ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζει εκστρατεία ενημέρωσης για τη ΔΔΟ η «Απόφαση Ειρήνης»

Πολιτικά πρόσωπα από όλους τους χώρους συντάσσονται υπέρ της επανένωσης και κλείνουν τη ψιθυρολογία για άλλες μορφές λύσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με κύριο στόχο την ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά και την πραγματοποίηση επαφών με ομάδες τόσο στην ε/κ όσο και στην τ/κ πλευρά που επιδιώκουν την λύση του Κυπριακού έκανε την εμφάνισή της στο κοινό η πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης». Τους σκοπούς και τους στόχους της πρωτοβουλίας, δημοσιοποίησαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη το πρωί της Τετάρτης στη δημοσιογραφική εστία.

Τα πρόσωπα

Το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται βεβαίως στο ότι πρώτη φορά, μία πρωτοβουλία εμπερικλείει πολιτικά πρόσωπα διαφορετικών χώρων που πρωταγωνίστησαν στα πολιτικά δρώμενα για δεκαετίες όπως ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου Δήμαρχος Λεμεσού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου και πρώην υπουργός συγκοινωνιών και υπουργός οικονομικών επί διακυβέρνησης Χριστόφια Κίκης Καζαμίας. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν επίσης το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και πρώην Πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου ο πρώην Πρόεδρος της Νεολαίας του ΔΗΚΟ Γιάννης Παναγιώτου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης προερχόμενος από την ΕΔΕΚ Νίκος Μεσαρίτης. Στην ομάδα περιλαμβάνονται πρόσωπα από τον ακαδημαϊκό χώρο και ενεργά μέλη της Κοινωνίας των Πολιτών όπως ο Χάρης Σταυρινίδης Χάρης Ψάλτης, η Θεανώ Καλαβανά, αλλά και οι Γιάννος Ιωάννου, Gregory Konyalian, Ειρήνη Παπαγιάννη και Θέμος Δημητρίου. Στη δημοσιογραφική διάσκεψη βρέθηκαν κι άλλα ηχηρά ονόματα, όπως ο πρώην γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο πρώην υπουργός υγείας Γιώργος Παμπορίδης, η πρώην υπουργός εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η Άννα Μαραγκού, ο Μάριος Ηλιάδης, αλλά και οι υποψήφιοι για τη δημαρχία Ανδρέας Λόρδος και Νίκος Κάρουλλας.

Δεν είμαστε κόμμα

Στην ομιλία του ο Νίκος Μεσαρίτης ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία δημιουργίας της «Απόφασης για Ειρήνη» ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται ούτε για κόμμα ούτε για κίνημα. «Είμαστε μία ομάδα σε επίπεδο, πρωτοβουλία για τον τόπο που γεννήθηκε τον Μάιο του 2018 βλέποντας τα αδιέξοδα και τους κινδύνους, βλέποντας ότι τώρα η ειρήνη πρέπει να εξασφαλιστεί, τώρα έπρεπε να πάρουμε την Απόφαση για την Ειρήνη και την πήραμε».

Με αιχμές για άλλες μορφές λύσης

Στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας υπογραμμίζεται πως «η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί την καταλληλότερη βάση για διαπραγμάτευση χωρίς παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις προς άλλες κατευθύνσεις. «Η ομοσπονδιακή μορφή της λύσης του Κυπριακού» υπογραμμίζεται θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να συνεργαστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο, να διαχειριστούν από κοινού σημαντικά ζητήματα και να συνδιαμορφώσουν πολιτικές αποφάσεις που θα είναι προς το συμφέρον του συνόλου του κυπριακού λαού». Όπως σημειώνεται «οι καινοφανείς προσεγγίσεις που περιφέρονται ανεπιβεβαίωτα ως επίσημες ή ανεπίσημες αναφορές σε άλλες μορφές λύσης δεν συνεισφέρουν θετικά στην προοπτική της επανένωσης αλλά καλλιεργούν εντυπώσεις και προσδοκίες συμφωνημένης διχοτόμησης. Η διάψευση αυτών των αναφορών τόσο λεκτικά όσο και έμπρακτα είναι πολύ σημαντική για τη διατήρηση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας και για την ενίσχυση των προοπτικών της επίλυσης του Κυπριακού».

Να μη μιλούμε πλέον θεωρητικά

«Δεν είναι ωφέλιμο να συζητούμε θεωρητικά για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία» εξήγησε στην τοποθέτησή του ο Αλέκος Μαρκίδης σημειώνοντας πως πλέον τα πράγματα είναι προχωρημένα. «Εκείνο που έχουμε να κρίνουμε δεν είναι το θεωρητικό μέρος τι είναι αυτό το πολίτευμα, αλλά τι θα είναι αυτό το πολίτευμα ενόψει των συγκεκριμένων εγγράφων ενόψει των συγκεκριμένων συγκλίσεων και πως θα εξελίσσεται μέρα με τη μέρα προόδου στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε. «Μας φέρνει κοντά σας η έγνοια για την πορεία των διαπραγματεύσεων» σημείωσε ο Ανδρέας Χρίστου εκφράζοντας την ελπίδα αυτές οι διαπραγματεύσεις να έχουν αίσιο πέρας. «Βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις ελπίζουμε να είναι καλές αλλά πιθανόν να είναι και αρνητικές και γι αυτό καταθέτουμε τις λίγες δυνάμεις που διαθέτει ο καθένας μας στην προσπάθεια τα πράγματα να προχωρήσουν και για να προχωρήσουν χρειάζεται ο κόσμος να έχει περισσότερη ενημέρωση και προετοιμασία» κατέληξε. Ο Ιωάννης Κασουλίδης υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά που πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους και πρόσωπα που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενώνουν δυνάμεις για το κυπριακό πρόβλημα και τη λύση. Όπως είπε όταν υπάρχει στασιμότητα η πρωτοβουλία θα εκφράζει την αγωνία της αλλά όταν υπάρχει προοπτική κινητικότητας θα εκφράζει τη στήριξη και την ενθάρρυνση. «Τώρα βλέπουμε ότι κάτι μπορεί να γίνει» είπε ο κ. Κασουλίδης εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Δεν πρέπει να αποκτήσει βέτο η Τουρκία για την επανέναρξη των συνομιλιών

«Ασφαλώς οι τουρκικές προκλήσεις και για την Αμμόχωστο και την ΑΟΖ υπονομεύουν τις συνομιλίες» ανέφερε ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας για το αν πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών ο τερματισμός των τουρκικών προκλήσεων. «Την ευθύνη γι αυτό πρέπει όμως να την φέρει η Τουρκία» σημείωσε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν πρέπει να αποκτήσει βέτο στο πότε ξεκινούμε τις διαπραγματεύσεις λύσης του κυπριακού. Και δεν πρέπει να της επιτραπεί να αποσείσει από τους ώμους της ευθύνη της υπονόμευσης και να τη φορτώσει σε μας. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως προϋπόθεση τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Κίκης Καζαμίας ανέφερε πως «τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών κατέδειξαν ότι όσοι βρισκόμαστε εδώ ανήκουμε στην πλειοψηφία του λαού στη μερίδα των ενεργών πολιτών και μια έγνοια μας με τις παρεμβάσεις μας θα πρέπει να είναι να μπολιάσουμε με ενεργητικότητα περισσότερες μάζες έτσι ώστε να πείσουμε να αυξηθεί το ποσοστό των ενεργών πολιτών που λαμβάνει μέρος στις συζητήσεις στην έντιμη ανταλλαγή απόψεων στον τομέα της αναζήτησης της σωστής λύσης του κυπριακού». «Για την οικονομική επιβίωση και για ένα μέλλον ευοίωνο και στον οικονομικό τομέα σε αυτή τη χώρα που ζούμε δεν υπάρχει άλλη οδός και άλλη μέθοδος να την πετύχουμε παρά όταν λύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

Οι προϋποθέσεις και η απομάκρυνση από ΔΔΟ

Κληθείς να σχολιάσει από την «Κ» ο Ιωάννης Κασουλίδης κατά πόσο αυτό αποτελεί μία μορφή πίεσης της πολιτικής ηγεσίας προς την προσήλωση της ΔΔΟ και αν θεωρούν ότι η πολιτική ηγεσία απομακρύνεται από αυτή τη μορφή λύσης σημείωσε ότι είναι λανθασμένο το να βγει η εικόνα πως στόχος είναι να ασκηθεί πίεση. Όπως εξήγησε, είναι λανθασμένη γιατί «ήδη οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού ξεκίνησαν και πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να πετύχουν και δεύτερο από τα όσα γίνεται αναφορά επιβεβαιώνεται ότι η διεκδίκηση αυτής της λύσης θα είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία». Ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε ότι «χωρίς να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είτε με τις ενέργειες του Οζερσάι στο Βαρώσι είτε με τις ενέργειες της Τουρκίας στα χωρικά μας ύδατα είτε με τις ενέργειες της Τουρκίας δυτικότερα στην ΑΟΖ θα παρουσιάζονται και θα επαυξάνονται μέρα με τη μέρα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση