ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με νικητές και ηττημένους η Προεδρία της Βουλής

Πώς ναυάγησε πριν καν ξεκινήσει η συμμαχία ΑΚΕΛ –ΔΗΚΟ και η σημασία της σύμπλευσης ΕΛΑΜ με ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής η Αννίτα Δημητρίου και αυτή η εκλογή μπορεί να στείλει το δικό της μήνυμα σε μία περίοδο που οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην βουλή των αντιπροσώπων και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ένα μήνυμα πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, να δοθεί έμφαση σε αξιακές επιλογές απαλλαγμένες από έμφυλες προκαταλήψεις. Αυτό βεβαίως δεν εξυπακούεται και δεν περιορίζεται με την εκλογή της κυρίας Δημητρίου. Αναμένεται να αποδειχθεί από συγκεκριμένες πολιτικές τις οποίες θα εφαρμόσει το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση οι οποίες θα ευνοούν την ισότητα των δύο φύλων σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρείται ο μεγάλος νικητής της όλης διαδικασίας. Κατάφερε αυτή τη στιγμή να ηγείται και της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Αυτό βεβαίως ενέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί στο μέλλον για πλήρη επικράτηση και κυριαρχία. Σε θέμα εικόνας και ουσίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ φέρεται να κρατά τον λόγο του ότι θα πήγαινε μέχρι τέλους χωρίς παζάρι και μυστικές διαβουλεύσεις με τον δικό του υποψήφιο. Μία υποψηφιότητα που φρόντισε να προτάξει ως προώθηση της ισότητας από πλευράς του ΔΗΣΥ και αφουγκράσματος της κοινωνίας. Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις που διέρρεαν τις τελευταίες μέρες υπέρ της κυρίας Δημητρίου. Αυτό το οποίο θα πρέπει να απαντήσει ο ΔΗΣΥ είναι το επιχείρημα πως με την επιλογή δικού τους προσώπου στην Προεδρία της Βουλής ανατρέπεται η υπόσχεση περί συναίνεσης και συνδιαβούλευσης με τα υπόλοιπα κόμματα. Θα πρέπει να απαντήσει βεβαίως και για τη σύμπλευση που έχει πλέον με το ΕΛΑΜ. Είναι ένα ζήτημα το κόμμα της Ακροδεξιάς να ψηφίζει τον προϋπολογισμό ή το νομοσχέδιο για τον Συνεργατισμό και άλλο να ψηφίζει Πρόεδρο της Βουλής την αντιπρόεδρο του ΔΗΣΥ. Περνά δηλαδή το μήνυμα πως ΔΗΣΥ και ΕΛΑΜ συμπλέουν όταν ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση βρίσκεται σε δυσκολία.

Μεγάλος νικητής θεωρείται και η Δημοκρατική Παράταξη. Στόχος του Προέδρου της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν ήταν να αποτρέψει με κάθε τρόπο την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου και αυτό το πέτυχε κινούμενος στο παρασκήνιο. Ο ίδιος είχε προχωρήσει σε διαβουλεύσεις τόσο με το ΑΚΕΛ όσο και με τους Οικολόγους ούτως ώστε να έχουν δικό τους υποψήφιο. Μάλιστα σε εκείνον λέγεται πως οφείλεται η υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού. Ο,τι κι αν είπε πάντως στο παρασκήνιο, τελικά συνέπλευσε με τον ΔΗΣΥ και επιβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις που έχει με την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Διαλύθηκε πριν ξεκινήσει η συμμαχία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ

Μεγάλος χαμένος της όλης υπόθεσης είναι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Η Προεδρία της Βουλής θα ήταν μία καλή περίπτωση ώστε να ξεκινήσει η συνεργασία των δύο κομμάτων με ορίζοντα το 2023. Όπως ανέφερε η «Κ» το προηγούμενο διάστημα Νικόλας Παπαδόπουλος και Άντρος Κυπριανού είχαν συνάντηση με τον τελευταίο να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να βάλει υποψηφιότητα. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος από την άλλη είχε ξεκαθαρίσει πως αν βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της βουλής και εκλεγεί δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για την προεδρία της Δημοκρατίας. Όλο αυτό φαίνεται πως ναυάγησε πολύ νωρίς και κατέδειξε την δυσκολία των δύο κομμάτων να συνεννοηθούν στα πιο απλά. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πρέπει να δώσει απαντήσεις στις πιέσεις που θα δεχτεί οτι πλέον χάνει τον ρυθμιστικό ρόλο και κινδυνεύει από τον Μάριο Καρογιάν. Ενδιαφέρον προκαλεί η σύμπλευση πάντως ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, δύο κόμματα τα οποία είχαν απομακρυνθεί. Πλέον φαίνεται πως στα δύσκολα, στηρίζει το ένα το άλλο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου