ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O Χάρης Πολυκάρπου στην «Κ»: Μύθος ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόταση στην οικονομία

Ο εξηγεί αν η πηγή της κρίσης είναι ο καπιταλισμός, η Ε.Ε. ή η διαχείριση της οικονομίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κατασκευασμένη εικόνα που αποτελεί μύθο χαρακτηρίζει τα περί απουσίας πρότασης του ΑΚΕΛ στην οικονομία, ο επικεφαλής του Γραφείου Οικονομίας του ΑΚΕΛ και υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας Χάρης Πολυκάρπου. «Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και αρκεί μόνο ένας ψίθυρος για να την καταστρέψει», λέει χαρακτηριστικά. Κληθείς να απαντήσει αν ο καπιταλισμός ανατρέπεται με συμμετοχή στο σύστημα ή με ριζοσπαστικές προτάσεις από τα έξω, σημειώνει πως οι αγώνες της Αριστεράς δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής, αλλά έχουν την υποχρέωση να έχουν σαφή προσανατολισμό και όραμα.

–Σε τρεις γραμμές, ποια είναι η πεμπτουσία της Αριστεράς;

Να εμπνέει, να πρωτοπορεί, να αγωνίζεται. Μαζί με τον λαό. Στα απλά και καθημερινά αλλά και στους μεγάλους αγώνες, για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Φάρος ελπίδας και προοπτικής.

–Γιατί υπάρχει η αίσθηση στην κοινωνία ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει πρόταση στην οικονομία;

Κατασκευάστηκε μια εικόνα ότι το ΑΚΕΛ δεν προτείνει τίποτε στην οικονομία. Αυτό αποτελεί μύθο. Καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον τουρισμό με προτάσεις τις οποίες αναγκάστηκε η κυβέρνηση να υιοθετήσει στην πορεία. Το ίδιο κάναμε και όταν ξέσπασε η πανδημία, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αλλάξει την αρχική φιλοσοφία με την οποία ήθελε να κινηθεί. Μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη η οικονομία να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και σήμερα βλέπουμε ότι η κυρίαρχη άποψη στρέφεται προς την πράσινη οικονομία. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και αρκεί μόνο ένας ψίθυρος για να την καταστρέψει.

–Ο καπιταλισμός ανατρέπεται με συμμετοχή στο σύστημα ή με ριζοσπαστικές προτάσεις από τα έξω;

Οι αγώνες της Αριστεράς δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής. Έχουν όμως την υποχρέωση να έχουν σαφή προσανατολισμό και όραμα. Να δίνουν μια νέα προοπτική, μια νέα ποιότητα ζωής με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

–«Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Μπογιόπουλος, είναι η Ε.Ε. όπως υποστηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης ή η διαχείριση όπως υποστηρίζει ο Μπέρνι Σάντερς η πηγή των κρίσεων;

Όταν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρεε το 2007, οδηγώντας στην πρωτοφανή ύφεση του 2008 είχαμε μπροστά μας μια δομική κρίση, που ξεπερνούσε τα όρια μιας χώρας ή ακόμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πορεία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πήρε τα μηνύματα της εποχής, οδηγώντας τους λαούς στην εξαθλίωση της λιτότητας και των μνημονίων. Σήμερα τα μνημόνια και η λιτότητα αποδείχθηκαν αδύναμα να αντιμετωπίσουν φαινόμενα που αγγίζουν όλη την ανθρωπότητα όπως η πανδημία.

–Το ΑΚΕΛ πρέπει να προσεγγίσει το ΚΚΕ ή να μοιάσει λίγο περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΑΚΕΛ στα 95 χρόνια ζωής του έμαθε να διαμορφώνει τη δράση του ανάλογα με τις συνθήκες που αντιμετώπιζε και τις ανάγκες της κάθε εποχής. Παίρνοντας διδάγματα και εμπειρίες από το εξωτερικό, αλλά έχοντας κατά νου ότι είναι το ΑΚΕΛ της Κύπρου. Πρωταγωνιστής της ιστορίας, μαζί με τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

O κόσμος της Αριστεράς έχει ψηλά τον πήχη για το κόμμα του

–Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ συγκεντρώνει το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό σε δημοσκοπήσεις. Είναι ίσως ώρα για ανανέωση;

Η ανανέωση δεν προκύπτει από δημοσκοπήσεις, που έτσι και αλλιώς αποτυπώνουν τη στιγμή, ούτε γίνεται απλώς για ν’ αλλάξουν τα πρόσωπα. Έχει συνέχεια, περιεχόμενο και κορυφώνεται σε κάθε Συνέδριο, με στόχο να δυναμώνει του δεσμούς του κόμματος με την κοινωνία.

–Για ποιο λόγο μπροστά σε αυτή την πρωτόγνωρη κυβερνητική φθορά λόγω διαφθοράς το ΑΚΕΛ δεν κεφαλαιοποιεί;

Αν και η απαξίωση του πολιτικού συστήματος είναι καθολική ο κόσμος της Αριστεράς έχει πολύ ψηλά τον πήχη για το κόμμα του. Δικό μας καθήκον είναι να λαμβάνουμε τα μηνύματα, να βελτιωνόμαστε, ν’ απαντούμε στην κριτική, δίκαιη ή και άδικη, για να κρατήσουμε το ΑΚΕΛ ισχυρό.

–Τι απαντάτε σε αυτούς που θεωρούν το ΑΚΕΛ μέρος της διαπλοκής;

Ούτε αποδεχόμαστε, ούτε συμβιβαζόμαστε με τη διαπλοκή. Είναι φαινόμενα που δεν έχουν χώρο στην Αριστερά και οφείλουμε να είμαστε πολύ αποφασιστικοί σε αυτό.

–Τζιοβάνης, ΣΑΠΑ, Δρομολαξιά. Μπορείτε με κάποιο τρόπο μετά από αυτά να στοιχειοθετήσετε το ηθικό έρεισμα που επικαλείστε ως Αριστερά;

Ο καθένας θα πρέπει να κρίνεται για το πώς αντιδρά σε αυτά τα φαινόμενα, ποια αντανακλαστικά δείχνει. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των «χρυσών διαβατηρίων». Αναδείξαμε από τη πρώτη στιγμή την κατάχρηση και την αδιαφάνεια, το φαγοπότι δισεκατομμυρίων που στήθηκε. Τότε που η μία μετά την άλλη οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο διέσυραν τη χώρα διεθνώς και η κυβέρνησή μας κουνούσε το δάκτυλο, βγάζοντας πύρινους λόγους, με σενάρια για συμφέροντα που μας απειλούσαν από το εξωτερικό. Ούτε σιωπήσαμε μετά από το βίντεο του Αλ Τζαζίρα, όπως μας καλούσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός να κάνουμε. Δεν βάλαμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Λάβαμε τις αποφάσεις μας εντός 24 ωρών και συνεχίσαμε να απαιτούμε κάθαρση και διαφάνεια. Θα το ξαναπώ. Αυτά τα φαινόμενα δεν συμβαδίζουν με τον χαρακτήρα και την ηθική της Αριστεράς.

–Σε ποιο βιβλίο επανέρχεστε;

Στο «Η φάλαινα και το σαλιγκάρι». Παιδικό. Κάθε βράδυ. Προσπαθώντας να βάλω τον γιο μου για ύπνο!

–Ποια είναι η τελευταία θεατρική παράσταση που έχετε παρακολουθήσει;

«Ράους» των Ρέππα – Παπαθανασίου σε σκηνοθεσία Π. Λάρκου και «Σε κρίσιμη κατάσταση» του Α. Γεωργίου.

–Στο ενδεχόμενο που εκλεγείτε, ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη;

Για το ΑΚΕΛ η δράση στη Βουλή ήταν πάντα συλλογική υπόθεση. Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Κοιτάζοντας την επόμενη μέρα, μια οικονομία που αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες και σέβεται το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου
X