ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι θα συσπειρώσει τον ΔΗΣΥ;

Η αξιοποίηση του Μάκη, η αναφορά στον Κήρυκα και τα container του Μαρί

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κάθε άλλο από υγιεινός περίπατος, προβλέπεται να είναι για τον Δημοκρατικό Συναγερμό η υφιστάμενη εκλογική διαδικασία, καθώς μπορεί οι δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κόμμα να βρίσκεται στην πρώτη θέση, όμως πέφτει επικίνδυνα σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και αδυνατεί να συσπειρωθεί. Η μάχη της συσπείρωσης θέλει την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή, πλήρη αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ και πλέον μετωπική αντιπαράθεση με το ΔΗΚΟ. Το ερώτημα είναι αν όλο αυτό πλέον μπορεί να συσπειρώσει το κόμμα, όσο εύκολα γινόταν σε άλλες εποχές ή αν θα προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, σε μία περίοδο έντονης απαξίωσης του πολιτικού συστήματος.

Υπουργοί και Ιωνάς στο παιχνίδι

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τις διαρροές προς το ΔΗΚΟ, αλλά και τις χαμηλές πτήσεις που καταγράφει το κόμμα σε θέματα πάταξης της διαφθοράς ενεργοποίησαν την Πινδάρου και το Προεδρικό να φέρουν στο προσκήνιο μέλη του υπουργικού συμβουλίου και πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη. Καθόλου τυχαίο το ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μπήκε πρώτος στον προεκλογικό κτυπώντας κυρίως το ΔΗΚΟ, με την γνωστή τοποθέτησή του σε συνέντευξη στην «Κ» ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρίγκιπας του λαϊκισμού. Στον προεκλογικό και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου όταν η υπεύθυνη του προεκλογικού προγράμματος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος του «Φωνή» Αναστασία Παπαδοπούλου επέκρινε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το επίδομα μητρότητας ότι αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, χαρακτηρίζοντας τις επικρίσεις μηδενισμό και λαϊκισμό. Στον προεκλογικό του ΔΗΣΥ ενεργό ρόλο ανέλαβε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος προσπαθεί να συσπειρώσει τους παλιους Συναγερμικούς.

Περί Κήρυκα της λάσπης και δικηγορικών

Κύριος στόχος του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να απαντήσει πρώτα στο Δημοκρατικό Κόμμα. Αξιοποίησε πλήρως το ατόπημα του ΔΗΚΟ με τον «Συναγερμικό Μάκη» αντιστρέφοντας τα πυρά και αφήνοντας σαφείς αιχμές στο ΔΗΚΟ, πως αποτελεί το κόμμα του ρουσφετιού, όπως άλλωστε άφηνε να νοηθεί στο προεκλογικό σποτ. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Αλησμόνητη η τοποθέτηση του Νίκου Τορναρίτη στο τηλεοπτικό πάνελ του ΣΙΓΜΑ, όταν ανέσυρε από τον φάκελό του τα εξώφυλλα του Κήρυκα για τα attivan που έπαιρνε ο Σπύρος Κυπριανού και της Ελευθεροτυπίας που χαρακτήριζε τον Γλαύκο Κληρίδη πράκτορα των Ναζί. Μία κίνηση που στόχο είχε να κτυπήσει το συναίσθημα του Συναγερμικού και να θυμηθεί τον κομματικό του πατριωτισμό. Όμως κυβέρνηση και Πινδάρου δεν έμειναν μόνο στον Κήρυκα την Ελευθεροτυπία και τα attivan του Σπύρου Κυπριανού. Θέλουν να πλήξουν το ΔΗΚΟ στο ζήτημα της διαφάνειας καθώς βάσει ερευνών, το ΔΗΚΟ φέρεται να κερδίζει επί του παρόντος έδαφος σε αυτό τον τομέα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως βάσει παραδοχών Συναγερμικών στελεχών, δυσκολεύονται να πείσουν το ακροατήριό τους για ποιο λόγο δεν δίνουν τους περιβόητους φακέλους στον γενικό ελεγκτή.

Ενδεικτικές οι αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη για το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος περί σύγκρουσης συμφερόντων. Ενδεικτική και η δριμεία επίθεση του Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνέντευξή του στην «Κ» εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου και του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος. Κληθείς να σχολιάσει για την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου Νίκου Αναστασιάδη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, περιορίστηκε στον Νικόλα Παπαδόπουλο. «Το πόρισμα το διαβάζουμε α λα καρτ; Δηλαδή εκεί που αναφέρεται ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και το γραφείο του που έκανε αιτήσεις πολιτογραφήσεων δεν υπάρχει σύγκρουση;

Όταν ο Τάσσος και το πρώην δικηγορικό του γραφείο (και του Αναστασιάδη είναι πρώην), ήρθε στο υπουργικό συμβούλιο και υπογράφηκε η μεγαλύτερη σύμβαση που έγινε από το 1960 μέχρι σήμερα, πέραν του 1 δις ευρώ, για τα αεροδρόμια, δεν υπήρχε θέμα σύγκρουσης συμφέροντος;» διερωτήθηκε. Στο ίδιο πλαίσιο και η κυβέρνηση, μέσω του Βίκτωρα Παπαδόπουλου κατήγγειλε τον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι επεδίωκε μέσω επιστολής του επίσπευση των 700 πολιτογραφήσεων στο πλαίσιο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από την πανδημία.

Σύνδεση ΔΗΚΟ με Μαρί

Δεν πέρασε απαρατήρητη και η αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου στην «Κ» για το Μαρί, όπου για πρώτη φορά συμπεριέλαβε σε αυτό και το ΔΗΚΟ. «Όταν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ήταν κυβέρνηση και είχαν να διαχειριστούν τρία containers ανατίναξαν την Κύπρο! Φανταστήκατε να διαχειρίζονταν την παγκόσμια πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση αυτή δεν έμεινε βεβαίως αναπάντητη από το ΑΚΕΛ και τον γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού σημειώνοντας πως όταν λείπουν τα επιχειρήματα περισσεύει ο λαϊκισμός και κάλεσε τον ΔΗΣΥ να βρει τη σοβαρότητά του για να μη μείνει στην Ιστορία ως η κυβέρνηση της διχοτόμησης και της διαφθοράς.

Μπορεί βεβαίως όλο αυτό να πείσει τους αναποφάσιστους Συναγερμικούς; Ανέκαθεν οι υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης συσπείρωναν, ιδιαίτερα όταν η αντιπαράθεση ήταν μεταξύ Δεξιάς Αριστεράς. Σε ένα περιβάλλον ήδη απαξιωμένο με το κυβερνών κόμμα να υπόκειται ήδη τον νόμο της φθοράς και τους κομματικούς δεσμούς να χαλαρώνουν σε σχέση με το παρελθόν, η συσπείρωση με αναφορές στο παρελθόν γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ο ΔΗΣΥ έπαιξε το χαρτί του υπεύθυνου κόμματος που διέσωσε την οικονομία σε όλες τις εκλογικές μάχες.

Σήμερα ωστόσο ο στόχος είναι να παρουσιαστεί το όραμα για την Κύπρο του μέλλοντος. Αυτό κατάφερε να κάνει τον ΔΗΣΥ κυβερνών κόμμα για δύο θητείες: η αίσθηση πως έχει συγκεκριμένο πλάνο για το μέλλον. Όχι τα attivan, ο Γλαύκος Κληρίδης, ο Μιλόσεβιτς, το Μαρί και ο κίνδυνος επέλασης της Αριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου