ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αννίτα Δημητρίου στην «Κ»: Ολέθριο να παραδώσουμε μικρότερη πατρίδα

Απαντά για το αν ένιωσε τους κυβερνητικούς χειρισμούς βάρος στην πολιτική της πορεία

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

«Δεν μας επιτρέπεται να παραδώσουμε την πατρίδα μας μικρότερη, μοιρασμένη, αδικαίωτη. Αυτό θα είναι ολέθριο και καταστροφικό» λέει στη συνέντευξή της στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Μιλάει για την κληριδική σχολή σκέψης, τα επόμενα βήματά της, αν επανεκλεγεί και για το σε ποια σχολή σκέψης ανήκει εντός ΔΗΣΥ.

–Σε τρεις γραμμές, τι πρεσβεύει τελικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός;

Ο ΔΗΣΥ έχει ως κεντρικό πυρήνα την κληριδική σχολή σκέψης με βασικούς άξονες τον πλουραλισμό, την ανεκτικότητα και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Είναι το κόμμα που δημιουργήθηκε και αγωνίζεται για μια ευρωπαϊκή Κύπρο ελεύθερη, ειρηνική και ενωμένη χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

–Εσείς προσωπικά ανήκετε στη φιλελεύθερη τάση του κόμματος ή τη λαϊκή Δεξιά;

Δεν είμαι σίγουρη αν αντιλαμβάνομαι τις δύο κατηγοριοποιήσεις ή αν υπάρχουν και περισσότερες. Θεωρώ όμως ότι ο ΔΗΣΥ είναι ένα πλουραλιστικό κόμμα και η πολυφωνία του είναι η υπεροχή του, αφού συγκεράζει διαφορετικές προσεγγίσεις που συνυπάρχουν και λειτουργούν ως ένας κεντρικός άξονας με ξεκάθαρο κέντρο βάρους τον πατριωτικό ρεαλισμό. Προσωπικά, θεωρώ ότι αν ανήκω κάπου είναι αδιαμφισβήτητα σε αυτό τον κεντρικό πυρήνα της κληριδικής σχολής που διαφαίνεται αναγκαίος και ωφέλιμος όσο ποτέ άλλοτε.

–Στο Κυπριακό η διχοτόμηση έχει προκύψει εκ των πραγμάτων, όπως λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος;

Η διχοτόμηση αυτού του πονεμένου τόπου δεν μπορεί να είναι ούτε το παρόν, ούτε και επιτρέπεται να είναι το μέλλον. Αντιλαμβάνομαι και κατανοώ ότι στην πάροδο των χρόνων μετά από στασιμότητα, και μετά από σημαντικές παραλήψεις που δεν είναι της παρούσης, έχουν επέλθει σοβαρές δυσκολίες και τετελεσμένα που είναι πολύ δύσκολα να τύχουν διαχείρισης, ωστόσο έχουμε την υποχρέωση μέχρι και την υστάτη να εργαστούμε για την εκπλήρωση του εθνικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας. Θα είναι κατάντια και καταστροφή να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια μοιρασμένη πατρίδα.

–Το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» ήταν διαχρονικό σύνθημα του ΔΗΣΥ. Πώς φτάσαμε στον νέο ρεαλισμό;

Το «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω» δεν εξακολουθεί να είναι μόνο ένας διαχρονικός στόχος για τον ΔΗΣΥ αλλά κατά την άποψή μου το ουσιαστικότερο διακύβευμα της παρούσας χρονικής συγκυρίας –ίσως πιο επίκαιρο από ποτέ– συγκεντρώνοντας τους σοβαρότερους λόγους, δεδομένων και των τελευταίων τακτικισμών της Τουρκίας, για να μη συναινέσουμε ποτέ σε συρρίκνωση της πατρίδας μας και νομιμοποίηση της κατοχής. Δεν μας επιτρέπεται να παραδώσουμε την πατρίδα μας μικρότερη, μοιρασμένη, αδικαίωτη. Αυτό θα είναι ολέθριο και καταστροφικό.

–Η συνεχής επίκληση του Γλαύκου Κληρίδη τόσα χρόνια μετά το θάνατό του σημαίνει απουσία ηγεσίας που να εμπνέει;

Απεναντίας! Σημαίνει απέραντο σεβασμό στον άνθρωπο που οραματίστηκε, ενστερνίστηκε και έκανε πράξη και βίωμα όλα αυτά που πρέπει να αποτελούν στόχο και κατεύθυνση για τον καθένα από εμάς πόσο μάλλον για την πρόοδο και ευημερία της πατρίδας μας. Για εμάς στον ΔΗΣΥ η αναφορά στον Γλαύκο Κληρίδη σημαίνει στοχοπροσήλωση, όραμα και διαχρονική στάση ευθύνης. Και αυτό είναι το ιδεατό χωρίς να αναγνωρίζω ότι δυστυχώς πολλές φορές φαινόμαστε ή αποδεικνυόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων.

–Η παιδεία θεωρείται ένα από τα σοβαρά βαρίδια της κυβέρνησης. Πρόκειται για λάθος διορισμούς στο εν λόγω πόστο ή για αποτυχημένες πολιτικές στον τομέα της εκπαίδευσης;

Ανέκαθεν ο τομέας της παιδείας υπήρξε ταυτόχρονα ο πιο υποσχόμενος και ο πιο δύσκολος τομέας διαχείρισης των κυβερνητικών προγραμμάτων, αφού από τη μία χρειάζεται να αλλάξουν πολλά και από την άλλη κάθε αλλαγή χρειάζεται να είναι στοχευμένη και επεξεργασμένη με τρόπο που να μην επηρεάζει αρνητικά το αντικείμενο και την ποιότητα της εκπαίδευσης. Άρα, δεν μπορεί να είναι προσωπικό το ζήτημα. Σίγουρα εφαρμόστηκαν πολιτικές που χαιρετίστηκαν θετικά αλλά και άλλες που έπρεπε να αποφευχθούν. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι να ξανακερδίσει η παιδεία και η εκπαίδευση τον κεντρικό ρόλο που τους αρμόζει στην κοινωνία και στη συνείδηση των πολιτών, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και με στοχευμένες πολιτικές.

–Βάσει δημοσκοπήσεων, το κόμμα συμπαρασύρεται λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης στο κεφάλαιο της διαπλοκής. Πού οφείλεται αυτή η εικόνα;

Η διαπλοκή και διαφθορά δεν είναι σημερινό φαινόμενο και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για αυστηροποίηση κανόνων και διαδικασιών εξυπακούουν συνεργασία εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας και αυτό είναι ένα δεδομένο που φαίνεται να ξεχνάμε. Εξάλλου η κυβέρνηση δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή για να υπάρξουν βελτιώσεις ή μεταρρυθμίσεις. Αντιλαμβάνομαι ότι μετά από κάποια χρόνια στην εξουσία σε συνδυασμό με όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι κάπως αναμενόμενο να υπάρχει η αντίληψη ότι η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση, αλλά και το κυβερνών κόμμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κοινωνία των πολιτών απαιτεί να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν πράξεις και συμπεριφορές που κόστισαν στο κράτος αλλά κυρίως αναμένει κάθαρση και απονομή δικαιοσύνης. Ως ΔΗΣΥ έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις που συνιστούν ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο ενίσχυσης της διαφάνειας και αξιοπιστίας της δημοκρατικής λειτουργίας.

–Νιώσατε ποτέ τους κυβερνητικούς χειρισμούς βάρος στη δική σας πολιτική πορεία;

Η πολιτική είναι ένα ομαδικό άθλημα και ως εκ τούτου πολλές φορές πρέπει να μπαίνεις και στη φωτιά. Από εκεί και πέρα κάθε βουλευτής έχει υποχρέωση να παίρνει θέση λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και να εκφράζει αυτή μέσω της ψήφου του/της αν οδηγηθεί ένα θέμα ενώπιον της ολομέλειας. Άρα, δεν μπορεί άλλοι χειρισμοί και στην προκειμένη οι κυβερνητικοί να θεωρούνται βάρος αφού πάντοτε διατηρείς το δικαίωμα διαφοροποίησης και μάλιστα θεωρώ ότι αποκτάς και μεγαλύτερη αξιοπιστία να διαφοροποιηθείς αν το επιβάλει η συνείδησή σου. Ο ΔΗΣΥ έχει αποδείξει στην ιστορία του ότι τα μέλη του έχουν το δικαίωμα διαφοροποίησης χωρίς τον φόβο αποδοκιμασίας ή κυρώσεων.

–Κατά τη διάρκεια της σύντομης πολιτικής σας πορείας βρεθήκατε ενώπιον κρίσιμων διλημμάτων;

Σε πολλές περιπτώσεις. Καλώς ή κακώς δεν ήταν εύκολα τα τελευταία πέντε χρόνια και είχαμε να διαχειριστούμε αρκετά δύσκολα και σύνθετα ζητήματα στα οποία δεν υπήρχαν εύκολες ή ανώδυνες λύσεις. Είχαμε και έχουμε όμως την υποχρέωση να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί ακόμα και αν σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δυσαρεστήσουμε συμπολίτες μας.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε;

 Στην «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.

–Ποια είναι η τελευταία παράσταση που έχετε δει;

Τις προάλλες, την παράσταση επί ευκαιρίας των εθνικών επετείων και των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση που διοργάνωσε ο Δήμος Λάρνακας. Ήταν μια εξαιρετική παράσταση γεμάτη μηνύματα, πολιτισμό και ελπίδα αλλά δυστυχώς χωρίς τη ζωντάνια του σύσσωμου κοινού λόγω των περιοριστικών μέτρων.

–Στο ενδεχόμενο επανεκλογής σας ποια είναι η πρώτη πολιτική σας πράξη;

Να συνεχίσω να εργάζομαι για τα σημαντικότερα θέματα ανάπτυξης της πόλης μου που τόσο αγαπώ, αναλαμβάνοντας από την πρώτη κιόλας μέρας ενεργό ρόλο με την νέα κοινοβουλευτική σύνθεση. Μετά και την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών ανοίγονται νέες προοπτικές και πρέπει να είμαστε να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα τονίζοντας την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X