ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βγήκαν μαχαίρια για τη συνάντηση Άντρου- Νικόλα

Για παλαιοκομματικό κατεστημένο μίλησε η Αλληλεγγύη ενώ ο ΔΗΣΥ διερωτήθηκε πού τα βρίσκουν οι δύο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η δημοσιοποίηση της συνάντησης του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, συζητήθηκε ποικιλοτρόπως και σίγουρα δεν άρεσε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μετά το δημοσίευμα της «Σημερινής» ότι οι δύο πολιτικοί άνδρες συζήτησαν και για τις προεδρικές εκλογές του 2023 το ΑΚΕΛ θέλησε να διευκρινίσει πως το κόμμα της Αριστεράς έχει ως προτεραιότητα να φύγει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ από την εξουσία. Δήλωση που αξιοποιήθηκε πλήρως από τον ΔΗΣΥ, ο οποίος διερωτήθηκε για τα κοινά των δύο κομμάτων, αλλά και από τους άλλοτε συνεργαζόμενους με το ΔΗΚΟ, Κίνημα Αλληλεγγύη, που έκανε λόγο για παλαιοκομματικά κατεστημένα.

Τι κοινό έχουν;

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου κατήγγειλε ότι η έγνοια του ΑΚΕΛ, τρεισήμισι ακριβώς χρόνια πριν από τις εκλογές και με την κρισιμότητα των στιγμών στο Κυπριακό, είναι να απομακρύνουν τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ από την εξουσία και να αναρριχηθούν στην εξουσία.

«Παρόλο που λένε στο ΑΚΕΛ πως ανησυχούν για το πώς θα είναι η Κύπρος χωρίς επίλυση του Κυπριακού, τώρα που είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων, αποφάσισαν να συναντηθούν με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και μάλιστα να διαρρέουν αυτές τις μυστικές τους συναντήσεις. Τις θέσεις των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου στο Κυπριακό, τις ξέρουμε όλοι πολύ καλά. Διερωτόμαστε τι κοινό έχουν οι θέσεις του ΑΚΕΛ με τις θέσεις των κομμάτων αυτών. Εκτός και αν θα περιοριστούν στο κοινό ενδιαφέρον, της νομής της εξουσίας.

Η τοποθέτηση του κ. Δημητρίου δεν έμεινε ασχολίαστη από στελέχη του ΔΗΚΟ, με τον Χρύση Παντελίδη να αναφέρει μέσω ανάρτησής του στο twitter πως «η αλαζονεία της εξουσίας στον ΔΗΣΥ έχει ανέβει σε βαθμό που πιστεύει ότι κυβερνά και τα κόμματα» και τον γ.γ. του ΔΗΚΟ Άθω Αντωνιάδη να αναφέρει χωρίς να συγκεκριμενοποιεί πως «μόνο το άγχος που τους προκάλεσε είναι κίνητρο για να ξαναγίνει», μιλώντας προφανώς για την συνάντηση των δύο αρχηγών. Στο ίδιο πλαίσιο βεβαίως και η τοποθέτηση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη στο ραδιόφωνο του «Πολίτη» ως απάντηση στον ΔΗΣΥ ότι το ΔΗΚΟ το ενώνουν πολύ περισσότερα με το ΑΚΕΛ παρά με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Να μη μας κάνουν μαθήματα…

Απάντηση στις αναφορές του ΔΗΣΥ έδωσε και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε διάσκεψη τύπου που παρέθεσε, καλώντας την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να μην παραδίδει μαθήματα πατριωτισμού στο ΑΚΕΛ. «Κατηγορούν το ΑΚΕΛ ότι τάχα αδιαφορεί για το Κυπριακό. Εδώ και δύο χρόνια, το μόνο πολιτικό κόμμα στην Κύπρο, που απηύθυνε συνεχώς εκκλήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες για το Κυπριακό ήταν το ΑΚΕΛ. Ο Πρόεδρος εκώφευε. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και ο Δημοκρατικός Συναγερμός σιωπούσαν. Ξαφνικά, συναισθανόμενος την πίεση από τη διεθνή κοινότητα, o κ. Αναστασιάδης αποφάσισε να ασχοληθεί με το Κυπριακό.

Πότε βέβαια; Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα κορυφώθηκε. Την ώρα που τίθεται από διάφορες πλευρές – και λυπούμαι να πω και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα- η απαίτηση για αλλαγή του συμφωνημένου πλαισίου, η απαίτηση για συζήτηση λύσης δύο κρατών. Τώρα, λοιπόν, που φόρεσαν το μανδύα του ενδιαφερόμενου για το Κυπριακό, προσπαθούν να μας πουν εμάς ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το Κυπριακό. Προσπαθούν να μας δώσουν μαθήματα πατριωτισμού. Απαντούμε λοιπόν ότι μαθήματα πατριωτισμού δεν δεχόμαστε από κανέναν και ιδιαίτερα από τον ΔΗΣΥ. Αποδείξαμε στην πράξη ότι είμαστε κόμμα πατριωτικό. Με πολιτικό κόστος, στηρίξαμε τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού παρόλο που είμαστε στην αντιπολίτευση, παρόλο που μας συμπεριφέρθηκαν με ένα τρόπο ανήθικο, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Και τους λέμε ότι και πάλι αν ξαναχρειαστεί, το ΑΚΕΛ θα αποδείξει στην πράξη πόσο πατριωτικό κόμμα είναι και όχι στα λόγια τα οποία μένουν κενά περιεχομένου, όπως κάνει το Προεδρικό και ο ΔΗΣΥ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού σημειώνοντας πως Προεδρικό και ΔΗΣΥ τελούν υπό πανικό.

Όπως το 2004

Απάντηση στον γ.γ. του ΑΚΕΛ έδωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου σημειώνοντας πως ο κ. Κυπριανού προσπαθεί να βρει συμμάχους στην απομάκρυνση του προέδρου Αναστασιάδη από την εξουσία, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή του με 57%. Όπως λέει η κα Βασιλείου αυτή είναι η κύρια έγνοια του ΑΚΕΛ. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων υπογραμμίζοντας πως όχι όπως κατά το 2004 όταν, προκειμένου να τσιμεντώσει το ναι, είπε όχι.

«Ούτε όπως ήταν η «υπεύθυνη» στάση του γ.γ. του ΑΚΕΛ για το Κραν Μοντανά, όπου ενώ εκθείαζε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας να καταθέσει γραπτώς προτάσεις επί του πλαισίου του γ.γ. των ΗΕ, στη συνέχεια υιοθετώντας άλλο καθ΄ υπαγόρευση αφήγημα, τον κατηγορούσε ως υπαίτιο της κατάρρευσης των συνομιλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διερωτήθηκε μάλιστα η κα Βασιλείου γιατί το ίδιο το ΑΚΕΛ δεν αξιοποίησε την περίοδο της διακυβέρνησής του με συνομιλητή τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να λύσει το Κυπριακό.

«Θέλουμε να ρωτήσουμε το ΑΚΕΛ κατά πόσο η προτεραιότητα που έχει θέσει για απομάκρυνση του προέδρου Αναστασιάδη από την εξουσία, το παρεμποδίζει να βλέπει τις συνεχείς απειλές και παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τις προθέσεις της Άγκυρας να αλλάξει το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και, ακόμα, την προσπάθεια αλλαγής της βάσης λύσης από την ψευδοκυβέρνηση με την ενθάρρυνση της Άγκυρας, καλώντας την ίδια ώρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πείσει για τις καλές του προθέσεις σε ό,τι αφορά την εξεύρεση μόνιμης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού», ανέφερε η κα Βασιλείου σημειώνοντας πως με την απόδοση ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, το μόνο που επιτυγχάνει το ΑΚΕΛ είναι την αποενοχοποίηση της Τουρκίας με τις επεκτατικές βλέψεις.

Οι διαρροές

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο ΔΗΣΥ προχώρησε ένα βήμα πιο κάτω αποκαλύπτοντας πως το ΑΚΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα τη συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

«Πόσο αξιόπιστο είναι λοιπόν το ΑΚΕΛ που ενώ θεωρεί πως φτάσαμε στο και πέντε του Κυπριακού, τέσσερις μέρες πριν την κάθοδο της κ. Λουτ, να διαρρέει στα ΜΜΕ αλλά και να τοποθετείται και επίσημα η ηγεσία του ότι προσπαθεί να χτίσει συμμαχίες για τις Προεδρικές του 2023; Ποια είναι η προτεραιότητα αυτή την ώρα; Η επίλυση του Κυπριακού ή η εξουσία το 2023; Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Προειδοποίησε η Θεοχάρους

Η συνάντηση του Νικόλα Παπαδόπουλου με τον Άντρο Κυπριανού, ενόχλησε πάντως και τον ενδιάμεσο χώρο και δη την «Αλληλεγγύη» η οποία σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για παλαιοκομματικό σύστημα. Προειδοποίησε μάλιστα πως σε ένα τέτοιο σενάριο η «Αλληλεγγύη» δεν θα είναι συνοδοιπόρος. «Οι υπολογιστικές κινήσεις άλλων κομμάτων με στόχο τη νομή της εξουσίας –οι οποίες συνεχίζονται από το παρελθόν και συντηρούν το παλαιοκομματικό κατεστημένο- σε καμία περίπτωση δεν θα μας βρουν συνεργούς και συνοδοιπόρους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X