ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άρχισαν τα αντάρτικα για την ρύθμιση της 56ης έδρας

Παρασκήνιο πολιτικών αρχηγών μέσα στο καλοκαίρι για την τροπολογία των αποστατών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από συνοπτικά και αναίμακτα θα κλείσει η ρύθμιση της 56ης έδρας καθώς η τροπολογία που την ακολουθεί η οποία προνοεί πως η βουλευτική έδρα βουλευτή που θα ανεξαρτητοποιείται θα πηγαίνει στο κόμμα και δεν θα την διατηρεί ο ίδιος όπως είθισται μέχρι σήμερα, έχει ήδη προκαλέσει τριγμούς σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που βγήκε επίσημα και ξεκάθαρα εναντίον της συγκεκριμένης τροπολογίας ήταν ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη ούτως ώστε να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Ενστάσεις φέρεται να έχει και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είναι ο κύριος παθών την τρέχουσα θητεία από την ανεξαρτητοποίηση βουλευτών του.

Το παρασκήνιο του καλοκαιριού

Σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα για την τροπή που πήρε το όλο ζήτημα. Έψεξε ιδιαίτερα τον ΔΗΣΥ που ενώ στηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία την ίδια ώρα στηρίζει το δόγμα πως η έδρα ανήκει στο κόμμα. Όπως αποκάλυψε άλλα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι όταν είχε γίνει σύσκεψη αρχηγών για το θέμα και άλλα στη σύσκεψη αρχηγών της 5ης Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι που πέρασε, είχε αποφασιστεί στη σύσκεψη αρχηγών, πως η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εσωτερικών θα αποφασίσει πως θα χειριστεί το θέμα πλήρωσης της 56ης έδρας.

Ο ΔΗΣΥ τότε υποστήριζε δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη πως θα έπρεπε να γίνουν αναπληρωματικές εκλογές ενώ τα υπόλοιπα κόμματα μιλούσαν για τροποποίηση του συντάγματος ούτως ώστε η έδρα να πληρωθεί αναδρομικά από τον Γιώργο Παπαδόπουλο. Η όλη συζήτηση θα συνεχιζόταν το Φθινόπωρο, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη σύσκεψη αρχηγών της 5ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης υπήρξε ανεπίσημη διαβούλευση μεταξύ πολιτικών αρχηγών που οδήγησε στην τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας για αναδρομική ισχύ της πλήρωσης της 56ης έδρας από τον Γιώργο Παπαδόπουλο έχοντας ως ουρά τροπολογία που θα προνοεί ώστε βουλευτής που φεύγει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να χάνει την έδρα και αυτή να δίδεται στον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος.

Ο κ. Συλλούρης κατά τη σύσκεψη αρχηγών δεν παρέλειψε να σημειώσει το αντικρουόμενο της υπόθεσης, ότι την εν λόγω πρόταση προωθεί ο ίδιος ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί επί Σχεδίου Ανάν, όταν διαγράφηκε από τον ΔΗΣΥ. Με τη συγκεκριμένη θέση διαφώνησαν ο Γιώργος Περδίκης και εν μέρει ο Γιώργος Λιλλήκας, σε θέμα αρχής. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λιλλήκας έχει χάσει δύο εκ των τριών του εδρών από την ανεξαρτητοποίηση των Άννα Θεολόγου και Παύλου Μυλωνά.

Ο ασκός του Αιόλου

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία «βουλευτής που αποχωρεί από την πολιτική του ομάδα ή από πολιτικό κόμμα εκπροσωπούμενου στη βουλή με τον συνδυασμό του οποίου εξελέγη η έδρα αυτού θα παραμένει στον εν λόγω συνδυασμό». Κάτι τέτοιο βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο στον βουλευτή που ανεξαρτητοποιείται αυτόβουλα, αλλά βάσει μπορεί να συμπεριλάβει και βουλευτές οι οποίοι διαγράφονται ή αποβάλλονται από το κόμμα εάν διαφωνήσουν με θέση του κόμματος.

Το όλο ζήτημα έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και αυτό γιατί δίδεται η αίσθηση της καταπάτησης της λαϊκής κυριαρχίας, η κομματικοποίηση της δημοκρατίας αλλά και η προέκταση ότι οι βουλευτές υπό τον φόβο της διαγραφής και απώλειας έδρας, θα συμμορφώνονται πλήρως στην κομματική γραμμή, ασχέτως αν διαφωνούν με συγκεκριμένες προτάσεις.

Στα δύο το ΔΗΚΟ

Ήδη στο ΔΗΚΟ, οι Άγγελος Βότσης και Γιώργος Προκοπίου έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια με την εν λόγω τροπολογία. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν οι Ζαχαρίας Κουλίας και ο Παύλος Μυλωνάς. Υπενθυμίζεται πως ο Ζαχαρίας Κουλίας το 2013, είχε διαγραφεί από το κόμμα και ακολούθησε για χρόνια ανεξάρτητη πορεία όταν είχε επιλέξει να στηρίξει τον Γιαννάκη Ομήρου για πρόεδρο της βουλής αντί τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν.

Ζήτημα αρχής φαίνεται να υπάρχει και για τον κ. Μυλωνά. Όχι μόνο γιατί η πρόταση αφορά και τον ίδιο ο οποίος αποχώρησε από τη Συμμαχία Πολιτών και προσχώρησε μετά από μήνες στο ΔΗΚΟ, αλλά και γιατί ο ίδιος ως προσωπικότητα ήταν ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής της οριζόντιας ψηφοφορίας, που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω τροπολογία. Έντονη διαφωνία εκφράζει βεβαίως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ο οποίος διαφωνεί τόσο συνταγματικά όσο και πολιτικά με την εν λόγω θέση. Ο Μαρίνος Μουσιούττας μέσω ανάρτησής του έκανε λόγο για περίοδοο σκοταδισμού.

«Η λαϊκή βούληση είναι το βασικότερο συστατικό της Δημοκρατίας. Η προσπάθεια φίμωσης των πολιτών θα μας οδηγήσει σε περιόδους σκοταδισμού. Ας μη γυρίσουμε κι άλλο την πλάτη στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε δύσκολη θέση συνεπώς αναμένεται να έρθει ο Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς τυχόν αντάρτικο της ομάδας του, θα τον φέρει σε δύσκολη θέση τόσο πολιτικά όσο και απέναντι στην συνοδοιπόρο του Ελένη Θεοχάρους. Προβλήματα βεβαίως υπάρχουν και εντός της ομάδας της ΕΔΕΚ, με τους βουλευτές να διαφωνούν με κάτι τέτοιο.

Στον ΔΗΣΥ επισημαίνουν πως αν αυτό αφορά όσους αυτοβούλως φεύγουν από ένα κόμμα, τότε είναι έτοιμοι να το συζητήσουν. Με δεδομένο ότι η πρόταση μιλά για βουλευτή που αποχωρεί από την ομάδα χωρίς να ξεκαθαρίζει αν είναι αυτοβούλως ή αν διαγράφεται, αυτό προκαλεί ανησυχία σε βουλευτές, κατά πόσο καταπατάται η λαϊκή κυριαρχία. Υπενθυμίζεται άλλωστε, πως ο ΔΗΣΥ έχει στο καταστατικό του την επιλογή αριστίνδην υποψηφίου. Προσώπου δηλαδή που δεν προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα και επιλέγεται βάσει της προσωπικότητάς του. Έχει παράλληλα ως θέση αρχής την προώθηση της οριζόντιας ψηφοφορίας. Θέσεις που αντικρούουν την εν λόγω τροπολογία και αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν και στο ΑΚΕΛ το οποίο ως θέση αρχής θεωρούσε ανέκαθεν πως η έδρα ανήκει στο κόμμα και όχι στο πρόσωπο. Δεν αποκλείεται στην ψηφοφορία μίας τέτοιας τροπολογίας να ταχθούν εναντίον στελέχη των Νέων Δυνάμεων όπως η Ειρήνη Χαραμπίδου και ο Αδάμος Αδάμου, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν διαχωρίσει σε σημαντικά ζητήματα, τη θέση τους, από αυτή του κόμματος.

Ο κίνδυνος της αποστασίας εντός των κοινοβουλευτικών ομάδων, δεν αποκλείεται να ταρακουνήσει τους πολιτικούς αρχηγούς βάζοντάς τους σε δεύτερες σκέψεις και προχωρώντας κατ επέκταση σε αναδίπλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΚΟ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  Οικολόγοι  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση