ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Ενέκρινε ομόφωνα τροποποίηση του Συντάγματος για την 56η έδρα

Υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ επί της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι Ν. Παπαδόπουλος, Μ. Σιζόπουλος και Μ. Γιωργάλλας

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ομόφωνα τροποποίησε σήμερα, για εικοστή τέταρτη φορά, το Σύνταγμα της Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία του ΔΗΣΥ επί της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν οι Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, και Μιχάλης Γιωργάλλας, εκ μέρους της Αλληλεγγύης, ώστε να συμπληρωθεί το συνταγματικό κενό που εντοπίστηκε για την 56η μη καταληφθείσα έδρα της Βουλής.

Οι παρόντες Βουλευτές κατά την ψηφοφορία ήταν 45. H τροπολογία του ΔΗΣΥ υπερψηφίστηκε με 41 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον.

Η τροπολογία αφορούσε τροποποίηση δύο παραγράφων από το προοίμιο της πρότασης νόμου και υπερψηφίστηκε μόνο για τη μία παράγραφο, καθώς η τροπολογία στη δεύτερη παράγραφο ενόψει του γεγονότος ότι διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις των κομμάτων ότι δεν συγκέντρωνε ψήφους ώστε να υπερψηφιστεί αποσύρθηκε από τον εισηγητή της, Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Γιώργο Γεωργίου.

Με την έναρξη της συζήτησης ο κ. Γεωργίου αφού ανέφερε ότι είναι αναγκαία η συνταγματική τροποποίηση, πρόσθεσε πως η τροπολογία που κατέθεσε εκ μέρους του κόμματος του έχει με δύο βασικές παραμέτρους. Εξήγησε πως εισηγείται τη διαγραφή της τρίτης παραγράφου του προοιμίου, η οποία προδιαγράφει τον τρόπο πλήρωσης αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας έδρας, ο οποίος θα υιοθετηθεί από τον σχετικό νόμο που θα θεσπιστεί δυνάμει της προτεινόμενης τροποποίησης του Συντάγματος. Είπε ακόμα πως με το προοίμιο προδιαγράφεται ξεκάθαρα ότι η έδρα πάει στο κόμμα ή τον συνδυασμό στον οποίο κατανεμήθηκε η αποποιηθείσα έδρα.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως συμφωνεί τον Γενικό Εισαγγελέα ότι η τροποποίηση του Συντάγματος αφορά ύψιστο πολιτειακό ζήτημα, ωστόσο είπε, έχει μολυνθεί από το προοίμιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως για τον ΔΗΣΥ είναι εντελώς διαφορετική η λογική για την πλήρωση αποποιηθείσας έδρας από τη λογική της κενωθείσας. Είναι καταπάτηση της λαϊκής κυριαρχίας η αποποιηθείσα έδρα, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, παρατήρησε πως για την τροποποίηση του Συντάγματος χρειάζεται συγκατάβαση λόγω της αναλογίας των 2/3 των θετικών ψήφων του συνόλου των Βουλευτών που απαιτείται. Πρόσθεσε πως δεν περιποιεί τιμή για τη Δημοκρατία ή μια εκ των τριών εξουσιών να μην λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση. Συμφώνησε ακολούθως με την τροπολογία του ΔΗΣΥ λέγοντας ότι είναι αχρείαστο να υπάρχει στο προοίμιο το κείμενο που περιλήφθηκε από τους εισηγητές της τροποποίησης του Συντάγματος. Δήλωσε ακόμα πως το κόμμα του απορρίπτει το δεύτερο μέρος της τροπολογίας του ΔΗΣΥ. Θα υπερψηφίσει την τροποποίηση του Συντάγματος.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε πως το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να διαφυλάξουμε είναι η λαϊκή κυριαρχία. Έγινε προσπάθεια και στο παρελθόν, αλλά οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν επέτρεψαν την εφαρμογή τους, πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΔΗΣΥ είπε πως το κόμμα της συμφωνεί με το πρώτο μέρος και όχι το δεύτερο.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, είπε πως επιβάλλεται να επιλυθεί ένα πολιτειακό ζήτημα που εκκρεμεί 3 χρόνια. Πρόσθεσε πως αποδέχεται το πρώτο μέρος της τροπολογίας του ΔΗΣΥ και απορρίπτει το δεύτερο.

Ο κ. Λιλλήκας συμφώνησε με τον Άριστο Δαμιανού ως προς την αναγκαιότητα να υπάρξει στη Βουλή συντακτική επιτροπή για τη συγγραφή και νομοτεχνική επεξεργασία των προτάσεων νόμο. Είπε ακόμα πως σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο και την πλήρωση κενωθείσας έδρας παρατηρείται αντίφαση. Εξήγησε πως με βάση τον νόμο η κενωθείσα έδρα πάει στον επόμενο επιλαχόντα στον συνδυασμό στον οποίο δικαιώθηκε και επικαλέστηκε την απόφαση του εκλογοδικείου για τον Κυριάκο Τυρίμο. Αυτές οι αντιφάσεις πρέπει να μελετηθούν ώστε να αποφεύγεται η εικόνα της συναλλαγής, είπε τέλος.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε πως με την τροποποίηση του Συντάγματος θα ανοίξει ο δρόμος να θεσπιστούν πρόνοιες ώστε να αποκαθίσταται με τον ίδιο τρόπο της κενωθείσας έδρας, η μη καταληφθείσα ή αποποιηθείσα έδρα.

Περαιτέρω εξέφρασε ικανοποίηση για την ευρεία αποδοχή της τροποποίησης του Συντάγματος και απογοήτευση επειδή όπως είπε, την ώρα που τα κόμματα αποφάσισαν να αφήσουν πίσω αυτά που τους χώριζαν, διεξήχθη μια άδικη η συζήτηση για συναλλαγές με στοχοποίηση Βουλευτών που ζημιώνει την ίδια τη Βουλή. Απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους συναδέλφους να υπερψηφίσουν την τροποποίηση του Συντάγματος. Αναφέροντας ακόμα πως εκφράζει και του υπόλοιπους εισηγητές, της τροποποίησης, είπε πως αποδέχονται το πρώτο μέρος της τροπολογίας του ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως οι τροπολογίες του ΔΗΣΥ σκοπεύουν ώστε να δημιουργηθεί το υπόβαθρο ώστε με πρόταση νόμου να γίνει τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Αναφέροντας πως ο σκοπός του ΔΗΣΥ είναι να ρυθμιστεί με τροποποίηση του εκλογικού νόμου ότι μη καταληφθείσα ή αποποιηθείσα έδρα, πληρούται με αναπληρωματική εκλογή, δεν θα υποστηρίξει τις τροπολογίες. Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος, είπε πως οι Οικολόγοι συμφωνούν, προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι υπήρξαν και εισηγητές σε προηγούμενη πρόταση νόμου για ρύθμιση του ζητήματος.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε πως η λαϊκή βούληση πρέπει να είναι ο δείχτης για την εκλογή των μελών του κοινοβουλίου. Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να υπάρχουν πόρτες και παράθυρα για αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση