ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυτή είναι η απαντητική επιστολή Αναστασιάδη σε Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος υπενθυμίζει τις συγκλίσεις αλλά και τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων ως μέτρο για διασφάλισης των δικαιωμάτων των Τ/κ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη δημοσίοτητα δόθηκε την Τετάρτη η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ζήτημα των υδρογονανθράκων. Η επιστολή, ημερομηνίας 22 Ιουλίου, στάληκε στον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καιι Ασφάλειας, με κοινοποίηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μ. Ακιντζί.

Σημειώνεται ότι η απαντητική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη κοινοποιήθηκε την Τετάρτη στα 27 άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κονοβουλίου.

Όπως ανέφερε και την περασμένη Δευτέρα η «Κ» σε σχετικό ρεπορτάζ, ο Πρόεδρος στην επιστολή του εξηγεί τους λόγους τους οποίους απέρριψε την πρόταση Ακιντζί και τις συγκλίσεις συμπεριλαμβανομένου και του τι προνοεί το ταμείο υδρογονανθράκων.

Οι λόγοι απόρριψης

Τη λύπη του προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται στην επιστολή που απέστειλε και κοινοποίησε στον Τ/κ ηγέτη, η πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του Φυσικού Αερίου έρχεται σε αντίθεση με τις συγκλίσεις που έχουν μέχρι στιγμής επιτευχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος θέτει τις εξής συγκλίσεις

Η ομοσπονδιακή Κύπρος μετά τη λύση θα συνεχίσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από την συγκεκριμένη Σύμβαση.

Τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η συνορεύουσα ζώνη και αποκλειστική οικονομική ζώνη, όπως επίσης και η οριοθέτηση και διευθέτηση των θαλάσσιων περιοχών με τα γειτονικά κράτη εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι εν λόγω συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο ζητήματα που αφορούν και τους υδρογονάνθρακες, έχουν ήδη συμφωνηθεί.

H τουρκική πλευρά όπως αναφέρεται ποτέ δεν αμφισβήτησε αυτές τις συγκλίσεις, και είναι γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο που ουδέποτε ηγέρθη θέμα υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των εντατικών διαβουλεύσεων από το 2012 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά.

Δεν συμπεριέλαβε ζήτημα υδρογονανθράκων ο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον Αντόνιο Γκουτέρες πως ουδέποτε συμπεριέλαβε ένα τέτοιο ζήτημα υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των έξι σημείων του. Ένα πλαίσιο στο οποίο ο Πρόεδρος στην επιστολή του επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του. Αναφερόμενος στην πρόταση Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως ισχυρίζεται πως στόχος είναι να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Τ/κ. Ισχυρισμός που παρουσιάζεται από την Τουρκία ως δικαιολογία για τις παράνομες ενέργειές της εντός της θαλάσσιας ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στην επιστολή και το ταμείο των υδρογονανθράκων. «Επί του προκειμένου, και πέραν των όσων έχω προαναφέρει, υπενθυμίζω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού στο σύνολό του, προχώρησε στη νομοθετική σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, για τη διαχείριση των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Η συγκεκριμένη νομοθεσία όπως αναφέρεται «διασφαλίζει ότι τα έσοδα, όταν και εφόσον προκύψουν, θα αποταμιεύονται προς όφελος των μελλοντικών γενιών της Κύπρου».

Όπως επισημαίνεται οι ισχυρισμοί της Τουρκίας έρχονται σε αντίθεση με τη σύγκλιση που έχει επιτευχθεί βάσει της οποίας η ομοσπονδιακή Κύπρος, μετά τη λύση, θα εξακολουθήσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και έχω προαναφερθεί, οι διεκδικήσεις της Τουρκίας περιορίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44%, και αυτό εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθυμίζει στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Δημοκρατία προς την Τουρκία για διαπραγμάτευση της οριοθέτησης των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, στη βάση του διεθνούς δικαίου, την οποία επανέλαβε και καλωσόρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2019, όπου, ως μέτρο αντίδρασής στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, αποφασίστηκαν συλλογικά συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία η Τουρκία αρνείται ακόμα να δεχτεί.

Το ταμείο υδρογονανθράκων

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ σε συνέχεια των συγκλίσεων και της δημιουργίας Ταμείου Υδρογονανρθράκων είναι έτοιμος να μελετήσει κι άλλους μηχανισμούς προστασίας προς όφελος των Τ/κ από τα έσοδα όταν και αν υπάρξει αποτέλεσμα από τις γεωτρήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Όπως επισημαίνει υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσε να παραθέσει για τους οποίους απορρίπτει η ε/κ πλευρά την πρόταση του Τ/κ ηγέτη αλλά θα τους αποφύγει καθώς θεωρεί πολύ πιο σημαντικό το να υπάρξει κατάληξη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού το οποίο θα αποτελεί απάντηση σε μία σειρά ζητημάτων που δεν έχουν διευθετηθεί, ως αποτέλεσμα του απαράδεκτου στάτους κβο.

Στην επιστολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο Τ/κ ηγέτης σε αντίθεση με την πρόταση για το φυσικό αέριο, έχει ζητήσει μέσω επιστολής που απευθύνεται προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών μία άτυπη σύνοδο στη σύνθεση του Κραν Μοντανά υιοθετώντας στην ουσία όπως λέει «τις προτάσεις που είχα καταθέσει σε επιστολή μου προς Εσάς στις 14 Ιουνίου 2019».

«Όπως έχω επαναλάβει δημοσίως είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Τ/κ ηγέτη είτε κατ ιδίαν είτε στην παρουσία της κα. Λουτ με στόχο να συζητήσω τις συνθήκες σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κρανς Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».
«Επανέναρξη των συνομιλιών» όπως αναφέρει «που θα σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της χωρικής θάλασσας και της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, όπως επίσης και τους όποιους σχεδιασμούς αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όπως είχα αναφέρει σε επιστολή που απέστειλα προς Εσάς ημερομηνίας 26 Ιουνίου 2019 .

Δείτε αυτούσια την επιστολή 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X