ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αβέρωφ στην «Κ»: Αν αφήσουμε την αντιπολίτευση θα τουμπάρει τη χώρα

Δεν θα υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις με μια Bουλή Βαβέλ που βάζει εμπόδια με στόχο το ’23, τονίζει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Ένας αδύναμος ΔΗΣΥ θα θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και την ιστορική ευκαιρία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης» λέει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προειδοποιώντας ότι αν αφήσουν την αντιπολίτευση, τότε αυτή θα τουμπάρει τη χώρα. Εξαπολύει δριμεία επίθεση σε ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο για το συγγενικό του δικηγορικό γραφείο, αλλά και στο ΑΚΕΛ, προειδοποιώντας ότι με την πολιτική τους θα σκοτώσουν το σχέδιο ανάκαμψης.

 –Ποιο θα είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΔΗΣΥ στις επικείμενες εκλογές;

Είναι μάχη εδρών.

–Άρα για σας σημαντικό είναι να μη μειωθούν;

Κατεβαίνουν σε εκλογές για πρώτη φορά δεκαπέντε κομματικοί σχηματισμοί. Η πίτα παραμένει η ίδια. Όλοι οι μεγάλοι πιθανώς θα έχουν απώλειες εκτός αν τα νεοσύστατα κόμματα πάρουν μηδέν. Για εμάς το σημαντικό είναι να παραμείνει ο ΔΗΣΥ κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Να μείνει δυνατός ο ΔΗΣΥ για να μπορεί, όπως έκανε εδώ και χρόνια, να κρατά μέσα από τη σοβαρότητά του, την υπευθυνότητά του, τη χώρα στη σωστή πορεία. Ένας αδύναμος ΔΗΣΥ θα θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και την ιστορική ευκαιρία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

–Η όποια πτώση σε εκλογικά ποσοστά θα είναι δηλαδή επειδή αυξάνονται οι σχηματισμοί σύμφωνα με την εκτίμησή σας;

Το ένα είναι αυτό. Είμαστε όμως και ένα κόμμα εξουσίας εδώ και οκτώ χρόνια. Αν κάποιος ήθελε να εστιάσει στα μεγάλα, θα κατέγραφε πως αυτή η κυβέρνηση πήρε μία χρεωκοπημένη οικονομία και την ξανανάστησε, πως παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση αυτή πέτυχε σημαντικές και ιστορικές μεταρρυθμίσεις. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ΓεΣΥ. Να σας θυμίσω τι έλεγαν για τη μείωση της στρατιωτικής θητείας πριν από τις προηγούμενες εκλογές; Πως ήταν ψέματα και πως δεν θα εφαρμοστεί! Σήμερα λένε το ίδιο για το σχέδιο ανάκαμψης. Θα σκοτώσουν το ταμείο ανάκαμψης, λέγοντας πως δεν μπορεί να λειτουργήσει και πως είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Ωσάν και η Ευρώπη να έβαλε χρονοδιαγράμματα για το πότε θα εγκριθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις εκλογές στην Κύπρο. Μα αν ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ έχουν τη δύναμη να καθορίζουν στις Βρυξέλλες πότε να μπαίνουν χρονοδιαγράμματα προς έγκριση προγραμμάτων που ξεπερνούν το ένα τρισ. ας κάνουν τουλάχιστον υπόκλιση. Ξέρετε, δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα…

–Επικρίνεται η κυβέρνηση για λάθη που έγιναν τελευταίως ιδιαίτερα με την πανδημία…

Πρώτοι εμείς υποδείξαμε κάποια μικρά λάθη. Γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στα μικρά. Όμως, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στα μέλη μας. Να μη νιώθουν την ανάγκη να απολογούνται, αλλά να είναι υπερήφανα για τη μεγάλη εικόνα της διαχείρισης αυτής της κυβέρνησης, με προμετωπίδα τα έργα και τα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. Είδαμε σε χώρες του G8 κόσμου να πεθαίνει στους διαδρόμους. Εμείς είμαστε η δεύτερη καλύτερη χώρα, μαζί με τη Φιλανδία, στη διαχείριση της πανδημίας. Η Γερμανία, με την πιο πειθαρχημένη κοινωνία, έχει ακόμη κλειστά τα εστιατόρια. Δεν γίνεται να δεχόμαστε αυτό τον μηδενισμό.

 –Το πρόβλημα της πύλης αποδομούσε βεβαίως το αφήγημά σας περί ψηφιακής εποχής…

Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν όσα δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Πρώτη φορά έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί με τρόπο πλήρως μηχανογραφημένο. Σχετικά με τα εμβόλια: καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν έδωσε επιλογή στον πολίτη. Ακόμα και η Εσθονία, που είναι πρώτη στην ψηφιακή διακυβέρνηση στην Ευρώπη, δεν έδινε στους πολίτες το δικαίωμα να διαλέγουν την ώρα του ραντεβού τους και το εμβόλιο. Ας σταματήσουμε να μεμψιμοιρούμε και ας δούμε τα άλματα προόδου που έχουμε κάνει σε ελάχιστο χρόνο και υπό αντίξοες συνθήκες την πρόοδο.

 –Άρα κακώς έγινε η πύλη;

Μόνο ο Κυπραίος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα της μάρκας του εμβολίου. Έχει καμιά μάνα, κανένα πατέρα που πήγε στον παιδίατρο και τον ρώτησε τι μάρκα εμβόλιο θα βάλει το παιδί της; Φτάσαμε στα άκρα, χάσαμε τη νηφαλιότητά μας, ξεφύγαμε. Και απευθύνομαι κυρίως στην αντιπολίτευση που έχει χάσει το μέτρο της αντιπαράθεσης. Έγιναν πρωταθλητές στην άρνηση και τον μηδενισμό και παρασύρουν συμπολίτες μας και ακόμα και ΜΜΕ. Ας θυμηθούμε τις προσπάθειες για στήριξη της οικονομίας.Τις κρατικές εγγυήσεις πριν από έναν χρόνο τις σκότωσε η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης. Και τώρα, υπό το βάρος τη κατακραυγής, ήρθαν να τις ψηφίσουν με ανόητες τροποποιήσεις. Μακάρι να διαψευστώ και να μην έρθει μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι «με αυτά τα μασκαραλίκια παραβιάζετε κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δεν μπορείτε να προχωρήσετε». Αυτοί, αν τους αφήσουμε, θα τουμπάρουν τη χώρα. Την ώρα της παγκόσμιας πανδημίας, της μεγαλύτερης μας κρίσης από το 1974, πήγαν να αφήσουν τον τόπο χωρίς προϋπολογισμό. Τώρα ζητούν να ενισχυθούν για να βάλουν φρένο ακόμα δύο χρόνια. Μόνος τους στόχος είναι να μη γίνεται τίποτα. Δεν έχουν θετική πρόταση, μόνο άρνηση, εμπόδια και δυσκολίες. Αυτός ο τόπος όμως πρέπει να πάει μπροστά.

–Λέτε να πάμε μπροστά, όμως οι εκλογές δεν κερδίζονται με το τι κάνατε επί οικονομικής κρίσης; Η κριτική που δέχεστε είναι πως δεν έχετε πλέον όραμα για το μέλλον.

Αυτά είναι έωλα επιχειρήματα. Βεβαίως πρέπει να καταγράψεις τα πεπραγμένα, να σταθείς στο σήμερα και να σχεδιάσεις το αύριο. Βεβαίως και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε, 4,5 δισ. που μας περιμένουν στο τραπέζι, με μεγάλο μέρος χορηγίες και όχι δάνεια, δεν είναι σχεδιασμός για την Κύπρο του αύριο; Μας έδωσαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε εμείς το μέλλον της χώρας μας. Σε αυτό τον σχεδιασμό είχε εκπροσώπους από το κάθε κόμμα και από το ΑΚΕΛ και από το ΔΗΚΟ. Δεν αντέδρασε κανένας. Και ποια είναι τώρα η αντιμετώπιση από την αντιπολίτευση; Θυμήθηκαν να τα ισοπεδώσουν όλα. Για μια ακόμα φορά. Πώς θα υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Σχέδιο Ανάκαμψης με μία Βουλή - Βαβέλ που μόνη έγνοια θα έχει τις επόμενες Προεδρικές και να βάλει εμπόδια;

–Γιατί Βαβέλ; Δεν είναι μορφή δημοκρατίας οι διαφορετικές απόψεις στη Βουλή;

–Βεβαίως. Ακούσατε να βάζω εγώ θέμα δημοκρατίας; Εγώ θέτω θέμα αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας. Ο κόσμος είναι ελεύθερος να ψηφίσει ό,τι νομίζει. Το γεγονός όμως είναι ότι η Βουλή θέλει σταθερές πλειοψηφίες για να αποφασίσει. Οι ευκαιριακές, τυχοδιωκτικές συμμαχίες είναι η χειρότερη συνταγή για τη χώρα μας σήμερα. Οι Αμερικανοί είναι αντιδημοκράτες επειδή έχουν δύο μεγάλα κόμματα και σταθερές πλειοψηφίες; Αντιδημοκράτες και οι Εγγλέζοι; Οι Έλληνες; Οι μόνοι δημοκράτες στο κόσμο είναι οι Κυπραίοι; Κατανοώ τον θυμό του κόσμου αλλά αυτοί που έχουν θυμό και αντιδρούν σήμερα θα είναι παραπάνω θυμωμένοι μετά. Και θα ζητούν εξηγήσεις από τον Αβέρωφ και τον ΔΗΣΥ, όταν τίποτα δεν θα προχωρά.

 –Προφανώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις και το γεγονός ότι καταγράφετε πολύ χαμηλά ποσοστά αξιοπιστίας σε θέματα διαφθοράς.

Ο ελέφαντας είναι μπροστά μας και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

–Ο ελέφαντας είναι η διαφθορά;

Υπάρχουν και δεκάδες άλλοι ελέφαντες.

–Εσείς όμως τι θα κάνετε για να διορθωθεί ο ΔΗΣΥ;

Κατανοώ ότι επειδή είμαστε κυβέρνηση και κόμμα εξουσίας ο κόσμος βλέπει πρώτα αυτούς που κυβερνούν, ασχέτως αν στα βίντεο πρωταγωνιστούν πρωτοκλασάτα στελέχη αυτών που φωνάζουν. Έχουμε και κάποιον να κάνει τον Ηρακλή κατά της διαφθοράς και να κατηγορεί, τη στιγμή που εκείνος και το συγγενικό του δικηγορικό γραφείο έκανε τα ίδια και χειρότερα.

 –Το Υπουργικό Συμβούλιο όμως αποφασίζει. Και άμεση εμπλοκή είχε το γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη και μελών του Υπουργικού…

Το πόρισμα το διαβάζουμε α λα καρτ; Δηλαδή, εκεί που αναφέρεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και το γραφείο του που έκανε αιτήσεις πολιτογραφήσεων δεν υπάρχει σύγκρουση; Όταν ο Τάσσος και το πρώην δικηγορικό του γραφείο (και του Αναστασιάδη είναι πρώην), ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο και υπογράφηκε η μεγαλύτερη σύμβαση που έγινε από το 1960 μέχρι σήμερα, πέραν του 1 δισ. ευρώ, για τα αεροδρόμια, δεν υπήρχε θέμα σύγκρουσης συμφέροντος;

–Μαζί σας μιλούμε όμως όχι με τον Νικόλα Παπαδόπουλο

Όταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ζητούσε να πιάσει διαβατήριο ένας Σύριος τρομοκράτης γιατί του το ζήτησε ο φίλος του, ο Εμίρης του Κατάρ, του Al Jazeera δεν είναι σύγκρουση; Η διαπλοκή δεν σταματά στην εκτελεστική εξουσία, υπάρχει διαφθορά στη νομοθετική, δικαστική εξουσία, στην τέταρτη εξουσία και στον ιδιωτικό τομέα. Η διαπλοκή και διαφθορά που είναι παγκόσμια αντιμετωπίζεται με αυστηρούς κανόνες απόλυτης λογοδοσίας και απόλυτης διαφάνειας. Να έρθουν όλοι να συνεργαστούμε για να το λύσουμε. Η προσέγγιση όμως κάποιων, ότι εσείς όλοι είστε διεφθαρμένοι και ο μόνος αδιάφθορος είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, η προσέγγιση του ΑΚΕΛ που υπάρχει κομματική παρέμβαση σε κάθε σκάνδαλο είναι προκλητική. Να κάτσουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, να φωνάξουμε διεθνείς οργανισμούς και να εφαρμόσουμε στον τόπο μας, απόλυτη λογοδοσία και διαφάνεια.

 –Υπάρχει βεβαίως ζήτημα με τα πρώην δικηγορικά γραφεία της κυβέρνησης, το οποίο θίξατε. Τι θα γίνει με αυτό;

Αν θέλουμε να μην υπάρχουν, ας έρθουμε να αλλάξουμε το σύνταγμα. Όταν κάποιος γίνει υπουργός, γενικός εισαγγελέας, αρχηγός κόμματος, να μην έχει ταμπέλα ή επιχείρηση με το όνομά του.

–Οι συχνές διαφοροποιήσεις σας από τον πρόεδρο τι σημαίνουν; Διαφορετική σχολή σκέψης ή παιχνίδι για να ικανοποιήσετε όλα τα ακροατήρια;

Έχουμε διακριτούς ρόλους. Όμως, σε καμία κρίσιμη φάση και σε καμία δύσκολη στιγμή για τον τόπο Αναστασιάδης και Αβέρωφ τράβηξαν ο καθένας τον δρόμο του.

 –Ούτε μετά το Κραν Μοντάνα;

Από το 2013 για να βγάλουμε τη χώρα από τη δεινή κατάσταση δεν κλείναμε μάτι. Σε όλες τις μεγάλες μάχες είμαστε μαζί. Υπάρχουν σίγουρα τα επιμέρους, ωστόσο αυτό αποδεικνύει πόσο φιλελεύθερο κόμμα είμαστε. Αλίμονο αν δεν μπορεί το κυβερνών κόμμα να πει δημοσίως ότι κάποια πράγματα μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα.

–Έχετε παράπονο από τα στελέχη σας ότι δεν βγαίνουν ιδιαίτερα μπροστά;

Δίνουν μάχες, τους καμαρώνω, αλλά πρέπει να νιώθουν ότι έχουν όλα τα εφόδια να επιτίθενται. Επειδή δεν γίνεται να ανέχονται στα πάνελ να τους κάνει μαθήματα το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ. Εδώ όταν το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ ήταν κυβέρνηση και είχαν να διαχειριστούν τρία containers ανατίναξαν την Κύπρο! Φανταστήκατε να διαχειρίζονταν την παγκόσμια πανδημία;

–Και με ποιους θα συνεργαστείτε στη Βουλή με δεδομένο ότι πλέον έχουν γκρεμιστεί οι γέφυρές σας με το ΔΗΚΟ;

Το ΔΗΚΟ επεδίωξε να τουμπάρει την οικονομία καταψηφίζοντας τους προϋπολογισμούς. Δε θα προτιμούσαμε το ΔΗΚΟ από τη χώρα. Υπήρχε όμως ένας Συναγερμός με 18 βουλευτές. Όσο λιγότερους έχει τόσο δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα, να κρατηθεί η χώρα στη σωστή πορεία.

 –Πριν από λίγο καιρό είχατε κάνει άνοιγμα για την πολιτική ισότητα. Κάποιος θα σας πει πως ο πρόεδρος είναι εκείνος που βάζει υποσημειώσεις και δεν την δέχεται.

Οι χειρισμοί του προέδρου στη Γενεύη ήταν άψογοι. Ακόμη και οι πιο προκατειλημμένοι το παραδέχονται.

–Προηγουμένως όχι;

Στο Κραν Μοντάνα ο πρόεδρος είχε γραπτώς σημείωμα της 5ης Ιουλίου όσον αφορά σχόλιά του επί του πλαισίου Γκουτιέρες και σε αυτό δέχεται την πολιτική ισότητα. Στο Κραν Μοντάνα, στα θέματα που αφορούσαν την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, τα θέματα πολιτικής ισότητας ήταν σχεδόν συμφωνημένα στο σύνολό τους.

–Ισχύει και για το μεσοδιάστημα μεταξύ Κραν Μοντάνα και Γενεύης τα περί άψογων χειρισμών;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά το Κραν Μοντάνα ήταν οι σχέσεις Ερντογάν και Ακιντζί, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν δεχόταν έστω και άτυπη διάσκεψη στην παρουσία του Μουσταφά Ακιντζί. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία που δεν είχαμε την άτυπη και όχι εξαιτίας του Αναστασιάδη.

–Για ποιο λόγο ο Γιούνκερ είπε πρόσφατα πως για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα ευθύνονται οι δύο κοινότητες;

Ο Γιούνκερ σχολίασε γενικότερα το θέμα και εξέφρασε την απογοήτευσή του γιατί δεν κατορθώθηκε η επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

–Επέρριψε ευθύνες και στους δύο.

Νομίζω ότι κινήθηκε στην προσέγγιση του ΟΗΕ.

–Ο Αντόνιο Γκουτιέρες πάντως μίλησε για τετραγωνισμό του κύκλου, στέλνοντας το μήνυμα πως η όποια λύση θα είναι μεταξύ ΔΔΟ και λύσης δύο κρατών.

Εγώ πιστεύω ότι η θέση του προέδρου για αποκεντρωμένη ομοσπονδία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα του τετραγωνισμού του κύκλου με μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. Διασφαλίζει τη μία κρατική οντότητα και δίνει εξουσίες που να νιώθουν σχεδόν ως πλήρως αυτόνομα διοικούμενες οι δύο περιφέρειες.

–Ούτε η βρετανική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να τα βρούμε στη μέση;

Δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχέδιο εκ μέρους της Βρετανίας. Ανταλλάσσουν ιδέες και συνεχίζουν το εντονότατο ενδιαφέρον. Και εύχομαι, εντονότατο να είναι το ενδιαφέρον και των ΗΠΑ.

–Εσείς πώς τις είδατε αυτές τις πρωτοβουλίες;

Ξεκαθάρισα και γνωρίζουν οι Άγγλοι, ότι ουδέποτε θα δεχθούμε μία λύση με δύο κυριαρχίες. Από εκεί και πέρα είμαι υπέρμαχος της συζήτησης εντός της αρχής που έβαλε ο πρόεδρος, για αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να ικανοποιηθούν κάποιες ανησυχίες των Τ/κ.

–Σε ένα σενάριο όπου συνεχίζουν οι σχεδιασμοί στο Βαρώσι και υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάτε πως πρέπει να πάμε σε μια δεύτερη άτυπη συνάντηση;

Δεν εκτιμώ ότι θα γίνει οτιδήποτε πριν από την άτυπη συνάντηση.

–Θα γίνει δηλαδή κανονικά κατά τις προβλέψεις σας;

Ο Ιούλιος συνήθως είναι καυτός μήνας και για το Κυπριακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου