ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποκαλυπτικό - Έβαλε φρένο η Ε.Ε. στα έργα Ερχάν Αρικλί

Η «Κ» αποκαλύπτει πώς η Κομισιόν αποστασιοποιείται από τον «αν. πρωθυπουργό» που καταζητείται για τη δολοφονία Ισαάκ

Του Παύλου Ξανθούλη

Του Παύλου Ξανθούλη

Η Κομισιόν κλείνει την πόρτα σε έργα υποδομής/προγράμματα στο ψευδοκράτος, τα οποία εμπίπτουν εμμέσως στη σφαίρα του λεγόμενου «υπουργείου οικονομίας και ενέργειας» του κατοχικού καθεστώτος και του «προϊστάμενού» του. Πληροφορίες της «Κ», οι οποίες δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, αναφέρουν ότι η αποστασιοποίηση της Κομισιόν και η απόφασή της να βάλει στο ψυγείο έργα υποδομής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη «δράση» του Ερχάν Αρικλί και την εμπλοκή του ούτω καλούμενου «υπουργού οικονομίας-ενέργειας» και «αναπληρωτή πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους, στη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Οι ίδιες πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Κομισιόν είχε ενημερωθεί από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόσφατη «υπουργοποίηση» του Ερχάν Αρικλί, σε συνδυασμό με την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψής του από την Interpol, για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, στις 11 Αυγούστου 1996. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου ότι οι ενέργειες της Κομισιόν είθισται να καθοδηγούνται από τη διεθνή νομιμότητα, κρίθηκε απαραίτητο όπως οι Βρυξέλλες βάλουν στο ψυγείο οποιαδήποτε έργα υποδομής και προγράμματα, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού Κανονισμού για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τα οποία δύναται να θεωρηθεί ότι σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το λεγόμενο «υπουργείο οικονομικών και ενέργειας» του κατοχικού μορφώματος.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν έχει καμιά σχέση με τις δομές της παράνομης οντότητας (ούτω καλούμενα «υπουργεία» κ.λπ.) και η δρομολόγηση έργων υποδομής και προγραμμάτων γίνεται απευθείας και χωρίς την οποιαδήποτε εμπλοκή του ψευδοκράτους. Εντούτοις, η Κομισιόν έκρινε ως απαραίτητη την πλήρη αποστασιοποίησή της από έργα που θα μπορούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εκληφθούν ότι εμπίπτουν έστω και εμμέσως στη σφαίρα επιρροής του λεγόμενου «υπουργού οικονομίας και ενέργειας» και «αναπληρωτή πρωθυπουργού», λόγω της εμπλοκής του σε φόνο και της έκδοσης διεθνούς εντάλματος σύλληψης εναντίον του. Με άλλα λόγια, η κίνηση της Κομισιόν είναι μεν σημειολογική, αλλά δεν παύει να στέλνει τα απαραίτητα πολιτικά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και συνεπώς δεν στερείται ουσίας.

Ο κ. Αρικλί, για τον οποίο η Interpol έχει εκδώσει «red notice» και καταζητείται (όπως και για άλλα εννέα πρόσωπα για τις δολοφονίες Ισαάκ και Σολωμού –βλέπε πιο κάτω), είναι έποικος, διαμένει από το 1986 στο ψευδοκράτος και ηγείται του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση». Ως αποτέλεσμα του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του κατόπιν ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε τεθεί υπό κράτηση στο Κιργιστάν το 2012, οπότε και αναμενόταν η εκτέλεση του εντάλματος της Interpol. Ωστόσο, μετά από παρέμβαση της Άγκυρας προς τις Αρχές του Κιργιστάν, δεδομένων και των σχέσεων των «δύο», ο Ερχάν Αρικλί αφέθηκε ελεύθερος…

Ο Ερχάν Αρικλί, που ακολουθεί σκληρή γραμμή στο Κυπριακό, κινείται στη λογική λύσης δύο κρατών και θεωρεί ότι ένα ΜΟΕ, το οποίο θα μπορούσε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν η «πώληση ηλεκτρικού ρεύματος» από το ψευδοκράτος προς τις ελεύθερες περιοχές… και όχι βέβαια η επιστροφή της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της. Σημειώνεται ότι 25 σχεδόν χρόνια μετά τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, κανείς δεν έχει συλληφθεί και προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Παρά το γεγονός ότι από τον Νοέμβριο 1996, κατόπιν ενεργειών του τότε γενικού εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, εκδόθηκαν δέκα συνολικά εντάλματα σύλληψης από την Interpol, πέντε για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και πέντε για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού:

Ο αριθμός των καταζητούμενων

Για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ καταζητούνται οι: Ερχάν Αρικλί: Έποικος από την πρώην Σοβιετική Ένωση, μόνιμος κάτοικος Κατεχομένων από το 1986. Σήμερα «υπουργός οικονομίας και ενέργειας» και «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους.

Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν: Τούρκος έποικος 41 ετών (το 1996) αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα. Κάτοικος τότε της κατεχόμενης πλευράς της Λευκωσίας.

Χασίμ Γιλμάζ: Τούρκος έποικος και πρώην μέλος της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος το 1996, είχε καφενείο στην πόλη της Κερύνειας.

Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν: Τούρκος έποικος, 26 ετών (το 1996) και μέλος της παράνομης τουρκοκυπριακής αστυνομίας, που έφτασε στις κατεχόμενες περιοχές όταν ήταν παιδί.

Πολάτ Φικρέτ Κορελί: Τουρκοκύπριος, 17 ετών (το 1996) και κάτοικος της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, καταζητούνται:

Κενάν Ακίν: Ούτως καλούμενος«υπουργός»γεωργίας και δασών του ψευδοκράτους (το 1996). Ερτάλ Χατζιαλί Εμανέτ: Υπηρετούσε (το 1996) ως διοικητής των «ειδικών δυνάμεων»του κατοχικού ψευδοκράτους. Χασάν Κοντακσί: Πρώην διοικητής του κατοχικού στρατού. Αττίλα Σαβ: Υπηρετούσε (το 1996) ως «αρχηγός» της λεγόμενης «αστυνομίας» του παράνομου μορφώματος. Μεχμέτ Καρλί: Ήταν (το 1996) στρατηγός του κατοχικού στρατού.

«Δύσκολη εξίσωση» λέει ο Γκουτιέρες

Τα είπαν τηλεφωνικώς με Γιοσέπ Μπορέλ

«Δύσκολη» χαρακτήρισε την εξίσωση του Κυπριακού, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτιέρες, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Γιοσέπ Μπορέλ. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι ο κ. Γκουτιέρες ήταν προβληματισμένος αναφορικά με τις προοπτικές των διαβουλεύσεων, δεδομένης της διαφοροποίησης της τουρκικής πλευράς και της δεδηλωμένης επιδίωξης μιας λύσης δύο κρατών. Ο κ. Γκουτιέρες ανέφερε, μάλιστα, στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. ότι ο ΟΗΕ δεν δύναται να εξετάσει μια τέτοια προοπτική λύσης δύο κρατών, καθώς εκφεύγει των όρων εντολής του διεθνούς οργανισμού. Εξήγησε ότι μια νέα ενδεχόμενη εντολή θα μπορούσε να δοθεί μόνο εάν και εφόσον συμφωνούσαν όλα τα μέρη. Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Κ», ο ύπατος εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ εξέφρασε την πρόθεση να προσκαλέσει τον Ερσίν Τατάρ στις Βρυξέλλες… για να του εξηγήσει γιατί η Ε.Ε. αντιτίθεται σε λύση δύο κρατών. Η εν λόγω «ιδέα» του κ. Μπορέλ προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς ο ύπατος εκπρόσωπος έχει ήδη γνωστοποιήσει και αναλύσει προς τον κ. Τατάρ την αντίθεση της Ε.Ε. σε λύση δύο κρατών, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κύπρο. Όπως εξάλλου πληροφορούμαστε, ο κ. Μπορέλ επανέλαβε την επιθυμία της Ε.Ε. να συμμετάσχει στη διαδικασία των συνομιλιών, με καθεστώς παρατηρητή, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι εάν αυτό δεν είναι δυνατόν άμεσα, θα μπορούσε να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο. Επεσήμανε ακόμη ότι η Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει υποστηρικτικά στη διαδικασία των συνομιλιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Ξανθούλη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση