ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:39
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πολιτική

Άγκυρα και Κατεχόμενα βολιδοσκοπούν λύση δύο κρατών

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Επιστροφή αριθμού προσφύγων ή εδαφών θα εστιάσει η τουρκική πλευρά

Λίγο πριν από την κρίσιμη άτυπη διάσκεψη του Βερολίνου, Άγκυρα και Κατεχόμενα εμφανίζονται έτοιμες για κάθε είδους ενδεχόμενο στο Κυπριακό. Με το σκεπτικό ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συνεννόηση με βάση το ομοσπονδιακό μοντέλο, η τουρκική πλευρά ανυπομονεί για την έναρξη της συζήτησης για τις περίφημες εναλλακτικές φόρμουλες λύσης.

Όπως πληροφορείται η «Κ», η νέα τοποθέτηση του Κουντρέτ Όζερσαϊ σχετικά με την προοπτική των εναλλακτικών λύσεων δεν είναι τυχαία. Έρχεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της τουρκικής πλευράς για τη νέα περίοδο στο Κυπριακό. Με την υπόθεση ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία για την ομοσπονδία, όχι εξαιτίας των παραμέτρων του ΟΗΕ αλλά επειδή οι εμπλεκόμενες πλευρές τις ερμηνεύουν με πολύ διαφορετικό τρόπο, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται για κάθε είδους σενάριο που αφορά τις εναλλακτικές αναζητήσεις στο Κυπριακό.

Πρέπει να ικανοποιηθεί η ε/κ πλευρά

Εφόσον ξεκινήσει, το αμέσως επόμενο διάστημα η αναζήτηση για εναλλακτικά μοντέλα διαλόγου και συνεργασίας, η τουρκική πλευρά κατανοεί ότι θα πρέπει να πραγματοποιήσει κάποια βήματα που θα ικανοποιήσουν την ε/κ πλευρά, η οποία θα κληθεί να αναθεωρήσει τη θέση και τη γραμμή της σε σημαντικά πεδία, όπως λ.χ. τη μοναδικότητα του κυπριακού κράτους. Εντός, λοιπόν, του πλαισίου της συγκεκριμένης προσπάθειας, η τουρκική πλευρά ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα της επιστροφής περισσότερων εδαφών ή περιουσιών στην ε/κ πλευρά, σε περίπτωση φυσικά που ανοίξει ο δρόμος για την αναβάθμιση της θέσης της τ/κ πλευράς στο διεθνές σκηνικό. 

Επιστροφή εδαφών ή περιουσιών

Η λογική της τ/κ πλευράς για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι σχετικά απλή: Μαζί με την έναρξη της διαπραγμάτευσης για ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο ή μοντέλο δυο κρατών, η τουρκική πλευρά θα κληθεί να εστιάσει είτε στην επιστροφή μεγάλου αριθμού προσφύγων στις εστίες τους στον βορρά, υπό τ/κ διοίκηση είτε θα προσφέρει περισσότερα εδάφη, σε σχέση με τα ποσοστά που έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι σήμερα, στην ε/κ πλευρά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, η τουρκική πλευρά πιστεύει ότι πλέον έχει έρθει η στιγμή για να κατανοήσουν κυρίως ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα ότι η ομοσπονδιακή φόρμουλα δεν οδηγεί πουθενά. Τίθεται ζήτημα αναζήτησης εναλλακτικών οδών επικοινωνίας, συνεννόησης και συνεργασίας στις σχέσεις των δύο μεγάλων κοινοτήτων της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ