ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Η ιστορία και οι 13 μέχρι σήμερα Πρόεδροι

61 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας 13 πρόεδροι έχουν εκλεγεί μέχρι σήμερα ενώ βρισκόμαστε στην ώρα μηδέν για την ανάδειξη του 14ου δεύτερου τη τάξει αξιωματούχου του κράτους

Ποιος ή ποια θα καταλάβει τη θέση του δεύτερου τη τάξει βάση του κυπριακού Συντάγματος, αξιώματος; Οι ζυμώσεις των κομμάτων συνεχίζονται. Τα πολιτικά παιχνίδια πολλά. Το ζητούμενο, ποιος υποψήφιος θα επικρατήσει και θα εκλεγεί με πλειοψηφία το απόγευμα.

Για πρώτη φορά τη θέση διεκδικεί και γυναίκα, η υποψήφια του ΔΗ.ΣΥ σε μια υποψηφιότητα που έχει και συμβολική ισχύ σε μια Βουλή που ο αριθμός των γυναικών βουλευτών μειώθηκε αντί να αυξηθεί μετά τις εκλογές της 30ης Μαΐου. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ξεκάθαρος πως δε θα μπει σε οιανδήποτε παζάρια και πως η υποψηφιότητα της κυρίας Δημητρίου θα είναι μέχρι τέλους στο τραπέζι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των υπολοίπων πολιτικών παρατάξεων. Οι μνηστήρες πολλοί. Η Εζεκία Παπαϊωάννου προκρίνει τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και το ΔΗΚΟ διαμηνύει πως μόνο η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου μπορεί να κερδίσει τη μάχη απέναντι στην Αννίτα. Από κει και πέρα τη θέση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων διεκδικούν οι Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων ενώ στο παραπέντε μπορεί να θέσει και υποψηφιότητα ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ.

Η μάχη πάντως αναμένεται να κερδηθεί στο νήμα και τα μικρά κόμματα όπως όλα φαίνεται θα είναι οι ρυθμιστές. Πάντως οι άσσοι ακόμη να κατέβουν και μέχρι να μετρήσει ο χρόνος αντίστροφα για την ώρα μηδέν όλα είναι ρευστά. Να σημειωθεί πως ο ΔΗΣΥ έχει 17 βουλευτές, το ΑΚΕΛ 15, το ΔΗΚΟ 9, το ΕΛΑΜ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ από 4 και οι Οικολόγοι 3.

Διατελέσαντες Πρόεδροι

Στα 61 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Βουλής, στη θέση του προέδρου της Βουλής -τη δεύτερη τη τάξει θέση βάσει του κυπριακού Συντάγματος- έχουν εκλεγεί μέχρι σήμερα 13 διαφορετικά πρόσωπα.

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1960: Πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με Πρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Έλληνες βουλευτές Χαρίδημο Χατζηχάρο και Αντιπρόεδρο τον πρεσβύτερο από τους Τούρκους βουλευτές Νιαζί Μανιέρα.

1ος Πρόεδρος της Βουλής: Γλαύκος Κληρίδης

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1963 Μετά τις διακοινοτικές ταραχές που σημειώθηκαν οι δεκαπέντε Τουρκοκύπριοι βουλευτές αποχώρησαν και έκτοτε οι έδρες τους παραμένουν κενές.

16 Ιουλίου 1970 Γλαύκος Κληρίδης

ΙΟΥΛΙΟΣ 1974 Ο Γλαύκος Κληρίδης ανέλαβε, δυνάμει του συντάγματος (άρθρο 36.2), Προεδρεύων της Δημοκρατίας μέχρι την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο στις 7 Δεκεμβρίου 1974. Παράλληλα, στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθήκοντα Προέδρου ασκούσε ο Προεδρεύων του σώματος Τάσσος Παπαδόπουλος.

15 ΙΟΥΛΙΟΥ 1976 Τάσσος Παπαδόπουλος

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1976 Σπύρος Κυπριανού. Στις 3 Αυγούστου 1977 αναλαμβάνει προεδρεύων της Δημοκρατίας μετά το θάνατο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1977 Προεδρεύων του σώματος ανέλαβε ο Αλέκος Μιχαηλίδης.

4 ΙΟΥΝΙΟΥ 1981 Γεώργιος Λαδάς

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1985 Βάσος Λυσσαρίδης

30 ΜΑΙΟΥ 1991 Αλέξης Γαλανός

6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1996 Σπύρος Κυπριανού

7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2001 Δημήτρης Χριστόφιας

6 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008 Μάριος Καρογιάν

2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011 Γιαννάκης Ομήρου

2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Δημήτρης Συλλούρης: υποχρεώθηκε σε παραίτησή στις 15 Οκτωβρίου 2020 εξαιτίας του σκανδάλου με τις πολιτογραφήσεις στο Αλ Τζαζίρα.

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 Αδάμος Αδάμου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
X