργία κόστους στην Τουρκία αλλά θα πω αυτό που ήταν και διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όσα κόστη και να δημιουργούμε σε οποιονδήποτε δεν σημαίνει ότι έχουμε εμείς οφέλη. Και το ζητούμενο είναι επιτέλους να έχουμε εμείς οφέλη γιατί εμείς ζούμε την κατοχή, ζούμε το διαμελισμό και βλέπουμε καθημερινά να τσιμεντώνεται η κατοχή, όχι μόνο επί εδάφους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ